0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Въпрос за ендометриозата
« -: Ноември 10, 2006, 08:41:42 am »
Здравейте момичета,
Надявам се въпросът ми да не Ви прозвучи глупаво,но истински ме интересува........При ендометриозата засича ли се овулация?
Съвместими ли са тези понятия или взаимноизключващи се?
Благодаря Ви предварително!
-Това е невъзможно - казала Причината.
-Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
-Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
-Опитай... - прошепнала Мечтата.
*
Re: Въпрос за ендометриозата
« Отговор #1 -: Ноември 10, 2006, 09:00:49 am »
Ако имаш предвид дали се осъществява овулация мога да ти дам пример с моя случай.
Аз съм с доказана ендометриоза и чак след лечението и забременях.
Преди това се наблюдаваше развитие на доминантен фуликул, който се пукаше доста късно или изобщо не се пукаше, а на следващата фоликулометрия не се виждаше вече. Т.е. или се е пукнал по време на цикъл или се е абсорбирал по някакъв начин. По късно във времето тези неспукани фоликули започнаха да стават на кисти (ендометриозни). Което наложи и оперативната лапароскопия и лечение със Золадекс.
Всъщност това което съм имала не е било нормална овулация и Док ми каза че е било невъзможно забременяване при тези обстоятеластва.
« Отговор #2 -: Ноември 10, 2006, 09:29:04 am »
Има овулация, ендометриозата не е 100 % причина за незабременяване.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #3 -: Ноември 10, 2006, 09:30:03 am »
При лека форма на ендометриоза не е задължително да имаш проблем с овулацията.
При мен ендометриозата е средна степен и все още имам перфектна овулация. Друг е въпросът, че ендометриозата оказва влиание на качеството на яйцеклетките и на способността за евентуално износване на плода.
Тежките форми на ендометриоза вървят паралелно с т.н. ЛУФ-синдром, т.е. - тогава няма овулация.
« Отговор #4 -: Ноември 10, 2006, 10:10:19 am »
Не се изключват взаимно, но ендометриозата е сериозно заболяване и трябва да се лекува!

lb2f
« Отговор #5 -: Ноември 11, 2006, 08:02:44 am »
Благодаря Ви за навременните отговори!
jazzybaby ,съгласна съм,че ендометриозата предполага сериозни мерки.......спор няма!

При мен ендометриозата е средна степен и все още имам перфектна овулация.

Uranija ,ендометриозата при теб е установена след поява на конкретни симптоми и уплаквания или....?

lale ,колко време продължи лечението при теб след лапароскопията?
« Отговор #6 -: Ноември 11, 2006, 10:23:41 am »
juli4ka, ендометриозата се доказва след лапаро или коремна операция. С ултразвук не може да се докаже, нито пък само съдейки по симптоми. Продължителността на лечението е индивидуална и е по преценка на лекаря. Най-често се препоръчва между 3 и 6 месеца, като 6 месеца е максимума, за който съм чувала.

lb2f
« Отговор #7 -: Ноември 12, 2006, 20:24:19 pm »
juli4ka, ендометриозата се доказва след лапаро или коремна операция.

jazzybaby , с това съм напълно съгласна.Въпросът ми по-точно беше какви симптоми и уплаквания са наложили лапарото?
Може би не съм се изразила правилно ,извини ме !
« Последна редакция: Ноември 12, 2006, 20:47:18 pm от juli4ka »
« Отговор #8 -: Ноември 12, 2006, 23:53:24 pm »
Симптомите са различни като се започне от обилна менструация, болки в   тазовата област... общи са. При мен беше голяма киста /около 6 см. и си беше съпроводена с болки/. Някои момичета изобщо нямат симптоми. Трудно е да се каже и е много индивидуално. Твоите съмнения от какво са породени? Лапарото не е тежка операция, но преди да се пристъпи към него има куп други изследвания, които могат да установят какъв е проблема. Разкажи повече, за да се включат повече момичета и да ти бъдеме по-полезни.

lb2f
« Отговор #9 -: Ноември 13, 2006, 09:01:54 am »
"Uranija ,ендометриозата при теб е установена след поява на конкретни симптоми и уплаквания или....?"

За симпомите се замислих едва след като ми беше открита ендометриозата... Откриха ми я при диагностична лапароскопия, която направих без ясна причина, просто лекуващия ми лекар беше хирург... и настояваше. :D В много случаи лапароскопията е единствения начин да бъде открита ендометриозата. Разбира се, опитен лекар може да различи ендометриозна киста и при ехографски преглед, но има много случаи, при които се образуват само ендометриозни огнища с размери 1-3 мм, които могат да бъдат открити само чрез лапароскопия.

А за симптомите... обилна и продължителна менструация, болезнени менструация и овулация, болки при полов акт около времето на овулацията... това се сещам, но всички те са много индивидуални, зависят от степента на ендометриозата и засегнатите органи.

« Отговор #10 -: Ноември 13, 2006, 17:30:33 pm »
Благодаря Ви за отговорите момичета,
Твоите съмнения от какво са породени?
Месец април тази година при профилактичен преглед ми откриха киста 3/4 см.Предписаха ми Примолут Нор от от 15-я ден на МЦ за 10 дена х 2.След три месеца кистата си беше отново там.....Смених лекарката.Новата ми назначи изследвания за хламидия и вагинален секрет.Хламидия нямаше,намери се бактерия и си пихме дружно Флажил+флажил вагинално /за мен :)/.За кистата и опитите  за забременяване лекарката ми изписа Дуфастон от 15-я ден 2 х 1.Каза ми и да засичам овулация,което направих този месец с тестове.Спермограма също е направена и е уж добра.
Притеснява ме това ,че е възможно тази киста да е ендометриозна.
Първо защото тя не е мраднала,имам обилна менструация,болки по време на секс/макар,че са ми казвали ,че е заради обърнатата матка/,болки в периода на овулация.Обърнах се към вас защото съм доста объркана с тези симптоми и единственото което ми идва на ум е ,че е ендометриоза :(

« Последна редакция: Ноември 13, 2006, 17:35:26 pm от juli4ka »
« Отговор #11 -: Ноември 13, 2006, 19:11:41 pm »
Хубаво е да отидеш при лекар с добър ехограф, да се следи малко по-изкъсо кистата и ако се налага-това д-ра ще каже да направиш лапаро, само изброените симптоми не са причина за диагноза, при мен нямаше никакви болки, обилния цикъл може да е от дуфастона.
« Отговор #12 -: Ноември 13, 2006, 19:20:42 pm »
Не са ли ти предложили да я пунктират кистата? Така ако не е ендометриозна ще се разминеш с лапарото.

lb2f
« Отговор #13 -: Ноември 13, 2006, 22:54:03 pm »
но, ако е ендометриозна не е желателно да се прави пункция.
« Отговор #14 -: Ноември 13, 2006, 22:57:53 pm »
Е, ако е ендометриозна отива на лапаро, с пункция няма да се размине.

lb2f
« Отговор #15 -: Ноември 14, 2006, 15:35:51 pm »
Не,момичета...пункция не са ми предлагали да направят.
От прочетеното във форума ми става ясно,че за да се махне кистата би трябвало да се спре овулацията,с която всъщност тя се подхранва.
Аз овулация имам поне според тестовете .Приемам Дуфастон след настъпила овулация,което според мен подпомага евентуална бременност,ако настъпи такава.Мисля си дали не се въртя в един кръг в който си приемам Дуфастона,бременност не настъпва и кистата си хубавее необезпокоявана?
« Отговор #16 -: Ноември 14, 2006, 19:36:38 pm »
от прочетеното разбирам, че  7 месеца кистата си стои, повече от 2 месеца употребяваш Дуфастон, може би е време да поставиш ребром въпроса за кистата, кво правим с нея.
Колкото до болките, не е задължително да си с обърната матка и да имаш болки.
« Последна редакция: Ноември 14, 2006, 19:43:36 pm от Ledena_luna »
« Отговор #17 -: Ноември 15, 2006, 16:39:19 pm »
Да,вероятно е дошъл моментът да поставя въпроса за кистата по-категорично.Не ,че не съм го правила,но отговорът беше..."Няма нищо обезпокояващо...и с киста се забременява".Да ,ама не,.....нито бременност настъпва,нито кистата се маха.Или лечението ми е неправилно или кистата си знае нейното.
Не ми е проверявана проходимостта на тръбите,нито лапаро и май само стрелям на посоки с този Дуфастон :(
« Отговор #18 -: Януари 12, 2007, 12:21:04 pm »
Какво заболяване е "ендометриозата".Възможно ли е да има връзка
със заболяване на дебелото черво?
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #19 -: Януари 12, 2007, 12:24:21 pm »
Виж ТУК.
Няма връзка със заболявания на дебелото черво.