0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #600 -: Февруари 08, 2013, 15:48:19 pm »
Последно време не съм много редовна в сайта и се извинявам, че нахлувам така, но Мишето ме подсети, че съм пропуснала да напиша тук една любима рецепта :)


БЪРЗ СЛАДКИШ С БИШКОТИ


Продукти: бишкоти, кисело мляко и/или заквасена сметана, захар на вкус /аз сложих пудра захар/, ананас от консерва, нарязан на малки кубчета, 1 банан на кръгчета и това е :)
Смесват се киселото мляко и сметаната, захарта, ананаса. Редят се ред бишкоти, ред от сместа, кръгчета банан, ред бишкоти, завършва се с крем. Отгоре може да се настърже шоколад или да се импровизира с каквато украса решите :)
Правила съм сладкиша и със сезонни плодове като ягоди и череши, става също много вкусно
:)

Много любим сладкиш!  :thankyousign: Ели

Аз обаче без бой си признавам, не обичам ананас и го заменям с праскови или кайсии от компот, нарязани на ситно!


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #601 -: Февруари 08, 2013, 16:19:24 pm »
Знам, че въпрос на вкус, но все пак - колко захар слагате на определено кличество мляко?
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #602 -: Февруари 09, 2013, 04:07:41 am »
hope-love , моята доза е следната:

200/220 гр бишкоти/
1-2 банана

Крем
1 заквасена /голяма/
1 кисело мляко голям процент 3.6/4.5
3-4 с.л захар / каквато решите - пудра, бяла, кафява/
плодовете от един компот кайсия или праскова  /белени/

Като идея само, този крем последно го използвах
за торта с готови блатове!Попаднах на много хубави /какао/ български
и с тях замених бишкотите, беше фантазия, много лека и бърза торта!
А снаха ми ползва бисквити Закуска/вместо бишкотите/,
пак е вкусно, но за моя вкус те са прекалено сладки!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #603 -: Февруари 09, 2013, 09:21:27 am »
Да споделя и аз рецепта, лесна и много вкусна.  :D

Руло с мармалад и пудра захар

Необходими продукти:
яйца - 6 бр.
захар - 10 с.л. /1ч.ч./
брашно - 14 с.л.
бакпулвер - 1 бр.
мармалад - 350 гр.
олио - 2 с.л.
пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме брашното, пресято заедно с бакпулвера. Сместа изсипваме в квадратна тавичка покрита с хартия за печене и намазана с олиото. Разстиламе я равномерно в цялата тавичка. Печем в силна фурна на 190 градуса до слабо розово. Вадим от фурната и още топло го обръщаме върху мокра кърпа. Отстраняваме хартията. Мажем топло с мармалад и завиваме на руло. Когато изстине го ръсим с пудра захар.




« Последна редакция: Февруари 09, 2013, 16:37:26 pm от mishanta »
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #604 -: Февруари 09, 2013, 09:25:04 am »
Тортата на Мишето ми напомня за една, която срещнах в мамата. Това е една от трите торти, които правя. Няма много търговски вид, но е ужасно вкусна.

Торта "Ананас и Кокос"

Продукти:
3 кутии котешки езичета (начупени на парченца)
3 малки кофички заквасена сметана
3-4 лъжици захар
плодовете на един компот от ананас
(предварително изцедени и готово нарязани на
парченца)
1 ч.ч. нарязани орехи


Всичко се смесва заедно. В плитка тенджера се
постила алуминиево фолио. Изсипва се сместа,
тенджерата се захлупва и се оставя поне 8 часа
в хладилника.

Вади се, обръща се в съда, в който ще седи,
обелва се фолиото и се посипва обилно с
кокосови стърготини.
 И няма нужда от много старание, точно като за вързани в ръцете „сладкарки“ като мен. :lol:

източник ТУК
« Последна редакция: Февруари 09, 2013, 16:32:11 pm от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #605 -: Февруари 09, 2013, 15:40:27 pm »
Момичета, една молба имам!
Слагайте Имена на рецептите и ги удебелете, за да не редактирам!
Така се спазва авторството, а и по-лесно се намира като се отвори линка в Рецептурника!

 :flower: Поздрави!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #606 -: Февруари 23, 2013, 06:36:11 am »
*** Чийзкейк - без желатин *** :photo:

/това е сборна рецепта, желанието ми беше да няма желатин в нея,
след като преседя 1 нощ в хладилник стегнатата структура се получи и запази при сервиране/

*2 пакета чаени бисквити/
аз ползвах едни със сметана и едни какао
*150 г масло
*1-2 щипки канела

*2 опаковки крема сирене
малка кофичка заквасена сметана
*3 с.л. пудра захар/ или обикновена
*3 с.л. мед
*половин кофичка гъсто кисело мляко
*ванилия

*домашно сладко от смокини-
може да бъде каквото обичате и желаете,
условието е то да бъде по-гъсто.


Бисквитите се натрошават на прах и се смесват с разтопеното масло и канелата.
Поставя се на дъното на тортена форма или съд в който желаете,
като много хубаво се притиска и заравнява. Най-лесно става с ръчната преса за картофено пюре.
Сметаната, крема сиренето, захарта, медът, ванилията и киселото мляко
се разбъркват с миксер/най-добре пасатор, за пълна гладкост.
Така приготвения крем се изсипва върху натрошените бисквити.
Сладкишът се оставя в хладилник да изстине и престои за предпочитане 1 нощ.
Намазва се със сладкото и воала!

Да Ви е сладко!
« Последна редакция: Февруари 23, 2013, 06:48:43 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #607 -: Февруари 23, 2013, 10:05:18 am »
Мише, подсети ме да напиша и моят любим:

*** Чийзкейк  ***

Продукти:
200-250 грама бисквити Закуска
4-5 лъжици маргарин или масло
4-5 лъжици пудра захар
50 грама прясно мляко
1 пакет сирене Крема
400 грама заквасена сметана
1 крем Оле Ванилия
сладко или топинг по избор

Натрошават се бисквитите, някои на по-едро, някои на съвсем ситно. Маргарина или маслото се разтапят и се добавят към натрошените бисвкити. Към тях се добавят и прясното мляко, и 2-3 супени лъжици пудра захар. Сместа се разбърква. След това се разстила върху плитък съд.
За крема: смесвате сметаната, крема Оле, както си е на прах, сиренето Крема и 1-2 супени лъжици пудра захар. Разбивате на ръка или с миксер, докато стане хомогенно. Получава се много гъст крем, който разстилате върху вече оформения блат от бисквити. След като оформите и крема, заливате отгоре със сладко или топинг по ваше желание.


*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #608 -: Март 15, 2013, 10:24:26 am »
Заради силния вятър вчера си стояхме в къщи. Искаше ми се да направя нещо сладко и се спрях на рецепта за мъфини, която от известно време съм харесала, но все отлагах, тъй като в къщи не сме почитатели на кекс и курабийки. Оригиналната рецепта е тази http://honeyandmilk2.wordpress.com/2009/09/04/%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D1%8A%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0/. При мен се оказа, че няма как да станат същите, защото нямах бадемова есенция, а единствения лимон в хладилника взел, че мухлясал  :lol:. Ето моят вариант:

Мъфини с извара


    2 чаени чаши брашно
    1/2 чаена лъжица бакпулвер
    1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
    2 щипки сол
    1 чаена чаша захар
    3 супени лъжици меко масло
    захаросани лимонови и портокалови корички
    1 супена лъжица портокалов сок
    2 малки яйца /или 1 голямо/
    1 чаена чаша извара
    захар за поръсване отгоре
В купа се смесват брашното, бакпулвера, содата и солта. В друг съд се поставят яйцата, изварата, маслото, захаросаните корички. Разбиват се с пасатор, за да стане кремообразна сместа. След това се прибавя брашнената смес и се разбърква с шпатула. Консистенцията е по-гъста, не е типичната кексова. Изсипва се във формичките и се поръсва със захар. Пекат се в предварително загрята фурна, на 180*, около 20-25 минути.
Станаха много приятни и домочадието ги хареса.
   
     
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #609 -: Март 15, 2013, 14:37:27 pm »
Една бърза зеленчукова рецепта.
Зеленчукови банички:

Продукти:
1 пакет готови кори
3 моркова
лук или праз
мазнина
малка зелка

Приготвяне:
Зеленчуците се измиват и нарязват по възможност на дребно, слагат се в диган или дълбок съд за пържене и се запържват 10 минути, добавя се половинка кубче зеленчуков бульон стрито с пръстите на ръката и черен пипер.
Корите се разделят на триъгълници или квадратни парчета, завивавт се като
банички и се пекат в загрята на 200 градуса фурна като се внимава да не изгорят.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #610 -: Май 06, 2013, 07:14:55 am »
Агнешко/ярешко/ печено е традиция в двете семейства,
това на моето момче и моето!
Разликите в двете рецепти са няколко и много важни, но основната е-
майка и татко правеха агнешко на порции, а свекърва ми и свекър ми ярешко, голям къс /половин яре/
Ще ви представя и двата начина, на мен по ми харесва втория.
А именно защото когато се пече цял къс, месото става много по-крехко,
и в същото време има и много приятна коричка.

Агнешко печено на порции


Месото се прави на порции обтрива се със сол, червен пипер и малко мазнина
и се подрежда в тавичка.Върху всяко парче се слага парченце сланинка,
слагаме малко топла вода и покриваме тавата с фолио.
Първоначално печем два часа в умерена фурна 170/180 градуса.
След това вадим, махаме фолиото и допичаме до готовност, като поливаме със соса
за да не стане сухо месото.
* ако се налага доливаме топла вода в тавата, така че да има сос.

Яре на фурна

В тази рецепта е важно да се съобрази тавата с оглед на това какъв къс месо се пече.
При нас това вкусно действие/искрени извинения от не консумиращите месо/ се случва
на празници и се приготвя половин яре разделено по гръбначния стълб.
Месото се осолява като на места се правят и малки прорези и се подпъхва сол
и се подрежда/условно казано/ така, че са се хване в тавата с вътрешната част нагоре/ребрата/.
Слагаме топла водичка и когато тя заври и месото започне да се изсушава, там където
не е потопено във водата отваряме и с една лъжица взимаме от соса в тавата и поливаме.
Печем така около час и половина и обръщаме месото с външната мускулестата част нагоре.
Много, много важно - не правете това обръщане сами, а винаги с помощ,
като извадите тавата на плот или маса и си помагайте с две вилици и вие, и помощника.
Ако имате булото /кърпата/ от комплекта за дроб сърмата, тук е момента
преди да върнете тавата във фурната да покриете с нея месото.
Ако не, просто допичате до готовност, като поливате със соса в тавата месото когато усетите, че се изсушава.
« Последна редакция: Май 06, 2013, 09:53:39 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #611 -: Май 06, 2013, 09:54:13 am »
Бърза дроб сърма

Фурната ни беше заета с печеното месо и импровизирах дроб сърма в дълбокия тиган.
Задуших в малко мазнина и вода на ситно нарязано част от дробчето
/ от другите съставки в комплекта свекърва ми направи супа/
Добавих пресен лук, джоджен, магданоз, няколко нарязани гъби и ориза.
Посолих и подправих с малко черен и червен пипер всичко.
Сложих 2 чаши и половина топла вода и чаша от бульона на печеното месо,
/който дойде в повече и отляхме от тавата/ и засякох 15 минути, на много слаб котлон под капак.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #612 -: Май 06, 2013, 14:53:44 pm »
http://pep-4o.blogspot.com/2009/09/blog-post_22.html

Основно се водих по тази рецепта, но ще опиша моята, защото стана много вкусно.

Печено агнешко бутче :photo:

Изчистих мазнинки и ципа и натрих цяло бутче със сол, чубрица, джоджен и червен пипер. Овалях в брашно, полях с разтопено краве масло. Сложих в тава и налях около 400мл вода. Завих с фолио и сложих във фурната на 250градуса, като замириса, след около половин час, намалих на 170градуса и така още 2ч. като по средата на печенето отворих да обърна бутчето и да сложа едно бурканче гъби(вероятно с пресни ще е още по-хубаво).  Накрая свалих фолиото и засилих фурната за 10-15мин. да хване коричка. Гарнитура - варени картофи.
« Последна редакция: Август 13, 2015, 08:17:25 am от mishanta »
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #613 -: Юни 07, 2013, 19:16:25 pm »
хайде и аз да споделя една нова рецепта:

Крокети от макарони:

около 250-300 гр макарони, най добре юфка
сол
брашно, колкото поемее
2 яйца
шунка или колбас - по избор-100,200 г.
галета
настърган кашкавал ,кой колкото обича

Приготвяне:
Макароните се сваряват според написаното на опаковката в подсолена вода и се изцеждат и слагат в купа. Прибавете нарязаният колбас, кашкавала, брашното и яйцата. Възможно е юфката по време на варене да стане на хюре. Сместа се разбърква хубаво докато се сгъсти. Можда се добави и черен пипер на вкус.  Могат да се опекат в тавичка, на фуран или в нагорещен тиган, като тънки палачинки. Да ви е сладко.  :wink:
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #614 -: Юни 28, 2013, 13:31:42 pm »
Дайте някакви идеи за летни шейкове за децата - с плодове и сладолед и пр. Правите ли такива у дома и как?
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #615 -: Юни 28, 2013, 17:04:32 pm »
    Реших и аз да споделя любимата рецепта за сладкиш на моето семейство.                                                   
Сладкиш с майонеза                                 
  2ч.ч.брашно
1ч.ч.и половина захар
1 пакетче малко какао
1 бакпулвер
200гр. майонеза(една кутийка)
200мл.вода
1 кутийка течен шоколад
плодове или захарни пръчици за декораци                                                               
Брашното,захарта,какаото и бакпулвера се слагат в купата в която ще се разбива сместа.В друг съд се смесва майонезата и водата и се разбърква с миксер и след това се прибавя към сухата смес в купата и пак се разбива с миксера.Вече готовата смес се изсипва в тавичка(няма нужда от подмазване) и се пече около 20мин. на 160 градоса.След като е изпечен сладкиша го обръщам на един поднос и го намазвам с течния шоколад ,предварително разтопен на водна баня.За декорация слагам плодове или захарни пръчици.Качвам и снимки който са от първият път когато го правих.Дано ви хареса.
[/list]
« Последна редакция: Юни 28, 2013, 17:15:06 pm от marina vdb »

*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #616 -: Август 25, 2013, 16:58:36 pm »
Днес мислих какво  да приготвя за детето  за следобедна закуска, мислих си пастет и реших да споделя крайния резултат, който не е пастет  :lol: но е вкусен  :D
Намачквам едно яйце и бучка сирене максимално с размера на яйцето( не го обезсолявам и гледах да не прекаля) добавих около 20гр меко масло. Разбърках добре с вилицата и е чудесно за филия. Ако е за възрастни може да се овкуси с черен пипер, горчица  :) Ако е за по-малко дете, може и да се пасира.
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #617 -: Август 25, 2013, 19:45:40 pm »
Днес мислих какво  да приготвя за детето  за следобедна закуска, мислих си пастет и реших да споделя крайния резултат, който не е пастет  :lol: но е вкусен  :D
Намачквам едно яйце и бучка сирене максимално с размера на яйцето( не го обезсолявам и гледах да не прекаля) добавих около 20гр меко масло. Разбърках добре с вилицата и е чудесно за филия. Ако е за възрастни може да се овкуси с черен пипер, горчица  :) Ако е за по-малко дете, може и да се пасира.

Това го яде Бузана,ама без филията :D,и с много малко масло.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #618 -: Февруари 04, 2014, 18:09:15 pm »
Здравейте! :)
Да повдигна малко темата :)
Ето на какви вкусотийки попаднах вчера и веднага се залових да ги изпробвам - мммм :)




Ето и рецептата:
Войнишки курабийки

В 1 кофичка кисело мляко се слага да кипне1 с.л. сода.
Към тях се добавя захар/количество колкото кофичка кисело мляко/,
1 яйце, 12 с.л. олио, 1 ванилия и брашно колкото поеме - около 1кг.
Меси се меко тесто и се пекат във фурната на 180/190 градуса с вентилатор за 15минути.
Когато са във форма за мъфини топките се правят по-малки, посипват се със захар
и се пекат на 3 или 4 пъти в зависимост колко е сместа.
Да ви е сладко! :)
« Последна редакция: Февруари 11, 2014, 15:37:30 pm от mishanta »
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #619 -: Февруари 05, 2014, 09:47:38 am »
 О, това бяха любимите курабии на дядо ми , лека му пръст .,Баба ги правеше и  как ухаеше само   , много ги обичах . Печеше ги   в тава  - аз не виждам защо е нужно да са във форми за мъфини , но   става и така .
Благодаря , че  ми ги припомни  .