Козунак продукти:9-10 яйца, 1.5 бурканче от лютеница захар, 0.350 мазнина /ние ползваме олио и малко мас/ + мазнина за измесване, 1 куб. пресна мая, 0.700 мл. прясно мляко, орехи, стафиди, ядки, аромати, есенции
Ние приготвяме още вечерта всички продукти и престояват на стайна температура.
приготвяне:1. В не малка тенджера 200 мл. прясно мляко се притопля, размива се в него маята, добавя се 1 с.л. захар, щипка сол и 200-300 гр. брашно. Всичко се размесва хубаво, до получаване на хомогенна смес.
2. В друг съд се разбиват останалата част от млякото, яйцата и захарта. Разбиват се до побеляване. Ако искате оставете един жълтък за намазване от тези или прибавете още едно яйце. Ние по принцип слагаме повече яйца от колкото са в рецептата.
3. И двата съда със смесите се държат на топло край печката.
4. В голям разлат съд, се прави кладенче
от пресятото брашно. Сипва се първата смес /маята/
и втората /яйцата + млякото/
и мазнината /олио + мас/
Олиото се сипва по малко, като в същото време се премесва.
Добавяме и ароматите, ние ползваме лимон.
5. Като се събере тестото т.е. като се омеси хубаво, се бие 100 пъти /абе до 100 никога не сме стигали/. Остава се да втасва на топло край печката, като е завито хубаво. Обема се увеличава близо тройно.
6. След като е вече втасало тестото, се започва с оформянето на козунаците.
Ние правим козунак с тройна плитка, козунак с двойна плитка, руло и кифлички.
Но домашните са луди по кифличките. Като всичките тави са готови, се намазват с жълтък разбит с малко вода и 2-3 капки олио, поръсват се със захар и се украсяват с цели орехови ядки като пеперудки. В последните години пълнежа ни е шипков мармалад, течен шоколад и стафиди и сушени плодове, като предварително съм ги накиснала за една нощ в коняк.
Еми това е.