0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #620 -: Февруари 05, 2014, 19:46:06 pm »
nimika, момичето от което взех рецептата, така ги беше правила, та затова ги направих във формите :)
И в тава ще станат, разбира се! :)
Радвам се, че съм била полезна :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #621 -: Април 08, 2014, 21:53:18 pm »
Ето още едно предложение от мен! :)
Днес попаднах на една рецепта и реших да я изпробвам! :) Стана перфектна "Зеленчукова тарта:wink:






Ето рецептата в оригинал : НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
3 бр.тиквички /12-15 см./
3 големи моркова
400 гр.бутер тесто
3 с.л.краве масло
1 к.ч.брашно
300 мл.прясно мляко
50 гр.пармезан
2 яйца
сол,чер пипер
1 ч.л. къри
2 с.л.зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Разстапям маслото и запържвам в него брашното.
Прибавям прясното мляко и разбърквам,докато сместа се сгъсти.Посолявам - поръсвам с черррното пиперче и кърито.Оставям бешамела да се охлади добре и тогава прибавям двете яйца и пармезана.
Разбърквам добре и оставям настрани.
Тиквичките и морковите измивам и нарязвам на дълги,тънки лентички.Посолявам и ги оставям за 15-20 минути,да омекнат и после отцеждам водата.
Ползвах тава с подвижно дъно,което покрих с хартия за печене и разстлах вътре бутер тестото.Върху него изсипах бешамела и започнах да редувам тиквените и морковените лентички в кръг - и така докато стигна центъра на тавата.С помоща на четка - потопена в зехтин намазах отгоре цялата тарта.Изпекох я в предварително загрята фурна на 180 гр. до получаване на този златист цвят.

Аз малко си я измених  :oops: Добавих чушки и патладжан, бутер тестото ми беше 270гр. само, а вместо пармезан, сложих сметана за готвене и с половината сос полях тартата отгоре.
Да ви е сладко! :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #622 -: Октомври 30, 2014, 09:26:26 am »
Сезона на тиквите и предстоящия празник Хелуин извади от "тефетера" ми тази рецепта!
Тя включва в себе си Карамелена тиква и Тиква на локумчета!

 Карамелена тиква :photo:

Тиквата се почиства и се нарязва на кубчета,
поръсва се със захар и така престоява няколко часа-
целта е да пусне собствен сок и да не се добавя вода!
Аз процедирам така, вечерта подготвям тиквата,
поръсвам със захар слагам в печката и на сутринта я пускам да се пече.
За около 6-7 часа престой отпуска достатъчно вода,
ако после при печене водата изври и тиквата ви се стори не готова,
добавете още малко.

*/За мен лично до тук рецептата е перфектна, но за любителите на по-сладко
продължавам и със следващите стъпки/

Когато тиквата е готова, баба казваше- " на локумчета"
се прави карамел за основа на сладкиша от 4-5 лъжици захар!
В тавата в която ще печем се нанася карамела, после локумчетата тиква
и върху тях се изсипва сместа за крем карамел!
За моята съдинка, аз я правя от около 600/700 мл прясно мляко,
4 яйца и 1 ванилия. Пече се до готовност без водна баня!

Да Ви е сладко!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #623 -: Октомври 30, 2014, 10:47:37 am »
Онзи ден пробвах една много хубава рецепта, която гледах по тв наскоро. Ще ви я споделя, защото е лесна, а много вкусна.

Телешко с пресен лук и сметана

1 кг телешко се нарязва на тънки жулиени или хапки (по желание), запържва се от двете страни и се вади от тигана.
Нарязвате 4-5 връзки пресен лук и го запържвате до омекване, сипвате 200 мл сметана за готвене, подправяме с чили и черен пипер (по желание), връщате месото в тигана и задушавате около 25 мин.

П.С. Ама че съм и аз, забравих да го снимам, ама нали бяхме огладнелииииииииииии
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #624 -: Декември 09, 2014, 09:58:59 am »
Здравейте и от мен!
Аз се включвам с една по-простичка рецепта-Двуцветун кекс със стафиди:
2 яйца, бакпулвер, 3 чаши брашно, чаша и половина захар, една кофичка кисело мляко, по-малко от холовин чашаолио, стафиди, може да се сложи и малко сладко. Това, което  равяе да разбия отделно захарта и белтъците, после ги доцавям към сместа и я обърквам. Деля я на две и в едната слагам малко какао, канела и ванилия.

Довечера ще правя Меденки, а след това и Бостънски коледни сладки. :) на Коледна вълна съм.





Бореща се за една мечта.
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #625 -: Февруари 27, 2015, 10:53:40 am »
Днес правя мъфини, но постни. Не бях правила такива до сега, но съм впечатлена колко добре се получиха. Утре ще почетем паметта на вуйчо ми, а на 3-ти март е годишнина от смъртта на баща ми, затова исках да направя нещо. Тъй като в момента е Великият пост, това, което се подава за починалите трябва да е постно. Намерих рецепта за Постни мъфини с локум, а втората доза модифицирах.
Продуктите:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар / сложих 1 и 1/3/
2 ч.л. сода
2 кутийки локум, нарязан на парченца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
3 с.л. оцет
Смесват се брашното, захарта и содата. Към тях се прибавят олиото и водата, разбърква се. Накрая се слага оцета и парченцата локум. Разбърква се, появяват се мехурчета, сипва се от сместа във формичките. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна / при мен 180 с вентилатор/. Локумчетата падат на дъното и нямам идея като престоят дали ще се вадят добре от формичките, утре ще разбера.

Втората доза направих Медени мъфини. Към горната рецепта добавих пакетче канела и 4-5 супени лъжици мед, вместо 1/2 чаша захар. Замених локума с шепа стафиди, предварително накиснати във вода. Сложиш и около чаша натрошени орехи. Тези се получиха по-добри.
« Последна редакция: Февруари 27, 2015, 11:00:30 am от mishanta »
     
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #626 -: Март 04, 2015, 10:06:06 am »
Dani_J, мисля да пробвам медения вариант на тези постни мъфини.
Тестото с лъжица ли го бъркаш?
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #627 -: Март 04, 2015, 15:03:32 pm »
Бъркам с телена бъркалка. Няма нужда от миксер, ако това имаш в предвид.
Както предполагах, локумчетата падат на дъното и се залепват за хартиените формички. Потвърждавам, че меденият вариант е по-вкусен и сполучлив.
     
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #628 -: Март 04, 2015, 15:07:22 pm »
Бъркам с телена бъркалка. Няма нужда от миксер, ако това имаш в предвид.
Както предполагах, локумчетата падат на дъното и се залепват за хартиените формички. Потвърждавам, че меденият вариант е по-вкусен и сполучлив.
Много ти благодаря! Точно това имах предвид :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #629 -: Юни 22, 2015, 13:31:21 pm »
Пък аз да кажа, че БИСКВИТЕНАТА ТОРТА на Marie е вълшебна.

Обикновени бисквити се потопят в прясно мляко и се редят в тавичка.
Върху тях се намзва крем от заквасена сметана разбъркана с какао и пудра захар.
И така ред бисквити, ред крем и за финал украса по желание.
Държи се в хладилник и е готова за консумация след 24 часа.

Правя я вече със затворени очи, толкова е лесна, а още повече е хубава!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #630 -: Август 23, 2015, 18:11:58 pm »
           Ветрило от патладжан :photo:

2 патладжана
бучка сирене
няколко домата
чесън
магданоз
100мл. олио
4-5 картофа
малко кашкавал

Патладжаните  се режат надлъжно на филии и се внимава да не се срежат до края
- оставя се цяла част до дръжката. Осоляват се и се изкисват в солена вода за около час.
Изцеждат се от водата и се измиват добре и във всеки разрез се нарежда парче сирене,
скилидка чесън и парче домат, като самия патладжан леко се извива. Поръсва се с магданоз
и се залива с олиото и 100мл вода. Пече се в тавичка покрито с фолио около 1ч. на 200 градуса.
След това време то се маха и върху тях  се настъргва с кашкавал. Връща се във фурната
за около 10 минути да се запече кашкавала.

* Около патладжана още в началото слагам няколко надупени картофа,
които поемат от ароматите и стават много вкусни.
* За любителите на месо може да се добави в разрезите и парченце шунка.

Да Ви е сладко!

ИЗТОЧНИК - ТУК

************************************************************************

               Печени патладжани със сирене/кашкавал и домати :photo:

* патладжани
* домати
* твърдо сирене (кашкавал)
* зелена чушка
* чесън, олио, магданоз или копър за поръсване

Патладжаните се нарязват на филийки и се потапят в подсолена вода
за 30 минути да се махне горчивата вода, после се измиват и подсушават.
В намаслена тавичка се подреждат патладжаните върху тях от мен свежа чушка
на шахби и след това червения домат също на колелца, поръсва се с магданоз, копър и чесън.
В оригиналната рецепта всичко се слага заедно зеленчуци и сирене/кашкавал,
но според мен е по-добре да се запекат предварително без сиренето за да им се изпари водата,
защото първите нямат предварителна термична обработка и пускат доста сокове.
След като се запекат вадя тавата поръсвам със сирената и допичам до готовност!

Да Ви е сладко!

ИЗТОЧНИК - ТУК

 
« Последна редакция: Август 23, 2015, 20:34:44 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #631 -: Август 26, 2015, 21:22:45 pm »
Една много вкусна и лесна рецепта за Телешко варено, за съжаление пропуснах да снимам.

400гр телешко
2-3картофа
2-3 моркова
1 глава лук
30-50гр масло
черен пипер на зърна
сол

Телешкото се измива и нарязва, залива се с литър вода и се вари на слабо 50мин. след завирането (аз обирам пяната). Зеленчуците се нарязват на едро, слагат се подправките и маслото и се вари още 30мин. Поръсва се с магданоз когато е готово. Може да се добави заквасена сметана при поднасянето.
« Последна редакция: Август 26, 2015, 21:29:27 pm от mishanta »
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #632 -: Август 28, 2015, 13:13:44 pm »
ък аз да кажа, че БИСКВИТЕНАТА ТОРТА на Marie е вълшебна.

Обикновени бисквити се потопят в прясно мляко и се редят в тавичка.
Върху тях се намзва крем от заквасена сметана разбъркана с какао и пудра захар.
И така ред бисквити, ред крем и за финал украса по желание.
Държи се в хладилник и е готова за консумация след 24 часа.

Правя я вече със затворени очи, толкова е лесна, а още повече е хубава!

Признавам си, от многото рецепти в темата, успях да направя само тортата
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #633 -: Декември 19, 2015, 18:12:51 pm »
Добре, де, обяснете ми с думи прости как така в рецепта за пълнена пуйка с кестени кестените са по желание. Ми не го разбирам.

Хайде сега помогнете на другарчето с рецепта за пълнена пуйка. Всъщност, пуяк, ако това е от значение. :)



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #634 -: Декември 19, 2015, 21:05:30 pm »
 :lol: :lol: :lol:
Мели, пълнила съм пиле по една рецепта на Иван Звездев и съм яла пълнена пуйка със сходна плънка, но има и стафиди и орехи в нея, моите мъже не са много по сладките комбинации в ястията.
Рецептата на Звездев не мога да я намеря(мисля, че още от първите му книжки с рецепти, но са ми при мама), а и не е много точна, защото пълних домашно пиле и ми остана плънка. Та като цяло сготвяш си ориз с мазнина, лук и морков и пълниш пилето с това, зашиваш и нареждаш около самото пиле малки пресни картофки или нарязваш картофи. Самото пиле е сурово, не си спомням как се овкусява, но бих го натрила със сол, пипер и масло. Не помня и дали не се наливаше малко вода в тавата  :oops: Печеш на около 180градуса по час на килограм месо, т.е. ако е голям добитъка, дъъъълго :)
Та плънката можеш да си я обогатиш със гъби или други неща по свой избор ;)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #635 -: Декември 20, 2015, 08:09:37 am »
Мели, миналата седмица шеф Токев в предаването 120 минути сподели неговата семейна рецепта,
сега ще отида да прослушам видеото и ще я напиша, защото и мен ме впечатли
и мисля да я пробвам  :P


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #636 -: Декември 20, 2015, 09:28:26 am »
Ще ме накарате и аз да пълня  :lol: Мише ,чакам рецепта!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #637 -: Декември 20, 2015, 10:43:28 am »
По тоя повод, като споделих с моя мъж възмущението си от "тъпата рецепта в нетя", той каза - сигурно и пуйката не е задължителна, можеш да напълниш прасенце.  :)



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #638 -: Декември 20, 2015, 10:58:15 am »
:balk_91: тя пуйката, била патица .... ще я напиша, защото е интересна и лесна :)
Аз не виждам, защо да не стане с пуйка! - и с прасенце  :lol:

Пълнена Патица
- семейната рецепта на шеф Токев

Патицата се натрива със сол и пипер и се пълни
с нарязани на половинки ябълка, портокал, лимон и лук.
Слага се във фурната вечерта късно първо на силно да се запече
и след това се намалява на 90 градуса и се оставя цяла нощ!

Видео с рецептата ТУК- около 11 минута  :P
« Последна редакция: Декември 20, 2015, 11:19:22 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #639 -: Декември 20, 2015, 14:39:58 pm »
За птиците и аз знам, че по един час на килограм.
Тази година мъжът ми ме помоли да поръчам био, еко, щастлива патица. Казах му само да не ме търси да я готвя. Обикновено я готви със с червено вино, портокалов сок и пълнена със сливи. Ако някой се интересува, ще потърся рецепта.
Иначе пуякът е доста по-голям от патицата, след нея идва гъската. Тазгодишният ни звяр ще е само 3 кила.