Френски макарониЕдна колежка беше ходила в Париж и ни донесе да ни почерпи. В кутията имаше най-различни цветове. Исках да ги изям всичките /тайно си го помислих разбира се/
. Много ми харесаха, абе по-хубави сладки не съм яла. Някои хора не са особено впечатлени, но на мен определено ми станаха любими. И реших, че трябва да си направя, тъй като скоро не се очертава да ходя в Париж
.
Разрових се в интернет, изгледах няколко клипчета, но основно спазвах рецептата, дадена в този блог:
http://sunshineskitchen.com/cinnamon-macarons-with-orange-filling/:
45 гр белтъци, престояли в хладилника 3 дни
15 гр кристална захар
100 гр пудра захар /предварително пресята/
55 гр бадемово брашно
3-4 дни преди да се приготвят сладките, в съд с капаче, се отделят белтъците и се съхраняват в хладилник, с цел да се намали еластичността им. Преди да се използват трябва да се извадят от хладилника, за да се темперират на стайна температура. Аз ги извадих 1 час преди да стартирам смесването на съставките. След това измерих на везна необходимите захар, пудра захар и бадемово брашно. Поставих хартия за печене на дъното на тавата и с чашка и молив очертах кръгчета, след което хартията трябва да се обърне, защото на мен ми остана тук-таме молив по „черупките”. Освен това другия път ще използвам по-малка чашка за кръгчетата, защото малко големи ми станаха макарончетата.
За смесването и разбъркването следвах инструкциите в тези две клипчета:
http://www.youtube.com/watch?v=Dt9LKD7S7CY/http://www.mercotte.fr/2008/03/20/desperatly-seeking-macarons/Нямам такъв миксер, а съвсем обикновен. И с него стана. На ниска скорост започват да се разбъркват белтъците, добавя се захарта на кристали и трябва много да се внимава до кой момент да се изключи миксера. На първото клипче е показано точно каква консистенция трябва да имат белтъците. Тук е момента да се добави сладкарска боя, в зависимост от това какъв цвят искаме да бъдат сладките. Аз добавих малко червена, но тъй като е било твърде малко, не станаха червени
. След това на 2-3 пъти се добавят предварително смесените пудра захар и бадемово брашно. Разбъркват се с гумена шпатула, като точно това разбъркване /на френски “macaronage”, откъдето идва и името им/ е специфичното при направата на тези сладки. Загребва се от сместа, обръща се и се изтегля към стената на купата. След като сместа е готова се пресипва в пош-шприц и се шприцова върху предварително очертаните кръгчета. На клипчетата е показано как се потупва тавата отдолу, за да излезе въздуха.
Оставих 30 минути да хванат коричка и пекох на 160 градуса около 10 минути. Напука ми се само едно макаронче, което си е голям успех като за първи опит. За пълнеж разбих с миксера малини от фризера с малко захар.
Резултатът е това:
Малко изглеждат все едно са с кетчуп
.
Иначе мечтата ми е един ден да постигна това:
http://www.flickr.com/photos/lildamselfly/2371637702/Ако някой е правил такива сладки, нека сподели опита си
.