“Милионерски пастички” или
“Millionaires shortbread”Малко уточнение ще направя. По принцип "shortbread” означава “тестено изделие от маслено тесто, изпечено в различна форма". В случая обаче, като имам предвид как изглежда крайният продукт, “пастички” е подходяща дума за този сладкиш. А се свързва с милионерите, защото даже и те, които са свикнали на всякакви разкошни и скъпи глезотии за ядене, не могат да устоят на тези пастички, които изобилстват от масло и шоколад.
Рецептата по принцип е шотландска, но се прави и другаде;също така отделните рецепти се различават по някоя от съставките си, но не са големи разликите. Ще ви напиша тази, която аз правих, а тя е лесна за изпълнение, много вкусна и ефектна и става и за пред гости.
Основа: 150 г брашно, 60 г захар, 120 г меко масло
Пълнеж: 150 г. масло, 150 г кафява (тъмна) захар, около 400 г сметана
Глазура: 350 г. млечен шоколад, 100 г масло,
За мрежата: 60 г бял шоколад и 60 г масло
Основата: Всички продукти се измесват и се разстилат на един пласт върху правоъгълна тавичка, постлана с хартия за печене. Пече се до кафяв цвят, но без да прегаря. Оставя се да изстине.
Пълнеж: Маслото и захарта се загряват до разстопяване на захарта и до образуването на карамел и, докато е все още течна сместта, се добавя сметаната. Бърка се леко и, като почнат да се надигат мехури, но без да завира, се маха от огъня. Изсипва се върху основата, като се разнася навсякъде на равномерен пласт. Оставя се в хладилника да се втвърди – до един час, ако е нужно.
Глазура: Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня и всичко това се разстила на равномерен пласт върху изстиналия сметанов карамел.
Мрежа: Белият шоколад и маслото се стопяват и се оформя като мрежа отгоре върху шоколадовия пласт.
Оставя се да изстине и се нарязва на малки пастички. Заради крайната форма, е добре и тавичката за печене да е квадратна или правоъгълна.
Трябва да изглеждат накрая ето така:
http://www.itv.com/Lifestyle/Food/ThisMorning/Recipes/Millionairesshortbread/default.htmlПриятен апетит!