0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Кога се прави фоликулометрия
« -: Ноември 09, 2006, 09:29:02 am »
Здравейте момичета! Ще помоля за малко разяснения по отношение на фоликулометрията - кога се прави, ако цикълът е на 40-50 дни? Бях на преглед на 18 ден и най-големият беше 12 мм, налага се да отида още вднъж след 4 дена. Питам се колко пъти на месец ще трябва да правя фоликулометрия, тъй като не съм в състояние да плащам веки път 25 лв. и не е ли по-добре да си купя тестове за ову, за същите пари ще проследя 5 дни... Съотношението ми ФХ/ФСХ е много високо, но гинекологът не ми каза нищо за СПКЯ, не съм окосмена повече от нормалното, нито имам мазна кожа, слаба съм, но съм си с нередовен цикъл откакто го имам  :( От началото на месеца работим по въпроса за бебе, но тези резултати изобщо не ми дават спокойствие за да се насладя на правенето... Някакви съвети и мнения? Благодаря!
Re: Кога се прави фоликулометрия
« Отговор #1 -: Ноември 09, 2006, 10:09:16 am »
Вземи си тестове за овулация.
Проследи я да знаеш приблизително кога е според тестовете.
Тогава отиди на ФМ.
Така ще е много по-близо до момента, отколкото сега на 18 ден примерно.
Така и ще си спестиш повече допълнителни ходения.
Понякога се разминава с едно, понякога с две - три.
Зависи от момента в който си отишла на ФМ.
*
« Отговор #2 -: Ноември 09, 2006, 10:22:58 am »
Благодаря ти за бързия отговор! Питам се обаче какво ще отговоря на гинеколога, когато ми каже още веднъж да отида на фоликулометрия, а аз съм решила да заложа на тестовете...И с цикъл на 40-50 дена значи ли,че и ову ще настъпи по-късно?
« Отговор #3 -: Ноември 09, 2006, 10:37:38 am »
Не мога да кажа кога може да е овулацията при такъв цикъл, но определено е било рано на 18 ден да се търси нещо. Отиди сега след 4 дена пак. Започни да си правиш тестовете според табличката на упътването. Там пише от кога се започва тестването според дължината на цикъла. Аз първият път си взех две опаковки  (общо 10 теста станаха :) ) и започнах по-отрано, за да съм сигурна че първият път ще я хвана. Така след това бях ориентирана кога точно да правя тестовете.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #4 -: Ноември 09, 2006, 11:34:11 am »
По-добре отиди още веднъж на гинеколог, прави и тестове, мери температура, така ще се ориентираш и за другия цикъл ще си наясно.
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #5 -: Ноември 09, 2006, 12:17:14 pm »
Ами, Аничка, аз правех по 2-3 ф/метрии на месец. Пъро да виим как растат и после дали са се спукали. Ама при мен защото нямам ову без стимулация, а и фоликулчетата ми  си растат когато и колкото си щат. Мисля, че съвета на Розичка е много добър( за двете опаковки тестове) и аз смятам да пробвам евентуално, ама чак като почна стимулациите.
*
« Отговор #6 -: Ноември 09, 2006, 12:22:22 pm »
Извинявам се предварително, за може би глупавия въпрос - но понеже за първи път ще си засичам ову (ако изобщо имам :? ) чрез тестове: може ли да си ги правя през ден, за да стигнат за по-дълго, тъй като изобщо не е ясно с моя цикъл кое кога се случва? Температурата си я меря и преди 3 ден падна много рязко, което много ме зарадва, но явно е било напразно... :(
*
« Отговор #7 -: Ноември 09, 2006, 20:10:52 pm »
Някой дали е ползвал тестовете Clear LH? Дали може да се вярва на резултатите? Днес си направих първия тест, вече напълно се обърках  кое е контролна линия, кое тестова...Появи се някаква виолетова ивица и още една, която мисля, че по-скоро е плод на въображението ми, защото се вижда едва като си навра носа в теста  :?
« Отговор #8 -: Ноември 09, 2006, 20:26:54 pm »
Двете линии трябва да са с еднаква наситеност - тогава предстои овулация в рамките на 24-48 часа.
Щом не виждаш ясно втората- тестовата линия, значи все още няма овулация. :bfp1:
Прочети добре упътването, сигурно е обяснено.

*
« Отговор #9 -: Ноември 09, 2006, 20:40:32 pm »
Някой дали е ползвал тестовете Clear LH? Дали може да се вярва на резултатите? Днес си направих първия тест, вече напълно се обърках кое е контролна линия, кое тестова...Появи се някаква виолетова ивица и още една, която мисля, че по-скоро е плод на въображението ми, защото се вижда едва като си навра носа в теста :?
аз ги ползвам,миличка на гърба на кутията е показано как да ги ползваш и как да ги отчетеш.ако го държиш на долу с стрелките най горната чертичка е контролната а втората(под нея ако се появи) е тестовата.
*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #10 -: Ноември 09, 2006, 20:54:45 pm »
Здравей Аничка,

доколкото разбирам от предна твоя тема имаш СПКЯ, и доколкото аз знам по тая тема овулацията става нередовна а в моя случай дори я няма.
Може би не е лошо да се консултираш и с други специалисти.

Пожелавам ти успех и много усмивки  :)
*
« Отговор #11 -: Ноември 10, 2006, 10:00:49 am »
Благодаря ви за отговорите!Ще ми кажете ли дали може да меря през ден ову или трябва задължително де е 5 последователни дни. Питам, защото меря и tC, и по нея би трябвало да имам ову преди няколко дена. Ултразвукът обаче показа, че фоликулът си стои на 12 мм, затова на 13.11 съм пак на фоликулометрия. Та за да не меря 3 седмици всеки ден ову мисля да опитам през ден- или има вероятност да изпусна момента? СПКЯ не знам дали имам, при прегледа миналата седмица гинекологът нищо не ми спомена за това...
« Отговор #12 -: Ноември 10, 2006, 10:18:00 am »
Казах го и по- горе, но явно ще повтарям.....аз лично взех две опаковки от по 5 теста за овулация, за да съм сигурна че ще ми стигнат и няма да изпусна момента. Така бях ориентирана приблизително кога ми е и следващите пъти вече си минавах с по 5 теста. Добре е да прочетеш добре листовката с обясненията, да видиш таблицата, която показва кога да започне тестването спрямо дължината на цикъла. Така ще знаеш коя е контролната и коя е тестовата (има картинки на кутииките и листовката, които добре показват всичко). Пише го, но аз да си кажа като стара свекърва. Тестовата черта трябва да е еднаква по наситеност или по-силна, за да се приеме за положителен теста за овулация.
*
« Отговор #13 -: Ноември 10, 2006, 14:54:53 pm »
Black rose, не исках да те карам да се повтаряш, чета внимателно както мненията във форума, така и листовките, но там таблицата стига до 40 ден, а при мен в повечето случаи нещата опират до 50 ден :( Затова и попитах, каква е вероятността да пропусна ову. Все пак при цикъл от 50 дена значи ли, че 30-40 дена трябва да си правя тестове?
« Отговор #14 -: Ноември 10, 2006, 15:11:29 pm »
Здравей Аничка!
Най-напред вземи решение какво точно ще правиш. Или прежалваш парите и отиваш на фоликуметрия така със сигурност ще разбереш кога ти е овуто или почваш с тестовете, но не през ден. Когато си уловиш овулацията, после не е нуждо да правиш, така че може и да се разминеш с по-малко тестове. А иначе за СПКЯ трябва поне един месец проследяване на узи и хормонални изследвания. Затова и доктора ти те вика пак, за да разбере до колко нарастват фоликулите ти и дали се пукат. Надявам се, че съм била изчерпателна  :D
Късмет мила и дано не ти се наложи да чакаш дълго добрата новина!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #15 -: Ноември 10, 2006, 16:08:59 pm »
Розовелке, то не е до прежалване на пари, просто освен този гинекологичен проблем имам и друг, който също гълта много пари. А те свършват :( Не ми е ясно това едномесечно проследяване каква ще нова информация ще ми даде, след като всеки нов цикъл е различен като продължителност от предходния  :? ?
« Отговор #16 -: Ноември 10, 2006, 16:24:17 pm »
Да мила, сигурна съм че е така! Само че според мен въпроса не е в продължителността на цикъла, а до това дали фоликулите ти се пукат, защото при СПКЯ това е най-честия проблем. Нали целта е да се отхвърли това като диагноза, или ако се потвърди да предприемеш най-адекватното лечение. В този смисъл тестовете ще ти дадат информация за овулацията ти и на кой ден е, но те ще бъдат положителни независимо от това дали фоликулите ти се пукат. Така че като за първи месец е добре да проследиш цикъл на узи, но това е мое мнение. Каквото и да решиш ти пожелавам късмет!

П.П. Аз имах имах подобни проблеми, ако искаш пиши ми на лични!
*
« Отговор #17 -: Ноември 17, 2006, 18:48:16 pm »
Момичета, чета на дълго и на широко и взех да се притеснявам.
Преди години доктора ми беше казал, че имам поликистозни яйчници, но не ми каза да правя нещо по този въпрос и аз го приех като нещо нормално, като "обърнатата матка" например. Сега разбирам, че това може да е проблем при забременяването. А и симптомите - нередовен цикъл, акне и повишено окосмяване при мен са налице от няколко години. В същото време изследванията на хормоните са с нормални стойности.
Но ако имам СПКЯ възможно, то как през януари забременях? Може ли това да е причина за спонтанния аборт още съвсем в началото? И, възможно ли е един добър специалист да не види СПКЯ на контролния преглед месец след кюртажа? В коя фаза на МЦ трябва да ида на лекар за да разбера дали имам такъв проблем?

« Отговор #18 -: Ноември 19, 2006, 10:06:20 am »
Трябва да проследиш поне един цикъл на УЗИ. Може да започнеш например с 10-ти ден, после доктора ще ти каже кога да отидеш в зависимост от големината на фоликула, който вижда. Само така ще разбереш дали образуваш доминантни фоликули и какво става с тях.
Успех!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #19 -: Ноември 19, 2006, 10:27:40 am »
Цитат
възможно ли е един добър специалист да не види СПКЯ...
Да възможно е.
СПКЯ - Синдром на поликистозните яйчници.
Синдром, това е  съвкупност от различни симптоми.
Те могат да бъдат най-различни и да нямат нищо общо с яйчниците/общият им вид - гледани с УЗ/.
СПКЯ - причините може да са ензимни дефекти в продукцията на хормоните, хипоталамо - хипофизарна дисфункция, повишаване на нивото на андрогените, инсулинова резистентност  и т.н....и това няма как да се види на един преглед, без да са направени  необходимите изследвания.

Поискай да ти направят необходимите изследвания за да се докаже или отхвърли вероятността за СПКЯ.
Желая ти успех и дано да няма сериозни проблеми

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум