Тъй като си събирам рецепти в папки копирам няколко/те са копирани от нета
/. Пробвала съм ги обаче, иначе няма как да стане `пресейката` на `това е вкусно-това не е` .
ФИЛЕ ОТ РИБА СЪС СОС ОТ БЯЛО ВИНО4 филета от постна риба (хек, мерлуза) за 2 порции
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
1 ч.ч. бяло вино
100 гр сметана
магданоз, 1 с.л.
2 с.л. царевично брашно
чесъм 2-3 скилидки
--------------------------------------------------------------------------------
Филетата риба посипвате с царвичното брашно, черен пипер на вкус и
пържете в сгорещено олио до златисто.
Универсален сос за риба
Приготвяне на соса:
Лукът нарязвате на ситно и задушвавате с маслото и малко вода. След това добавяте бялото вино. Ври на бавен огън около 10 минути. Снема се от огъня и се прибавя 100 гр сметана, магданоз нарязан на дребно, лимонов сок на вкус и чесново брашно (или счукани 2-3 скилидки чесън).
Целият сос може и да се пасира.Тази риба се сервира със студено бяло вино и много лимон.
БЯЛА РИБА С ДОМАТЕНА ПОАНТА ВЪРХУ КАНАПЕПродукти:
сол
1 1/2 ч.чаша макарони
1 с.л.зехтин
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, нарязана фино
1/4 ч.л.копър
2 домата, на кубчета
2 филета бяла риба
1/4 ч.л.сол
щипка едро смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете пастата във вряща подсолена вода, според инструкциите.
Междувременно сгрейте зехтина в тиган с незалепващо дъно. Задушете в мазнината чушката, лука, чесъна и копъра, до омекване на зеленчуците.
Добавете доматите със сока им. Оставете сместа да заври, след което намалете огъня. Оставете да къкри още 5 минути.
Поставете филетата върху доматената смес. Овкусете със сол и черен пипер. Покрийте с капак и оставете рибата да се задуши за 10 минути.
Сервирайте върху отцедената паста.
РИБА С ОРЕХОВ СОСриба/ около килограм /
1 глава лук
1 парче целина
2-3 корена от магданоз
4-5 лъжици олио
1 лъжица брашно
1 дафинов лист
няколко зърна черен пипер
1 лъжица оцет
20 ореха - нарязани на иглички
лимон
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства от люспите и вътрешностите нарязва се на парчета, поръсва се със сол, черен пипер и лимонов сок и се оставя да престои 20 мин.
Овалва се в брашно и се пържи.
За соса лукът се нарязва на ситно, целината и корените - на филийки, и се задушават в олиото.
Прибавя се брашното и се пържи до златисто.
Разрежда се с гореща вода, посолява се, пасира се и ври около 20-30 минути.
Прибавят се да дафиновият лист, черният пипер, оцетът и орехите.
Ври на слаб огън още около 10-15 мин.
Рибата се нарежда в чиния и се залива със соса, от който са махнати дафиновият лист и пиперът.
Вместо орехи може да е с бадеми, става вкусно!