Моите идеи в не съвсем окончателен вариант са следните : / може да има малко неточности, но ще ги отстраня / :
1/ Съгласно Чл. 1. (1) Предмет на Националния рамков договор (НРД) са правата и задълженията по оказването на медицинска и стоматологична помощ в рамките на чл. 55 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) на:
1. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК);
2. Българския лекарски съюз (БЛС) и Съюза на стоматолозите в България (ССБ);
3. изпълнителите на медицинска помощ (ИМП);
4. изпълнителите на стоматологична помощ (ИСП);
5. задължително здравноосигурените лица (ЗЗОЛ).
А съгласно : чл.10(3) Представители на НЗОК, БЛС и ССБ извършват наблюдение и анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2006 г. за здравноосигурителни плащания на тримесечен период.
Мисълта ми е, че след като правата и задълженията на ЗЗОЛ са предмет на НРД, то би следвало да има и техен представител отнсоно извършване на наблюдение и анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за съответната год. за здравноосигурителни плащания на тримесечен период. Точно тук би могъл да се вмести в нишата представител на Сдружение “Зачатие”, тъй като в управителния съвет има лица с медицинско образование...Какво би помогнало това ??? – Ами няма да има плоски оправдания като недостиг на бюджетни средства като причина за спиране финансиране на програми в областта на стерилитета / поне според мен /..
Съгласно чл. 29 от НРД : Здравната документация по НРД включва:
По т.3. регистри по приложение № 6 “Дейности на ОПЛ по програми “Детско здравеопзаване”, “Майчино здравеопазване”, имунопрофилактика и профилактични прегледи на ЗЗОЛ над 18 години”; приложение № 7 “Дейности на лекарите-специалисти по “Детски-болести” по програма “Детско здравеопазване”, на лекар-специалист по “Акушерство и гинекология и репродуктивна медицина” по програма “Майчино здравеопазване” и на лекари-специалисти по профилактика на ЗЗОЛ от рискови групи”; приложение № 8 “Пакет дейности и изследвания на ЗЗОЛ, диспансеризирани от ОПЛ” и приложение № 9 “Пакет дейности и изследвания, диспансеризирани от лекар-специалист”—за изпълнители на извънболнична медицинска помощ.
Според мен трябва да настояваме да се включи и регистър “Стерилитет и рискова бременност”, който да се състой от няколко части : женски фактор, водещ до стерилитет; Мъжки фактор, водещ до стерилитет; Имунологичнии генетични фактори, водещи до стерилитет; Рискова бременност; Фетална морфология!
Съгласно Чл. 32. (1) За хроничните заболявания по наредбата по чл. 45, ал. 3 ЗЗО и посочени в приложение № 10 “Списък на заболяванията, за които се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”, се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”.
Според мен трябва да настояваме да се включи стерилитета в приложение № 10, което е “Списък на заболяванията, за които се издава “Рецептурна книжка на хронично болния”
Трябва да се регламентира на национално равнище и статута на Специализираните центрове за репродуктивна медицина, начина на тяхното действие и взаимодействието им с ОПЛ относно регистър “Стерилитет и рискова бременност”. На всеки ОПЛ да се дава списък на тези центрове, за да може да насочва пациентите към тях и след надлежни изследвания в някой тях, лицата да се диспансеризират в областта на стерилитета...Така, след като клиничните пътеки, свързани със стерилитета, се изпълняват от специализирани центрове, би следвало да се избегне разхищаване на средства от квартални гинеколози и псевдо клиники..
В Приложение № 6 пише : С оглед профилактиката на социалнозначими и приоритетни за страната заболявания ОПЛ формира следните рискови групи:
В тези рискови групи стерилитета го няма като рискова група???Значи ли това,че той не е социално значимо и приоритетно заболяване??Нма проблемите на над 270 000 двойки не са социално значими???
Относно чл.56 : Чл. 56. (1) Комисията в ЦУ на НЗОК своевременно уведомява РЗОК за достигане размера на финансовата обезпеченост за лекарства от група IА.
(2) В случаите по ал. 1 постъпилите документи по чл. 55, ал. 1 се връщат на ЗЗОЛ чрез РЗОК, където са подадени.
Остват неясни и непрозрачни за мониторинг механизмите, които установят достигането на тази финансова обезпеченост...И защо е необходимо да се организира протест, за да се задейства механизма по /2/??
Все още не съм изчела ЗЗО, така че като мина през него ще допълвам ....Освен това тук нахвърляните идеи са само в суров вид- имат неточности и трбва да помисля...
Мели, можеш ли да ми помогнеш като лекар какво и как пропускам???