Мари, миличка, колко подробно обясняваш, супер си!
В къщи не ядем много ливански манджи, но това, което знам, че ви го кажа.А и на мъжа ми само баща му е ливанец, а моят сие живял само тука,т.е. не е е попил изцяло. :wink:Но съм запозната, а и нали сега се мъча с арабския....
1.`Мезето със смления нахут `се казва `хуммус`-без зехтин, чесън и лимонче не е вкусно.Аз пасирам чесъна, слагам лим.сок и сол/ако трябва/ и като разбъркам в чиния оформям така, че по средата да е вдлъбнато или да има `писта` , там се сипва зехтина.
По принцип на всички такива предястия/за мене си е засищащо, така че минава за основно
/ украсата е от ситно нарязани домати/.
2.`Мезето с патладжана` се казва `баба ганнуш`-пак принципа на овкусяване е като в горното.
3.Лозовите сърмички не са точно като наште, не знам, но ливанските имат специфичен вкус, май повечко подправки слагат, ..като на повечето им ястия.Доста са пикантни.Мъжът ми беше донесъл една манджа с лозови сърмички задушено телешко, усетих вкуса на кардамона и кимиона.Вкусно!
4.Магданозената салата ми е любима-`таббула` се казва.Знаете магданоза колко е полезен
.Не се слага сусам, ами булгур, който се кисне за минути във вода, иначе става каша.
5.Маслините-това си им е много любима туршия.Горчи, слагат лимоните с корите и люти чушлета.Едно бидонче мъжът ми си донесе , изяде си го скоропостижно
.
6.Салата с пресни зеленчуци-`фатуш` е като нашенската, но ппрепичат от техния хляб, които наподобява пиците.
Техния хляб е с кръгла форма, `хубз`-като погача е , ама сплескана.
За сиренето забравих, Мари е права, същото като нашто си е , няма особено в направата.
Имат задължително присъствие на `тахина`-та-сос от сусам, който се добавя към всяка манджа почти.
Любимо ми е `фул`-бакла , която се пасира, слага се лимон, чесън,зехтин, и малко накълцани доматчета и магданоз.Предястие е , но аз мажа здраво на филии.
Кюфтета от месо/предимно телешко и агнешко/ се казват `кубба`, пържат се /арабската кухня не е от най- некалоричните/.
Месцата се киснат в чист зехтин и пресен лимонов сок+прясно смлян чер пипер.Това е `тайната`.Естествено месото трябва да е съвсем прясно.
Ще ви напиша ястията , които аз съм правила в следващ постинг.
/да се разровя, имам си записки..../
Не претендирам за правилното изговаряне на думите.Арабския е специфичен език, така че разликата между написано на български и изговорено е огромна.