пожелахте да видите гювеч
хайде да се готвим за лятото когато има всички зеленчуци
за 10 буркана
2кг.чушки
1кг.патлажани
500гр. бамя
500гр.зелен фасул
2кг.червени домати
около 2,500литра доматен сок
сол
магданоз
чушките се мият кормят и нарязват на парчета дълги 4см. широки 3см.
мият се пак са нямат семки и се бланшират 2-3 минути в кипяща вода
доматите се мият белят и режат едрите на ченвъртини средните на половини ситните цели
патлажаните се беляти се нарязват на купбчета със страна 2-3 см. накисват се във вода подсолена за 30 минути след това се оцеждат и бланшират 3 минути във вряща вода
на бамята се подрязват дръжките внимателно да не се разкъса и се бланшира 1-2 минути във вряща вода и след това се охлажда в студена вода но се бланшира непосредствено преди да се реди в бурсана за да не почернее
зеленият фасул сепочиства и нарязва на парчета по големички бланщира се 4-5 минути във вряла вода
след това се реди по следния начин домат малко бамя зелен фасул чушки патлажани бамя малко домати отгоре се сипва 1 ч.л. сол и малко магданоз долива се доматен сок и готово
така се разпределя зеленчука че да е по равно в бурканите..
след което се стерилизира 80минути
приятно консервоправене
отивам по дадоло да пиша и самия гювеч