0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #540 -: Март 26, 2011, 22:53:57 pm »
fibo,
аз също правя картофената салата в микровълновата без вода:
когато картофите са пресни, избирам по-дребни надупчвам ги с вилица и ги слагам в йенска малка тенджерка с капак в микровълновата за около 15 мин. на пълна мощност. Ако са стари картофи, ги нарязвам на дребно и пак без вода ги правя.
 
После картофите ги наръсвам със зелен лук и заливам със сос Винегред:
1 ч.л. босилек
1 ч.л магданоз
1 ч.л. риган
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сух чесън
зехтин и олио в равни количества на око, около 50мл.
2-3 с.л. ябълков и балсамов оцет
« Последна редакция: Март 26, 2011, 22:55:55 pm от stoeka71 »
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #541 -: Март 26, 2011, 23:17:04 pm »
 :D Стука,мерси.Ами аз сложих вода/е малко де/ ,но така си и беше по рецепта...Накрая ги въртих три пъти все за по 10мин и в крайна сметка някой се свариха,а други изгоряха... :? :oops:
Ето какво направих
- пръст вода
- нарязани на кубчета
- сол
- в микрото на пълна мощност за 10 мин

Ще пробвам пак тез дни :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #542 -: Март 27, 2011, 00:18:43 am »
И аз пробвах и на мен не ми се получи  :(

Фибс, уникална торта брат ! Гордея се с теб  :D

Мирси Райче:D
Сега докато обяснят за салатата,някой да каже с какво може да се замени пудрата захар в рецептата от този блог

http://sunshine.collapse.bg/lavender-macarons-with-lemon-cream-cheese-frosting/
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #543 -: Март 27, 2011, 02:40:10 am »
Покривате ли картофите с капак или прозрачно фолио?
Друг пропуск просто не ми хрумва.
Освен да пробвате с различно съотношение картофи:вода, не знам какво да ви посъветвам.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #544 -: Март 27, 2011, 06:19:12 am »
При работата с микровълнова, формата на съда за готвене е много важна!

Аз пека ядки (орехи) в микронката, стават фантастични
но за да се изпекат добре и равномерно аз ги слагам така,
че пласта да е равномерно разположен, в по-разлат съд!
Вълните се концентрират в средата на съда!
Затова там картофите ви стават, а тези в периферията не!
Така си обяснявам аз причините за несполуката...
Може да разделите времето за готвене на две,
и след първия период да разбъркате!

Ако някой прояви интерес как се пекат орехи
в микронка ще напиша по-подробно.


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #545 -: Март 27, 2011, 08:42:50 am »
Йенският съд ми е доста тумбест, не е разлат. На картофите не слагам сол, нито вода. Направо с съда, слагам капака и готово. Не ги разбърквам. Моята микровълнова е най-обикновен модел на Елит.
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #546 -: Март 30, 2011, 13:32:36 pm »
И аз да се похваля направих най накрая Шоколадов фъч по рецепта на Osiana стана фантазия... :wink: ето и снимки


« Последна редакция: Март 30, 2011, 13:36:35 pm от Виктория »
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #547 -: Април 17, 2011, 20:08:09 pm »
благодаря лили osi_5 osi_5
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #548 -: Април 18, 2011, 19:38:24 pm »
Виктория, по коя рецепта е фъча - 1-вата или 2-рата? Че и аз мисля набързичко да спретна едно десертче. :wink: :lol:

Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #549 -: Април 19, 2011, 16:45:22 pm »
Извинявай 4ак сека видях 4е има въпрос към мен  :oops:
По втората рецепта го правих  :wink:
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #550 -: Април 19, 2011, 17:02:42 pm »
Извинявай 4ак сека видях 4е има въпрос към мен  :oops:
По втората рецепта го правих  :wink:
Свърши вече!  :lol: Имам предвид, че свърши сладкиша де!  :D Аз пък го направих по първата, повече ми хареса начина на приготвяне. При втория модел, явно блатът ще стане по-висок и по-пухкав. Следващия път и аз ще пробвам втория модел.  :wink:

Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #551 -: Април 20, 2011, 19:40:10 pm »
 :lol: e важно е 4е се е полу4ило!
*
Рибена супа със сметана
« Отговор #552 -: Май 02, 2011, 23:02:40 pm »
Това е супа, която в моето семейство е по на почит и от пилешката за душата :wink:

Рибена супа със сметана

300-400гр. филе от риба - каквато обичате, аз я правя предимно със сьомга
1 малка глава кромид лук, нарязан на ситно
1 средно голям морков, нарязан на малки кубчета или настърган на едро
5-6 гъби/печурки/, обелени и нарязани на филийки
1 скилиднка чесън, нарязан на ситно
2с.л. зехтин
300мл течна сметана
финно фиде/angel's hair/
сол на вкус
Сварявам рибата в 1500гр. вода, вадя я от бульона и оставям да се охлади. В съда, в които ще приготвям супата слагам 2-те лъжици зехтин и загрявам. Поставям първо морковите за 1мин, добавям гъбите за 1 мин, кромида за 1 мин и накрая чесъна, като разбърквам 2-3 пъти, докато усетя аромата му и веднага добавям прецедения рибен бульон. Оставям да къкри на тих огън за 20мин и през това време си подготвям рибното филе - махам кости, кожа и раздробявам на малки късчета. Добавям натрошеното фиде към супата и оставям да поври още 5 мин. Дърпам от котлона, темперирам и добавям сметаната и парченцата риба. Покривам с капак и оставям да почине за 20-30 мин. Сервирам с накълцан пресен магданоз и натрошени червени люти чушлета. Рецептата отнема 45мин. Да ви е сладко!
« Последна редакция: Януари 26, 2013, 06:47:00 am от mishanta »




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #553 -: Септември 13, 2011, 12:22:37 pm »
Вече съм фен за здравословните десерти :D
Пускам ви първия, която направих и който моето семейство определи като: "Божествен :)"


Суров пай с горски плодове

     


I. Блат:  
1 ч,ч.  накиснати и обелени бадеми  
1 ч ч.  сурово кашу
1/3-1/2 чч течен подсладител (мед или агаве)
щипка сол

Инструкции за тестото:
1. Бадемите се накисват за 24 часа и се обелват.
2. Всички съставки се смесват и миксират за  1-2 минути. При необходимост се добавя  малко вода.
3. Поставя се прозрачно фолио във формичките за мини пайове,  тестото се  разпределя  във формите. Аз получих 6 малки и 6 големи /10-12см/. кошнички.
4. Суших кошничките на стайна Т. под климатика за 36 часа. Когато прецених, че са стегнати и ще издържат крема ги сглобих и декорирах.
 
II.  Плънка :
1чч   сладко от боровинки
1 кен с кокосово мляко
4 супени лъжици кокосова захар /или пудра захар/
2-3 ч.ч миксирани плодове /боровинки, капини, малини/

Инструкции за “крема”:
1. Сложете кена в хладилник за едно денонощие.
2. Отделете   само горната част, която  изглежда като гъста сметана  
3. Добавете 4сл пудра  захар и разбивайте - докато не се получи пухкав крем, за около 5 минути.
4. Купата се слага отново в хлад-к за да стегне още малко и след това се пълнят кошничките

III. Сглобяване: :
1.Кошничката се намазва  със сладко от боровинки.
2. Отгоре-  разбитата кокосова сметана.
3. Гарнира се с плодовете
Може да стоят в Хладилник 2-3 дни без да се промени външният им вид.


     
« Последна редакция: Септември 13, 2011, 12:46:26 pm от denis »

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #554 -: Септември 21, 2011, 07:50:48 am »
Здравословна Шоколадова торта /без печене/



Блат:
2 чч /200 гр/ сурови бадеми,
1 чч фурми /тъмните са по-сладки/
1-2 сл  мед
1-2 сл кокосово масло


Смиламе бадемите + фурмите + коксовото масло + меда в кухненския робот
/трябва да са на по-едри парчета, а не кремообразна смес/
Разстиламе върху правоъгълна тавичка.
Оформяме с ръка чрез претискане. Слага се в хладилника за 10-15 мин..

Крем:
2 1/2 чч/300 гр/,   сурово кашу, накиснато за 1-2 часа във вода.
1/3 чч вода
1/3 чч кленов сироп /агаве, /
1/3 чч  мед
1/3 чч разтопено какаово масло
1/3 чч разтопено кокосово масло
1 шипка сол
2-3 сл сурово какао на прах
1 чч.  замразени плодове  /череши, къпини, боровинки,череши/


Пасираме всичко без плодовете и какаото до  гладка смес.
Прибавя се какаото и плодовете /с леко разбъркване/.
Крема се разстила в/у блата и се оставете в хладилник за 3-4 часа.


Продуктите за Блата    

Продуктите за Крема



Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #555 -: Септември 29, 2011, 15:15:08 pm »
Здравейте,

Аз мога да ви предложа рецептата на едно чудесно * Предястие в палачинка *, което съвсем скоро правих за близки мои познати, дошли ни на гости (за около 6 човека):
Слагате в тенджера да се вари един брой пилешки гърди. След като ги обезпените,  добавяте десетина пресни гъби. Ако са големи, може и 5-6. Вместо сол, аз слагам вегета, бульона става много по-вкусен.
През това време си правите смес за паланичнки - 2-3 яйца, прясно мляко, сол, брашно и вода. Изпичате палачинките и всяка я намазвате с чисто масло и ги подреждате една върху друга да се задушат.

Като се свари пилето, го нарязвате на ситно. Добавяте и нарязани на ситно гъбите, кисели краставички (малко по-малко от половин буркан), едно топено сирене, една лъжица горчица, черен пипер, 2-3 лъжици маргарин и наливате от топлия пилешки бульон - около половин чаша. Разбърквате сместа хубаво, разделяте я на шест равни части и всяка част я поставяте в правоъгълна форма в средата на палачинката. Първо завивате палачинката отстрани, и после по дължина. Поставяте всички палачинки в тавичка. 10-15 минути преди да ги консумирате включвате фурната и ги затопляте. Поставям ги в чиния върху марулен лист и отгоре шприцовам с маьонеза.

Прекрасно предястие, с което ви пожелавам приятен апетит! :D
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 20:49:57 pm от mishanta »
Щастлива мама на трима :)
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #556 -: Октомври 15, 2011, 17:40:24 pm »
Френски макарони

Една колежка беше ходила в Париж и ни донесе да ни почерпи. В кутията имаше най-различни цветове. Исках да ги изям всичките /тайно си го помислих разбира се/  :lol:. Много ми харесаха, абе по-хубави сладки не съм яла. Някои хора не са особено впечатлени, но на мен определено ми станаха любими. И реших, че трябва да си направя, тъй като скоро не се очертава да ходя в Париж  :lol:.

Разрових се в интернет, изгледах няколко клипчета, но основно спазвах рецептата, дадена в този блог:
http://sunshineskitchen.com/cinnamon-macarons-with-orange-filling/:

45 гр белтъци, престояли в хладилника 3 дни
15 гр кристална захар
100 гр пудра захар /предварително пресята/
55 гр бадемово брашно

3-4 дни преди да се приготвят сладките, в съд с капаче, се отделят белтъците и се съхраняват в хладилник, с цел да се намали еластичността им. Преди да се използват трябва да се извадят от хладилника, за да се темперират на стайна температура. Аз ги извадих 1 час преди да стартирам смесването на съставките. След това измерих на везна необходимите захар, пудра захар и бадемово брашно. Поставих хартия за печене на дъното на тавата и с чашка и молив очертах кръгчета, след което хартията трябва да се обърне, защото на мен ми остана тук-таме молив по „черупките”. Освен това другия път ще използвам по-малка чашка за кръгчетата, защото малко големи ми станаха макарончетата.

За смесването и разбъркването следвах инструкциите в тези две клипчета:
http://www.youtube.com/watch?v=Dt9LKD7S7CY/
http://www.mercotte.fr/2008/03/20/desperatly-seeking-macarons/

Нямам такъв миксер, а съвсем обикновен. И с него стана. На ниска скорост започват да се разбъркват белтъците, добавя се захарта на кристали и трябва много да се внимава до кой момент да се изключи миксера. На първото клипче е показано точно каква консистенция трябва да имат белтъците. Тук е момента да се добави сладкарска боя, в зависимост от това какъв цвят искаме да бъдат сладките. Аз добавих малко червена, но тъй като е било твърде малко, не станаха червени  :lol:. След това на 2-3 пъти се добавят предварително смесените пудра захар и бадемово брашно. Разбъркват се с гумена шпатула, като точно  това разбъркване /на френски “macaronage”, откъдето идва и името им/ е специфичното при направата на тези сладки. Загребва се от сместа, обръща се и се изтегля към стената на купата. След като сместа е готова се пресипва в пош-шприц и се шприцова върху предварително очертаните кръгчета. На клипчетата е показано как се потупва тавата отдолу, за да излезе въздуха.
Оставих 30 минути да хванат коричка и пекох на 160 градуса около 10 минути. Напука ми се само едно макаронче, което си е голям успех като за първи опит. За пълнеж разбих с миксера малини от фризера с малко захар.

Резултатът е това:

Малко изглеждат все едно са с кетчуп  :lol:.

Иначе мечтата ми е един ден да постигна това:
http://www.flickr.com/photos/lildamselfly/2371637702/

Ако някой е правил такива сладки, нека сподели опита си  :D.
« Последна редакция: Октомври 15, 2011, 17:54:18 pm от Врабчо »
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #557 -: Октомври 15, 2011, 18:03:55 pm »
Врабчо с какво бадемово брашно ги прави
защото аз се пробвах да си смеля бадеми, но не можах да ги смеля достатъчно фино, а това е от значение
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #558 -: Октомври 15, 2011, 18:10:48 pm »
mini, поръчах от iHerb ето това:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Healthy-Foods-Almond-Flour-10-oz-284-g/388?at=0
Не мога да преценя дали е достатъчно фино смляно, но станаха. Доста беше влажно и преди да го използвам го сложих малко в загрята фурна, да му се дръпне влагата.
*

    sunnynevi

  • ***
  • 273
  • Слънца и усмивки за всички!!!
Re: ВКУСОТИИ
« Отговор #559 -: Октомври 19, 2011, 13:28:59 pm »
Къде се изгубихте, кулинаркиииии  :wink:
Хайде давайте идеи, че имам нужда от разнообразно меню  :lol: :wink: