Паста путанеска
1 кутия паста (спагети, лингуини, макарони - кой каквото обича)
500-600 мл нарязани домати от консерва
1 консерва аншоа (7-10 филенца, в олио)
1/2 чаша нарязани маслини без костилки (от марина, не от консерва с вода, най-добре каламата)
7-8 скилидки чесън
3-4 супени лъжици каперси
4-5 супени лъжици нарязан магданоз
4-5 супени лъжици зехтин
сол и черен пипер
Пастата се сварява ал денте във вода (7-10 минути) и се изцежда.
В зехтина се задушават чесънът и филенцата аншоа, на слаб огън около 2-3 минути, докато филенцата се стопят.
Прибавят се маслините, каперсите и доматите, изцедени от сока. Сосът се вари 10-15 минути.
Прибавят се пастата, магданозът и черният пипер.
Солта е по желание - аншоата е солена.
Също по желание се добавят още малко зехтин и настърган пармезан в чиниите преди сервиране.