Агнешко/ярешко/ печено е традиция в двете семейства,
това на моето момче и моето!
Разликите в двете рецепти са няколко и много важни, но основната е-
майка и татко правеха агнешко на порции, а свекърва ми и свекър ми ярешко, голям къс /половин яре/
Ще ви представя и двата начина, на мен по ми харесва втория.
А именно защото когато се пече цял къс, месото става много по-крехко,
и в същото време има и много приятна коричка.
Агнешко печено на порции
Месото се прави на порции обтрива се със сол, червен пипер и малко мазнина
и се подрежда в тавичка.Върху всяко парче се слага парченце сланинка,
слагаме малко топла вода и покриваме тавата с фолио.
Първоначално печем два часа в умерена фурна 170/180 градуса.
След това вадим, махаме фолиото и допичаме до готовност, като поливаме със соса
за да не стане сухо месото.
* ако се налага доливаме топла вода в тавата, така че да има сос.
Яре на фурна
В тази рецепта е важно да се съобрази тавата с оглед на това какъв къс месо се пече.
При нас това вкусно действие/искрени извинения от не консумиращите месо/ се случва
на празници и се приготвя половин яре разделено по гръбначния стълб.
Месото се осолява като на места се правят и малки прорези и се подпъхва сол
и се подрежда/условно казано/ така, че са се хване в тавата с вътрешната част нагоре/ребрата/.
Слагаме топла водичка и когато тя заври и месото започне да се изсушава, там където
не е потопено във водата отваряме и с една лъжица взимаме от соса в тавата и поливаме.
Печем така около час и половина и обръщаме месото с външната мускулестата част нагоре.
Много, много важно - не правете това обръщане сами, а винаги с помощ,
като извадите тавата на плот или маса и си помагайте с две вилици и вие, и помощника.
Ако имате булото /кърпата/ от комплекта за дроб сърмата, тук е момента
преди да върнете тавата във фурната да покриете с нея месото.
Ако не, просто допичате до готовност, като поливате със соса в тавата месото когато усетите, че се изсушава.