Днес правя мъфини, но постни. Не бях правила такива до сега, но съм впечатлена колко добре се получиха. Утре ще почетем паметта на вуйчо ми, а на 3-ти март е годишнина от смъртта на баща ми, затова исках да направя нещо. Тъй като в момента е Великият пост, това, което се подава за починалите трябва да е постно. Намерих рецепта за Постни мъфини с локум, а втората доза модифицирах.
Продуктите:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар / сложих 1 и 1/3/
2 ч.л. сода
2 кутийки локум, нарязан на парченца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
3 с.л. оцет
Смесват се брашното, захарта и содата. Към тях се прибавят олиото и водата, разбърква се. Накрая се слага оцета и парченцата локум. Разбърква се, появяват се мехурчета, сипва се от сместа във формичките. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна / при мен 180 с вентилатор/. Локумчетата падат на дъното и нямам идея като престоят дали ще се вадят добре от формичките, утре ще разбера.
Втората доза направих Медени мъфини. Към горната рецепта добавих пакетче канела и 4-5 супени лъжици мед, вместо 1/2 чаша захар. Замених локума с шепа стафиди, предварително накиснати във вода. Сложиш и около чаша натрошени орехи. Тези се получиха по-добри.