Момичета, някой да си търси циментови блокчета за градеж на стена, на ограда и т.н.?
Става и за теракота в по-кънтри стайл, а ла Хензел и Гретел...
Пращам веднага 2 кашона меденки за целта!
Да ме пита човек защо ми трябваше втора година да правя същата циментова рецепта...
Догодина ще правя Джамкината/Джеммината.
Ултра, скиваш ли курабийките?
Тутманика и Коледния хляб ще видите, давала съм тук рецептите. Ако ви хареса нещо, кажете да ви напиша.
Една рецепта от Англия, подходяща за зимата
:
Овчарски пайПродукти: 500 гр. кайма
2 големи глави лук
1-2 моркова <може и без тях>
картофено п@ре < или от кутийка или си го направете сами>+мляко и масло за него
2 с.л. прясно мляко
Лукът се запържва. Морковът се слага да омекне и той. <В оригиналната рецепта няма морков, аз си го исмислих, че нещо много постна работа ми се виждаше> Каймата се запържва също, така че да стане на "трохи", слагат се подправки на вкус-черен пипер, сол, маги подправки...Готовата смес се слага на дъното на тавичка. Забърквате картофено п@ре, от пакетче става за 5 минути. Слагате му всичките неща-мляко, масло, сол. Слагате п@рето върху каймяната смес, заглаждате и отгоре намазвате с малко прясно мляко. Слагате в загрята фурна за около 15 минути-каймата си пуска сос, който се смесва с п@рето, млякото отгоре прави много приятна кафява коричка. И готово.
Рецептата не е кой знае какво. Английски вариант на мусаката, ако мога така да го нарека. Все пак като вкус е по-различно, защото ги няма доматите и заливката. НО! Защо ви я споделям... Правих я в събота и през цялото време не спрях да си мисля, че това ще е много тарикатска манджа за деца... Ако са някои злояди... чувала съм, че децата много обичат картофено п@ре... та съм си намислила план, че с тоз овчарски пай ще ги прилъгвам да хапнат подобаващо.
А, сетих се още една рецепта за кучешки студ и болно гърло, грип и т.н. Таман за сега! Специалитет на мъжа ми, жива измислица, но много сполучлива за зимния сезон, според мен.
Супа за кучешки студ и грип1 праз лук
2-3 картофа
2-3 моркова
100 грама датски луканков салам (един къс и дебел такъв, има го и в България, ако не-всеки друг лканков салам, който е пикантен и мирише на пушено)
1 пакет зелева супа (ха сега де... ами зелева супа на прах, дано да я има в България, ако ли не-имате ли зелева чорба?)
Празът, картофите, морковите се нарязват и се слагат в тенджера. Зелевата супа се разтваря според указанията от пакетчето, заливат се с нея зеленчуците и се остават да врат до сваряване. Луканквият салам се нарязва на парченца и се прибавя в последните 5 минути от варенето на супата. Сервира се гореща.
Значи зелевата чорба е кисела, саламът дава мирис на пушено месо, а празът допълнително придава пикантност и става мамма миа.
Когато съм болна, винаги ми се яде нещо пикантно и горещо и тази супа много ме кефи.
Айде, чао и се пазете, че голям студ при вас! Ние сме само на минус 10 тука.