Здравейте и от мен! И аз да се разпиша с 2 рецепти, изпитани от мен.
"Кекса на сестра ми"5 яйца, 1 ч.ч захар, 1 ч.ч олио, 1 ч.ч. топло прясно мляко, брашно приблизително 3 ч.ч. (ако се наложи още), ванилия, лимонови или портокалови корички, сладко от сини сливи (по желание е количеството), щипка джинджифил, бакпулвер.
Разбивам яйцата със захарта и ванилията до получаване на кремообразна смес. Добавям олиото и топлото мляко като продължавам да разбивам с миксера. Прибавям овкусителите ( коричките, джинджифила и сладкото). Прибавям брашното, което е предварително пресято с бакпулвера. По желание може да се добави и какао. Изсипвам във форма, пече се на 180 С. до пълна готовност ( в зависимост от фурната).
Съботно тутманичеобщо 5 яйца, 1 кг. брашно, 1 кубче прясна мая, 1/2 литър топло прасно мляко, щипка сол, 2 с.л. захар, сирене / кашкавал, свинска мас (може масло, маргарин, олио, но с мас става по-хубаво).
Важно е да се знае, че яйцата трябва да са със стайна температура. Отделям 1 жълтък за намазване, отделям си 2 яйца за плънката. В купа пресявам брашното като оставям 1 ч.ч за омесване и разточване. Маята слагам в 1/2 ч.ч топло прясно мляко да втаса. Затоплям маста до омекване.
В брашното правя кладенче, в което слагам 3 яйца (предварително леко разбити), прясното мляко (топло), втасалата мая, омекналата мас, солта, захарта. Омесвам всичко до получаване на меко, нелепнещо тесто. Тестото се меси около 5 минути до поемане на брашното, което е сложено. Аз се ориентирам така: когато не ми лепне вече по ръцете много е готово. Оставя се да втаса на топло, но не трябва да превтасва, т.е. да увеличи обема си почти до ръба на купата.
Правя плънката от яйца и сирене или кълцам кашкавал-по избор.
Когато е вече втасало тестото, късам парчета, точа кора, слагам плънката. И в зависимост колко време имам-навивам на руло и режа розички или направо слагам рулата в тавата
. Самата кора също се омазнява, но леко. Когато се приключи с рулата, тестото отново втасва до увеличаване на обема. Понякога ако нямам време да го чакам, включвам фруната на ниски градуси и вътре втасна
Преди да се изпече, разбивам отделения жълтък с олио и намазвам тутманика. Пече се до златисто-кафяв цвят.
Приятен апетит!