Viarvam - значи душата, за сърмички правя следното: според зависи от количеството листа, които искам да направя....
Значи взимаш лук, морков, ориз. Лука на ситно го нарязваш, морковчето на кубчета (ама и те ситни), запържваш ги малко в длибок
тиган, после добавяш ориза + вода в пропорция 1:1, слагаш солта + мерудийки... Аз слагам кимион (смлян), кориандър (смлян), сол (не я забравяй), целина (сушена и смляна на прах), може малко копър (пак като целината..), и оставяш сместта да си изпие водата...
След което, хващаш една тенджера, големичка, ама да е с такъв диаметър, че да можеш една голяма чиния да легне върху сърмичките, и почваш... В едно листо слагаш плънка с лъжичка, после загъваш, че да стане добро пакетче, и слагаш в тенджерата... после второ, после трето и т.н. докато свърши плънката (да не забравя - намазняваш дъното на тенджурката, и не се притеснявай ако малко се отплеснеш с мазнината - ориза я изпива, и не остава мазно)....
Такккааа значи - вече си направила сърмичките и си ги подредила в тенджурката... Сега сипваш вода колкото е там според пропорцията на ориза за добро сваряване (-1)... Иначе казано, ако ползваш ориз, който за добро сваряване е 1:3, и си направила една чаша ориз + една чаша вода за плънката, люсваш две чаши отгоре
(уффф, незнам дали съм ясна).... И това нещо го захлупваш с чинията отгоре (идеята е при варене да не се разбягат и развалят сърмичките) и го вариш на котлон докато си изпие водата.... Накрая сваляш от котлона, захлупваш плътно с капака на тенджерата да се задуши и сервираш след 10-на минутки....
Ей ти на философийката