Много отдавна бях обещала да напиша тази рецепта...
РУЛА ОТ СВИНСКО ИЛИ ТЕЛЕШКО МЕСО.
Rouladen
Взимам месото което е нарязано на съвсем тънко /около3-4мм/, голямо като зелев лист. Поръсвам от едната старана където ще е плънката сол, червен и черен пипер. Слагам плънка която се състои от сланина, кисели краставички, и лук всичко нарязано на тънки лентички. Овивам рулата и ги забучвам със специална игла /може идеално да се ползват клечки за зъби/. Също се забучват и от страни, за да не излеза плънката. Пържа ги до леко златисто в растителна мазнина. Заливам с гореща вода или бульон и чаша червено вино, малко соев сос. Подправки сол, червен и черен пипер, дафинов лист. Варят се около час и половина на силен огън. Сосът по желание се сгъстява с брашно. Аз ползвам специален сгъстител за тъмни сосове.
Гарнитурата обикновено е варени картофи и червено зеле, но може да се замени с картофено пюре, салата според сезона. Плънката на рулата също може да се замени по вкус, примерно с гъби, моркови и т.н.
Да ви е сладко.
Тук копирам и лучената яхния.
ЛУЧЕНА ЯХНИЯ
За около 4 порции.
Около 10 големи глави лук, нарязани на едро се задушават с малко мазнина, докато поомекнат, добавя се червен пипер и се злива с бульон или топла вода. Омесва се 1/2 кайма с едно яйце, чер пипер, чубрика, магданоз и шепичка ориз. Оформят се малки топки които се овалват в брашно и се пускат при лука. Вари се на среден огън, да не се пръсне каймата около час, час и половина. Половин час преди да се снеме от огъня се добавя 1 домат ситно нарязан, може и от консерва. Подправя се с чер пипер, дафинов лист, бахар, сол. По желание ако е по-воднисто може да се сгъсти с лъжичка брашно разтворена във малко вода. По желание каймата може да се замени със сварено пилешко и свинско месо от които може да се ползва и бульона.
Да ви е сладко.