Момичета, повече от сигурна съм, че този вариант на печената тиква ви е познат и го правите! Ако е така, приемете тази рецепта, като едно напомняне, че есента дойде и е време за печената тиква.
Аз правих тази рецепта за първи път тези дни и много ни хареса.
Печена тиква (но и още нещо!)
Продукти:
тиква, прясно мляко, яйца, захар, канела, смлени на ситно орехи. Броят на яйцата и количеството на млякото зависят от това колко ви е голяма тавата.
Приготвяне:
Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета с големина, която да не позволи да се разкашка тиквата, след като се опече. Редят се парчетата в тавичка, слага се вода, поръсва се със захар и отгоре тавата се покрива с фолио. Когато омекне тиквата, махате фолиото, за да се запече. Междувременно приготвяте смес от: прясно мляко (толкова, че да се запълни тавичката догоре) + 5 яйца + канела + захар. Затопляте млякото, разтваряте в него захарта, добавяте разбитите яйца и канелата. С тази смес заливате изпечената тиква и връщате отново във фурната, за да се стегне яйчно-млечната смес. Вади се от фурната, когато се стегне всичко, но не да изгори. Като се извади, се поръсва със смлени орехи. Най-вкусна е студена, ако можете да издържите дотогава! Получава се един много фин, лек тиквен десерт! Да ви е сладко!