Момичета понеже и аз обичам да готвя и смятам, че се справям добре най-после се реших да се включа в тази тема и да предложа 2 мои рецепти.
Първата е
Сърми лозов лист, които аз правя на пурички като хапки:
Продукти
За пълнежа-1 голяма глава кромид лук, нарязан на дребно, 1 морков, нарязан също на дребно, 1 чаена чаша ориз,пакетче 250гр. кайма, червен пипер, чер пипер, чубрица, магданоз, индийско орехче/много малко по желание/, нарязан на ситно магданоз, мазнина за пържене.
Ако някой му направи впечатление липсата на домати, аз не слагам такива защото разводняват и развалят вкуса според мен.
Пълнежа го правя в следната последователност-в нагорещеното олио последователно слагам нарязания лук и морков да се запържат, след това добавям каймата като я притискам с пресата за картофено пюре за да стане на трохи, запържвам я и добавям ориза да се запържи докато стане прозрачен, поръсва се с червен пипер и се долива вода не студена и в пропорция- чаша ориз 2 чаши и половина вода.Дотук работя на силен котлон, сега вече го намалявам-добавям сол на вкус, чубрицата, чер пипер, инд. орехче и нарязания магданоз.Като се надуе ориза и почти се изпари водата отстранявам от котлона и започвам да завивам сърмите.
Ако лозовия лист е пресен е нужно предварително да бъде попарен с вряла вода, ако е от буркан няма проблем, завивам ги на пурички и нареждам в плътно в тенджерата. Поливам с олио, захлупвам с чиния и доливам с вода малко над чинията, варя на слаб огън.Да ви е сладко
Втората рецепта, която искам да ви предложа я знам от баба ми-много е лесна за изпълнение и е много проста
Риба по гръцки
Взема се бяла риба, мерлузата е много подходяща.Изчиства се и се нарязва на шайби.
В плитък съд се слага подсолена вода да заври и се пускат шайбите да се сварят.
Изваждат се с решетеста лъжица в плато и се пристъпва към приготвяне на заливката
Счукват се няколко скилидки чесън с малко сол, добавят се орехови ядки и те се счукват при чесъна, когато са счукани добре в хаванчето се долива от водата, в която е вряла рибата/става бяло с розов оттенък/ и се залива с това рибата.
При липса на орехи същата процедура се прави със средина от хляб /става бяло/
В нашето семейство много харесваме тази рецепта. Дано хареса и на Вас