Лиди, искам да те питам нещо. В рецептата дето съм я написала млякото се слагага в яйцата, а тази год. бабето явно се е объркала и сложила млякото в маята, а в яйцата само чаша, колкото да се разбият яйцата. Аз не бях там и после разбрах, че тя така е направила. Като разхвърлях тестото и сякаш ми жилавееше леко, накрай за последните се отпусна. Ти как го направи? Интересува ме за да разбера дали става и при двата варианта.
А сега ще напиша и моята рецепта за кекс, става много сполучлив и лесен. Аз го печа във кексова форма. Пекла съм го и в тава, но става по сух.
продукти:
2 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кис. мляко, 2 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. олио, 1ч.л. сода, 1/2 кутия локум, орехи, стафиди - по желание, лимон
приготвяне:
Разбивам яйцата със захарта, колкото да се разбиятаяйцата - с вилица. Добавям олиото, кис. мляко със содата и брашното. Отделям една чаша, и добавям какао, канела, кафе. Това пак е по желание, понякога само какао, понякога въобще не шаря. Изсипвам първо от бялата смес после от кафявата, добавям малко стафиди, орехи, слагала съм и плодове от кайсии, праскови /от компот/, доизсипвам останалата смес и нареждам локума.
Слагам в незагрята фурна и включвам. Старата печка нямаше екстри като намаляване и увеличаване на градусите, май бяха на най силното, а на новата още не съм засякла. След като се зачерви и добие златистата и характерна коричка, завивам с фолио, печа около 25-30 мин. и вадя. Това е изпитана рецепта, не пробвам с клечка, преди това прасетата доста кекс изядоха докато набарам точното време и начин на печене.