Обожавам да готвя.Това е нещото което ме разтоварва най-много.
И понеже съм морско чадо най обичам рибка и разни морски дарове.
Ето ви някой от любимите рецепти на моят мъж.
Мини баница от тиквички
Продукти:
4 бр. малки тиквички ,2 бр. яйца,1 кофичка кисело мляко,100 гр. Настъргано сирене,1връзка копър ,½ домат ,1 глава чесън,сол и олио
Начин на приготвяне :
Почистете и нарежете тиквичките на дълги и широки ивици ,посолете ги и ги оставете да престоят поне 30 мин в цедка за да изтича водата от тях.През това време разбийте яйцата ,настърганото сирене ,нарязаният на ситно половин домат , ½ от връзката копър , две скилидки чесън стрити.Прибавете ½ от кофичката кисело мляко и разбийте добре.
Загрейте в дълбок тиган олио и почнете леко да запържвате вече изцедените тиквички от двете страни.След като са готови ги оставете да поизстинат . Във формички за крем карамел почнете да нареждате ред тиквички ред от сместа със сиренето до напълване на формата като последния пласт трябва да е от сместа.Запечете в предварително загрята фурна или в микровълнова за около 10 мин.Оставете да изстине за няколко минути и обърнете в чиния.От останалото кисело мляко ,чесън и копър нарязани на ситно направете сос и залейте с малко количество .Това е идеалното пред ястие за вас и вашите гости .
Хайвер от раци и риба
Продукти:
250 гр. Извара,5-6 бр. черни маслини ,5-6 бр.зелени маслини ,1 глава лук,10 бр. ролца от раци, 10 бр. маринована трицона,10 бр. маринована херинга,лимонов сок,1 майонеза сол и копър
Начин на приготвяне :
Изсипете изварата в дълбок съд.Почистете маслините от костилките и ги нарежете на ситно.Нарежете на ситни кубчета ролцата ,херингата и трицоната и заедно с маслините прибавете към изварата.Увкосете с ситно нарязаният копър ,лимонов сок и сол.Настържете на ситно ренде лукът и го прибавете към готовото смес.Прибавете и майонезата и разбъркайте добре .Оформете в плато по свой вкус ,сервирайте с препечен хляб или топли питки .
Салата „СВ.Никола”
Продукти:
3-4 сварени картофа,два сварени моркова,една кутия консервирана сладка царевица,4-5 кисели/мариновани/ краставички ,1 пакет ролца от раци,200 гр. Майонеза,сол,черен пипер ,1ч.л. горчица,2 бр. твърдо сварени яйца.4-5 черни маслини и един лимон за украса
Начин на приготвяне :
Нарежете сварените картофи и моркови на дребни кубчета и поставете в дълбок съд ,направете същото със краставичките,ролцата от раци и сварените яйца.Прибавете 3-4 супени лъжици от марина дата на краставичките ,сол на вкус,черния пипер,горчицата и едно пакетче майонеза.Разбъркайте добре.
Сервирайте в коктейлни чаши като върху всяка чаша поставете ветрило от лимоните и роза от маслина.
Паниран хек с чеснов сос
Продукти:
1кг.Хек филе,1 глава червен лук, 50гр. Бира,2 бр. яйца, 4-5 с.л. брашно,сол,лющян,4-5 скилидки чесън ,сокът на един лимон,олио за пържене
Начин на приготвяне :
Осолете филето на хека един час преди неговото приготвяне.Настържете на едрото ренде главата червен лук в по -дълбок съд.Прибавете яйцата и разбийте добре,прибавете брашното при постоянно бъркане до получаването на хомогенна смес.Наситнете две три стръгчете пресен лющян/или ½ ч.л. сух/и поставете при останалите продукти заедно с бирата.Преди да панирате измийте рибата от солта,подсушете добре и загрейте мазнината.Топвате парчетата в панировката и пържите до златист цвят.Пресовайте с преса скилидките чесън в соса ера и добавете сокът на един лимон.Сервирайте винаги соса защити от опит знам че не всеки обича аромата на чесън.
Приятен апетит! За желаещитете има и снимки