Споделям с вас две любими рецепти ,"доусъвършенствани" от мен, макар че считам себе си за антикулинрка(..ми не ми е любимо занимание
).
крем супа от тиква 1 глава лук
2 моркова
2-3 картофа
1 резен тиква
1 ч.ч. прясно мляко
сол, малко вегета и парченца корен от целина(може и сух).
Запържвам леко лука в зехтина , слагам морковите, картофите , целината и тиквата заедно с около 1л вода, да се сварят.
Добавям млякото.
После с пасатора бръъъъъъъъъъм и поръсвам отгоре с пресен, ситно нарязан копър.
Отделно си правя крутончета запържени в масълце.
(супата има лек сладко-солен вкус)
телешко в сос от топено сирене500-600гр. телешко месо за готвене
1 глава лук
1 морков
дафинов лист
корен от целина
Месото се вари със всички останали продукти , като лука и моркова остават цели , после се отстраняват .
за соса
40 г масло
2 супени лъжици брашно
3-4 парчета топено сирене (ако е на саламче , половината)
500мл бульон или вода
на върха на ножа черен пипер
сол
От маслото и брашното се приготвя светла запръжка, прибавя се сиренето и се налива постепенно бульонът.
Бърка се на тих огън, докато сиренето се разтопи. Сосът продължава да ври на тих огън, докато се сгъсти.
Сервирате месото , залято със соса , гарнирате с моркова от бульона и картофено пюренце
Бон апети!