Уж такава, за първи път я правя, но вече успях да модифицирам рецептата.
За блата:250 грама масло за готвене
2/3 чаена чаша захар
6 яйца
3 с. л. брашно
2 ч. л. бакпулвер
една есенция - аз ползвах ром
1 натурален шоколад натрошен (добавя се към сместа за блата, преди да се изсипе в тавичка за печене, хубаво да се разбърка така че да не останат места от сместа без шоколад)
За шоколадовият мус:1. крема сирене
2. натурален шоколад
3. 2 яйца
4. 60 грама масло
5. 6 с.л. захар
За вкус:мармалад малини
Формата ми е с диаметър 26, може и в такава 24 да се приготви.
По оригиналната рецепта на Ив.Звездев би следвало блата да се приготви така:
1. Маргаринът (аз слагам масло за готвене) се разбива със захарта, докато се получи пухкава смес. Жълтъците на яйцата се отделят и се добавят един по един, като след всеки жълтък сместа се разбива по около 1 минута.
2. Белтъците се разбиват на пяна в отделен съд. Изсипва се пресятото брашно и разбиването продължава. Добавя се бакпулверът, сместа се разбърква и се прехвърля при разбитите маргарин, захар и жълтъци. Разбърква се с дървена лъжица.
3. Сместа за блата се изсипва в намазнена и набрашнена форма с пръстен (диаметър 24 см). Пече се около 25-30 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. След това се оставя да се охлади.
4. (моето подобрение е да се добави натрошени парченца шоколад, като за мъфинчета)
Изцяло смених крема, мразя сметанови за това направих този.
На водна баня (или на микровълнова) разтопявате 1 шоколад с 60 грама масло. Бъркате енергично докато стане хомогенна смес. Добавяте 2 жълтъка, а белтъците отделяте в подготвена купа в която ще ги разбиете с 6 супени лъжици захар.
Пакетчето крема сирене се разтопява на водна баня (стана и за 1 минута в микрото). Добавя се към сместта получена от шоколад. Бъркате добре за да се получи хомогенна смес. Разбивате белтъците и захарта на сняг. Към тях добавяте бавно получената от шоколада и кремата смес. Бърка се по посока на часовниковата стрелка с дървена лъжица.
Оставяте да стегне в хладилника.
Блата точно е готов, обръщате го в чиния за сервиране. Докато е горещ намазвате със сладкото от малини. Това е другото подобрение на сладкиша от мен
След като изстине заливате с охладения мус. Декорацията я направих с какао и масло. Нещо не се получи украсата, но пък изглежда вкусно. Оставила съм я да стегне и утре ще резна 2 парчета, ще ги щракна и ще ги пусна.
Сега изглежда така:
Да ви е сладко!