Отдавна не съм писала тук рецепти, но днес имам цели две много бързи, лесни и вкусни.
Тази я пусках и във Фейсбук, но и за останалите момичета тук я пиша. Приготвя се бързо, лесно, семпъл кекс и много приятен на вкус. Можете и да увеличите продуктите, но от тези се получава около 4 пръста дебел кекс, добре си е и така.
"Мадейра кейк"
Продукти:
250 гр масло (разтопено)
4 яйца
1 ч.ч. захар
кората на 1 портокал (настъргана на ситно)
сокът на 1 портокал (ако не е много сочен, може и сока от 2 портокала, но кората да е само от 1)
кората на лимон (настъргана на ситно)
сокът на 1 лимон
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1.5 ч.ч. брашно
Брашното се пресява със солта, содата, бакпулвера. Маслото се разтопява и се разбърква се добре със захарта. Добавят се яйцата, а после корите от портокала и лимона. Добавят се и двата вида сок. Слага се и брашното. По рецепта беше 1 ч.ч. брашно, но ми се видя, че стана доста течно и добавих още половин.
Разбърква се всичко и се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма с чаша в средата.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса, която трябва да включите, щом започнете да смесвате продуктите. 20 минути се пече и после се слага фолио отгоре, за да не изгори и се пече още 20-25 минути.
"Лесен тутманик"
Много е лесен за приготвяне и няма завъртулки при оформянето. Получава се нещо като милинките от павилионите за закуски, но е цяла тава само за вас. В зависимост от тавата можете и да увеличите малко продктите.
Продукти:
1 яйце
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кафена чаша олио
2 пакета суха мая
брашно, колкото поеме (пресява се брашното)
От всички продукти се замесва меко тесто, което се оставя на топло да увеличи обема си за час. После се измесва с малко брашно и от него се късат парченца, които се оформят като топчета с големината на средна ябълка (или каквато си искате големина).
В една голяма купа се смесват кофичка кисело мляко, 300 гр. натрошено сирене, 2 яйца. И тези продукти са ориентировъчни. Разбъркват се добре, но не с миксер.
Вземат се топчетата и се пускат в купата със сместта. Разклаща се купата, за да се облеят добре всички топчета. Захлупва се отгоре с нещо цялата купа и се оставя до 1 час на топло да поемат топчетата от сместта и да втасат отново.
Взема се купата после и се изсипва всичко в намаслена и набрашнена тава. Подреждат се топчетата едно до друго, а сместта с лъжица се разпределя между топчетата и вурху тях да има от нея;прави се, защото при изсипването тя може да се скупчи на едно място. Отгоре се слагат парченца масло.
Пече се в загрята предварително фурна на 180 градуса за около 40 минути.