0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
ВКУСОТИИ
« Отговор #20 -: Април 13, 2005, 12:58:26 pm »
Лали, перфектно, кога сме ти на гости, че не разбрах :wink:  :lol:
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #21 -: Април 19, 2005, 22:31:18 pm »
мимс пожела да види

айде и тука да рекна приготовление значи взема се телешко месо на палчета да речем колкото половин кибритена кутия ръга се в тенжерата и се вари като се припенва мноого пъти тва нещо се вари месото 2 часа след тей се изваждат парчетата нарязват се по на ситно бульона се прецежда сплаква се тенжерата и се връща бульона и вече нарязаното месо като е отстранено все ципи и прочие после си нарязваш моркови и картофи пляскаш ги в тенжерата да си врът посоляваш на вкус и продължаваш да си режешчушки може прясни може и печети и лук на ситно сипваш ги и тях то си ври ако ти се види че не е достатъчно мазна се слага малко олио ама в повечето случаи няма нужда от олио и така взимаш 1 връзка керевиз само листата и дръжките и се реже на ситно ама понеже трябва са е вного ситно да не си личат дръжките и листата със сатъра фащащ края на остриетои го натискаш към дъската и с дръжката на сатъра цък цък го надробяваш като го посъбираш като то калзаш в полукръгово движение като е готово пескаш керевиз бъркаш гледаш докато е доснатъчно обилно тъй че да не дразни изключнаш котлона и като спре да бълбука сипваш по чиниите...
аз лично вв вареното никви коренища не слагам


*
ВКУСОТИИ
« Отговор #22 -: Април 21, 2005, 09:30:43 am »
Цитат на: L_R

пожелахте да видите гювеч :D

тук е по дълга и широка рецептата щото ако се прави от пресни зеленчуци е хамалогия затуй като наближи време ще казвам как се прави консерва гювеч и после как се приготвя самия гювеч

значи ако е с пресни зеленчуци всичко се бланшира както е написано при консирвоправенето

значи вземате някво месо свинско или пилешко по желание и мерак тоя тука на снимката е със свинско


белите картофи примерно кило на едри парченца ги режете 2 глави лук на полумесеци сипвате ги в тавата заедно с 1 буркан гювеч доливате малко водица и олио ръсите червен пипер и сол ако е нужно

за месото ако е пилишко хакате мръфките до гювече и печете
ако е свинско го запържвате леко и тогаз го хаквате в гювеча туй се прави с цел да не пуща пяна
ако щете може и постен гювеч да си майсторите

при печенето не се бърка почти хич гювеча камо ако почне да пуща коричка зеленчука леко леко се понатиска в навата или внимателво се обръщат само застрашените от изгаряне зелевчучета и меса

хайде приятен апетит специалто на малкото ни зайче)))и рецепта лили рецепта хихи)))


*
ВКУСОТИИ
« Отговор #23 -: Май 02, 2005, 11:48:20 am »
специално за малкото зайче :D



става дозата около 2 кила и половина като се опече
значи взимате
 8 яйца
400гр.захар
300гр.масло
40гр. мая
1литър прясно мляко
1 ч.л. сол

в голям ама наистина голям съд слагате половината мляко и маята натрушена и 2-3 чашки брашно колкото да се захване да фтасва маята
в това време разбивате 7 айца със салта хубаво ама хубаво и захарта разтваряте в другата половина мляко
след като истине млякото в което е разтворена захарта се съединява с яйцата хубаво ама много хубаво е вече като е набъбнала сместа с маята и млекото много хубаво се съеденяват с много много бъркане и посипване с брашно постепенно след което се меси хубаво тесто  
обърсвате идеално масата дето го весите от брашната сторявате маслото и намазвате масата с малко масло и после месите мажете с масло месите мажете с масло и така до почти пълното му изчерпване оставя се съвсем малко масло за мазане на тавите в някой момент ако лепне тестото като замесвате маслото леко добавяте брашно ама съвсем леко за да не лепи така приготвеното теста се оставя да фтасва покрито с памучена кърпа и си гледате кена 2-3 часа той да си фтасва козунака след като набъбне пак го премесвате нареждате по мерак в тавите то пас си се свива тестото ама си оформяте формите по мерак и муза и нареждате в омаслените тави и пак след туй се гледате кефа 2-3 часа докато фтасат и съблазнително изпълнят тавите след това отделяте на останалото яйце жълтъка и с него ги намазвате отгоре козунаците и наръсвате със захар по мерак и печете на 180-200градуса докъто добие хубав цвят оставяте ги в тавите да истинат нарълно и не ги ручкате да видите кви са станали щото ако ги ручните ще се изпайдушат и сплескат

по мерак може да слагате стафиди навлажнети или ядки разни бадеми и прочие а от туй тесто може и козуначено рупо с мармалад да си майсторите

айде преятно ви парти в кухнята и после приятен апетит :D


*
ВКУСОТИИ
« Отговор #24 -: Май 02, 2005, 11:50:41 am »
ЛИЛИ, ВЪРХА СИ!
ВКУСОТИИ
« Отговор #25 -: Май 02, 2005, 13:45:19 pm »
Отивам да се пробвам, ама ако не го направя както трябва, няма да ми се смеете  :oops:
ВКУСОТИИ
« Отговор #26 -: Май 03, 2005, 18:13:24 pm »
Значи Лили, ето рецептата за козунака - както ти обещах:)

ПРОДУКТИ:
1кг. брашно
300гр.захар
20гр.мая
250гр.мазнна/равни количества масло,олио и мас/
250гр.прясно мляко
6 яйца
стафиди
орехи
1/2 лимон
2 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесва се малко брашно,мляко/хладко/, щипка сол,щипка захар и маята/да
стане рядка каша/. Оставя се да втаса. Като това стане се премесва с малко
брашно и хладко мляко и се оставя да втаса повторно. През това време се
пресява брашното/в голям съд/ и се прави кладенче в средата. Настъргва се на
много ситно лимонената кора и се изстисква сока на лимона в кладенчето.
Млякото се сварява със захарта. Мазнината се стопява в отделен съд. Яйцата
се разбиват добре с ванилията/но не на пяна/. Към яйцата бавно се прибавя
млякото, а после и мазнината. Изсипва се сместа при брашното и се прибавя
втасалата за втори път мая. Меси се добре около 1 час. На 30-40 минута
ръцете започват да се мажат с олио за да се изглади и отдели от съда
тестото. Самото тесто трябва да е меко!!! Когато се отдели от съда, се взима
тестото, вдига се високо над главата и силно се удря в масата/или в съда, в
който е месено/ 40 пъти!!! Загряваме малко олио на дъното на трнджера и в
нея се слага тесто - 1/3 от големината на тенджерата. Оставя се да втасва на
топло, докато изпълни съда.Намазва се масата с олио. Втасалото тестото се
вади на 3 части.  Всяка част се разтегля на дълги правоъгълници. Върху тях
се ръсят орехи и стафиди/предварително оваляни в брашно/. Затварят се/като
се прехлупват двете страни/ правоъгълниците по дължина. Усукваме ги като
въже. С трите въжета се плете плитка. Плитката се слага в намазнена и
обрашнена тава. Оставя се да втаса. Преди да се сложи във фурната се маже с
разбито яйце и се ръси със захар. Пече се 10 мин на 100 градуса, след това 1
час на 180.

Е това е! Заслужава си труда!
Да ви е вкусно!

« Последна редакция: Декември 29, 2013, 06:48:02 am от mishanta »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
ВКУСОТИИ
« Отговор #27 -: Май 04, 2005, 17:55:30 pm »
Венера, не е ли ти малко маята? Във всички рецепти дават 40 грама мая за 1 кг брашно.

И за месенето - не плаши девойките, 1 час е много! Удрянето също не е задължително, както и двойното втасване на маята...

изобщо, някак доста странна и усложнена е тая технология, особено това накрая със загрятото олио, върху което втасва тестото?

Цитат на: Venera26
Значи Лили, ето рецептата за козунака - както ти обещах:)

ПРОДУКТИ:
1кг. брашно
300гр.захар
20гр.мая
250гр.мазнна/равни количества масло,олио и мас/
250гр.прясно мляко
6 яйца
стафиди
орехи
1/2 лимон
2 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесва се малко брашно,мляко/хладко/, щипка сол,щипка захар и маята/да
стане рядка каша/. Оставя се да втаса. Като това стане се премесва с малко
брашно и хладко мляко и се оставя да втаса повторно. През това време се
пресява брашното/в голям съд/ и се прави кладенче в средата. Настъргва се на
много ситно лимонената кора и се изстисква сока на лимона в кладенчето.
Млякото се сварява със захарта. Мазнината се стопява в отделен съд. Яйцата
се разбиват добре с ванилията/но не на пяна/. Към яйцата бавно се прибавя
млякото, а после и мазнината. Изсипва се сместа при брашното и се прибавя
втасалата за втори път мая. Меси се добре около 1 час. На 30-40 минута
ръцете започват да се мажат с олио за да се изглади и отдели от съда
тестото. Самото тесто трябва да е меко!!! Когато се отдели от съда, се взима
тестото, вдига се високо над главата и силно се удря в масата/или в съда, в
който е месено/ 40 пъти!!! Загряваме малко олио на дъното на трнджера и в
нея се слага тесто - 1/3 от големината на тенджерата. Оставя се да втасва на
топло, докато изпълни съда.Намазва се масата с олио. Втасалото тестото се
вади на 3 части.  Всяка част се разтегля на дълги правоъгълници. Върху тях
се ръсят орехи и стафиди/предварително оваляни в брашно/. Затварят се/като
се прехлупват двете страни/ правоъгълниците по дължина. Усукваме ги като
въже. С трите въжета се плете плитка. Плитката се слага в намазнена и
обрашнена тава. Оставя се да втаса. Преди да се сложи във фурната се маже с
разбито яйце и се ръси със захар. Пече се 10 мин на 100 градуса, след това 1
час на 180.

Е това е! Заслужава си труда!
Да ви е вкусно!

A ето и снимка на козунака :)

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

ВКУСОТИИ
« Отговор #28 -: Май 05, 2005, 15:22:53 pm »
Такаааааа... :) Започвам да отговарям подред...
Цитат
Венера, не е ли ти малко маята? Във всички рецепти дават 40 грама мая за 1 кг брашно.

Не знам как е в другите рецепти, в моята е така и си стават - повярвай :)
Цитат
И за месенето - не плаши девойките, 1 час е много! Удрянето също не е задължително, както и двойното втасване на маята...

Отново - така е при тази рецепта! Не съм я измислила аз. Правим я от години. Пробвали сме и други рецепти, но тази най- си ни харесва.
Цитат
изобщо, някак доста странна и усложнена е тая технология,

Е така е - доста е сложна рецептата и технологията, но пък си заслужава. Аз само давам рецептата - не задължавам никой да я изпробва. Аз ако преценя, че нещо не ми харесва или ми се вижда сложно не го правя - така, че всеки си решава :)
Цитат
особено това накрая със загрятото олио, върху което втасва тестото?

Олиото се слага, за да не залепне тестото за стените на съда докато втасва. Загрява се за да няма разлика в температурата - тестото е топло от месенето, млякото и т.н., както и за да се помогне на самото тесто да втаса по-бързо :)  :)  :)

Ух, надявам се, че обясних добре :)
Хайде поздрави и до писане
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #29 -: Май 08, 2005, 11:33:19 am »



хайде на тиквитеее
валяте в брашно редите в омазнена тава ръсите сол червен пипер олио и леко водица и печете

здравословно и става като пържените
приятен апетит


*
ВКУСОТИИ
« Отговор #30 -: Май 08, 2005, 11:40:04 am »
Кога успя толкова бързо бе !!! Аз още не съм купила каймата за мойте  :lol: пълнените.  :?:
Лилииииии, умирам от глад !!!
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ВКУСОТИИ
« Отговор #31 -: Май 08, 2005, 11:44:32 am »
Мъъъмммм, много вкусно и аз отивам за тиквички :lol:
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #32 -: Май 08, 2005, 11:46:46 am »
Цитат на: Lali
Мъъъмммм, много вкусно и аз отивам за тиквички :lol:

Лалинка, пусни рецептата за пълнените, ако нещо съм пропуснала... А и да я има записана.
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #33 -: Май 08, 2005, 11:48:24 am »

е разгеле намалих я чинията


*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ВКУСОТИИ
« Отговор #34 -: Май 08, 2005, 11:57:11 am »
Пълнени тиквички /по молба на Сигнус/

Наразват се тиквичките на парчета високи по около 5 см. Трябва да са еднакви на височина, за да не загорят някои. На ширина няма значение.
Издълбават се - най-лесно с чаена лъжичка.
Издълбаното се накълцва и  се задушава с малко мазнина и ситно нарязани пресен чесън, пресен лук, стъблата на една връзка копър.
Прибавя се сол, черен пипер и индийско орехче.
С така получената плънка се пълнят издълбаните тиквички. Нареждат се в тава, слага се малко вода - до половината на тиквичките.
Пече се.
Като са готови се прави сос бешамел /масло, брашно,  пресно мляко, чер пипер, лимонов сок, индийско орехче/
Заливат се и се запичат още малко.
Като се извадят се наръсват с малко копър.
Вместо сос бешамел може да се сложат настъргани домати /или от буркан/. Пече се докато се посгъсти соса. Наръсва се с магданоз се се прибавя чесън.

Хайде, Сигнус, от мен рецептата, от теб снимката. Бягай за тиквички :wink:
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #35 -: Май 08, 2005, 15:51:20 pm »

Лали, ето ги тиквичките по твоята рецепта, настъргах им и малко кашкавалче отгоре  :)  
Иначе бешамела май се получи като за първи път  :P
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ВКУСОТИИ
« Отговор #36 -: Май 08, 2005, 16:11:45 pm »
Ехааааа, страхотно изглеждат ,Сигнус!!!!
Бравоооо!!!
Я, и аз отивам до пазара, не предполагах, че така добре изглеждат :wink:
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #37 -: Май 08, 2005, 16:20:08 pm »
Сложих им както ти обясни кайма със зеления лук, но и съвсем малко оризче :) И стигна плънката до лъжичка. Абе Лали, важна е рецептата. Голямо благодарско :) Вече ще правя редовно :) Кажи още някоя вкусотия! ;)
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ВКУСОТИИ
« Отговор #38 -: Май 08, 2005, 16:33:08 pm »
Всичко е вкусно, когато е направено с любов за любими хора.
ВКУСОТИИ
« Отговор #39 -: Май 08, 2005, 19:36:57 pm »
Много хубаво казано  :D