0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Кръгла маса под егидата на Президента
« -: Ноември 08, 2006, 12:30:51 pm »
Вчера ми се обади г-жа Христина Пендичева, Председател на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, срещата е насрочена с предварителна дата 22 ноември. Все още няма потвърждение, но ние трябва да започнем да се готвим.

Очакваме вашите идеи за:

1. Кои институции и личности да бъдат поканени

2. Какви конкретни предложения и към кого да направи сдружение Зачатие

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Кръгла маса под егидата на Президента
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2006, 12:34:22 pm »
Браво, Мели. Но ми се струва, че темата тук няма да се прочете от достатъчно брой хора. Иначе хубава тема и ето ти повод за РЕПОРТАЖ В НОВИНИТЕ!! Супер!

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2006, 12:36:43 pm »
Сега ща направя линкчета тук-там. :lol:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #3 -: Ноември 08, 2006, 12:42:24 pm »
Нещо като програма има ли, или е само като идея още?
« Отговор #4 -: Ноември 08, 2006, 12:42:46 pm »
Поредната прекрасна новина!
За поканените, мисля, че трябва да има представители на всички институции, които имат нещо общо с програмите на касата. Хора от министерство на финансите, на здравеопазването, на социалните грижи, от парламента и от касата. Според мен това е мястото, къде вече може да искаме да се положат основите на прословутата Национална стратегия за борба със стерилитета.
За предложенията:
- Поемане на разноските по цялата процедура ин витро.
- Поемане на поне 3 опита за всяка двойка.
- Програма за мъжки стерилитет.
- Кабинети по стерилитет в по-малките градове, или поне регионалните центрове.
- Предложения по оптимизирането на сега действащата програма. Да искаме отчетност. Нека да контролират отпуснатите медикаменти, за да не виждаме вече обяви от сорта на продавам ...
- Не знам как трябва да се формулира, но голяма част от двойките не стигат до инвитро, но пък дават купища пари за инсета. Нека да поискаме програма и за тях.
- Иска ми се касата да поема и скъпите изследвания: хормони, разширени спермограми... май се размечтах  :lol: :lol: :lol:

lb2f
« Отговор #5 -: Ноември 08, 2006, 12:45:01 pm »
Мисля си че е добре дори към президента или към жена му на президента да се отправи призив, защото той повдигна въпроса с нисата раждаемост и застаряването и изчезването на нацията. Освен това жена му нали все се включва в разни такива благородни каузи, а пък от тази по благородна накъде - държавата ни да не ни обръща гръб, а да ни подкрепи в нашето начинание да имаме деца. Мисля че си струва да потърсиме подкрепа, до колкото си спомням Зорка Първанова помагаше и правеше разни благотворителни инициативи за децата по домовете, а дали не по-добре като продължение на тази идея да съдейства за повече гластност и подкрепа за заплащане на опити за инвитро от държавата, като шанс за много жени и мъже с добър потенциал, но бих казала в неравностойно положение да създадат и отгледат свои деца. Ако наистина мислят за българите нека да ни подкрепят. 2bg

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #6 -: Ноември 08, 2006, 12:45:45 pm »
От предишните разговори идеята беше всяка организация да има презентация по 15 митнути, след което да се проведе дискусия.

Димитър Кудоглу
« Отговор #7 -: Ноември 08, 2006, 12:47:03 pm »
Брей, че хубава новина! Излизам за час и нещо, че съм на среща, но после се връщам и се включвам.

Викам, да поканим Волен Сидеров - хем ще почне да плюе срещу раждаемостта на циганите, хем ще направи шоу

шегичка. я да изляза сега и после ще пиша.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #8 -: Ноември 08, 2006, 12:51:08 pm »
и аз щях да пиша за инсеминациите
освен това има и доста други скъпоструващи изследвания смързани с бременността - говорихме си онзи ден за тях с д-р даскалов. рубеола, токсоплазмоза, цитомегаловирус, хепатит - всички те за да се пуснат еднократно са към 150-200 лв. а доколкото разбрах от д-р даскалов е добре да им се прави контрола на ок 6 мес. нито едно от тях не се поема от касата
освен това повечето момичета се оплакват че сега няма понятие рискова бременност в аг-тата. не се полага нищо различно (като повече ехографски прегледи или изследвания) за рисковите бременности - получаваш това което и една жена с нормална бременност. ако може и в тая посока нещо да се направи.
друго за сега не се сещам
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #9 -: Ноември 08, 2006, 12:57:23 pm »
Какво ще искаме то е ясно. Тези дни само за това си говорим ;) Трябва някой с дар слово да седне и да обобщи нещицата ;)

Иначе нека исканията ни са на първо място към Министерството на здравеопазването, и второ Президентът (не че е по-незначителен, ами няма толкова права).

Исканата „Национална стартегия за лечение на безплодието при мъжа и жената”, ако се „сътвори” както трябва, ще включи всички наши желания и искания:
-   лечение на мъжки стерилитет;
-   специализирани АГ кабинети (да не казвам отделения, че едва ли ще стане), за репродуктивните проблеми, поне по един в градовете зи които са общински  центрове (пак да не казвам всички, че няма да стане в никакъв случай);
-   програми за лечение на стерилитет, освен тази за ин-витрото.

А сега и предложение към Сдружение Зачатие:
- да направим нещо като „подразделения” (не използвам точната дума, ама ще опитам да обясня ;)) на Сдружението. В смисъл - да имаме в по - големите градове лице за контакти от Сдружение Зачатие, към което да се обръщат хората за съвети относно клиники и изследвания, д-ри и т.н (не за лечение, просто за оказване на помощ и показване на стъпките по които трябва да се върви при решаване на репродуктивните проблеми). Аз например нямам против да бъда такова лице за моя град (не че е много голям ;) ). Сблъсках се с доста момичета, кито не знаят какво да правят и към кого да се обръщат. Една позната лекува стерилитет, без дори да са направили спермограма ..... Незнам дали е осъществимо, но може да се помисли над въпроса.

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*

лили

• 2151
« Отговор #10 -: Ноември 08, 2006, 12:58:08 pm »
а и още нещо. стерилитета да се приеме за хронично заболяване и да се диспансеризира до раждане на здраво дете. абе сигурно не се казва така ама ще се опитам да обясня какво имам предвид.
ако една двойка не може да забременее 6 мес (напр) да й се даде нещо като рецептурна книжка с която да ходи при специалистите за прегледи и лечение. а не за всяка фоликулометрия да се реди по 2 часа пред личния и да й кажат че свършили направленията.
това касае повечето девойки решили да пробвет да се лекуват по касата а не на частен прием. но едно такова признаване на стерилитета като хронична болест и правилното подхождане би имало смисъл според мене.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #11 -: Ноември 08, 2006, 12:59:33 pm »

А сега и предложение към Сдружение Зачатие:
- да направим нещо като „подразделения” (не използвам точната дума, ама ще опитам да обясня ;)) на Сдружението.

Клонове, да, това сме го обсъждали и не е лошо да започнем по-активно да работим в тази насока.

Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #12 -: Ноември 08, 2006, 13:00:18 pm »
стерилитета да се приеме за хронично заболяване и да се диспансеризира до раждане на здраво дете.

Това всъщност го има, само дето не се спазва.

Димитър Кудоглу
*

лили

• 2151
« Отговор #13 -: Ноември 08, 2006, 13:05:13 pm »
това пък за първи път го чувам. а защо не се спазва.
да ги принуди тогава който може да го спазват.
то ясно че всеки си е избрал лекаря и доста от тях не работят с касата. но поне изследванията да се поемат. те всъщност са остонввния разход докато се търси проблема.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #14 -: Ноември 08, 2006, 13:10:00 pm »
Подкрепям jazzybaby!Както класическото инвитро,трябва да се поема и това на естествен цикъл,също и инсеминацията.Има толкова много изследвания които е необходимо да се направят за изясняване на проблема.Също е трудно да си от малък град-не намираш никаква информация,а да не говорим за лекари(подкрепям Таня за идеята).
« Отговор #15 -: Ноември 08, 2006, 13:10:55 pm »
Страхотна идея - подкрепям дадените мнения - аз лично съм се сблъсквала с момичета, които не зная откъде да започнат и макар да не съм все още много знаеща гледам да помогна...вече са написали преди мен за нещо, за което и аз мислех - създаването на пътека за стерилитет...

Да се обобщят идеите във вид на добра презентация - мога да помогна, защото обичам писането...
В момента се опитвам да се преборя с НРД - и само на мен ли ми се струва или наистина на ЗЗОЛ се вменяват много задължения, а правата - девета глуха...Имаше няколко члена, на които искам да наблегна - да видим какво ще измисля...

« Отговор #16 -: Ноември 08, 2006, 13:21:51 pm »
Смятам за основни следните идеите , за която трябва де се борим и за която трябва подкрепата на държвата в лицето на нейните институции:
-всички изследвания за мъжки и женски стерилитет;
-да се плащат по 3 опита инвитро, включващи всичко;
-инсеминациите също да се покриват от здр.каса;
-изследвания и лечение при проблемми през бременността;
-да се направят центрове за стерилитет не знам дали да са към акушеро-генекологичните държавни клиники, които да помагат и консултирват хората и да ги насочват според проблемите им.
-Отчетност за платените от държавата процедури и лекарства и по някякъв начин и отчитане конкретно на успеваемостта по тези направления.
-Мисля за доста важно да се поиска към тези центрове да има консултации със психотерапевт преди и по време на процедурите. Всички знаем с колко психически и емоционални проблими се налага да се борим.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #17 -: Ноември 08, 2006, 13:53:38 pm »
e тук ме изгубихте. просто съм отскоро в проблем и нямам никакви идеи, а всичко, което сте изредили, ми се струва съвършено логично и най-вече, обединено под едно - национална стратегия за борба с репродуктивните проблеми, която да включва както борба с проблемите така и профилактика!

определено сте казали много идеи до момента. аз само ще ви чета сега кротко от ъгъла.
*
« Отговор #18 -: Ноември 08, 2006, 13:54:09 pm »
Каква година!!! :balk_602:

Аз като черна станция да кажа: ПРЕВЕНЦИЯ на инфекции и болести, които могат да доведат до проблеми при репродуктивната система. С децата, с младежите, с учениците трябва да се говори за безопасен секс, за хламидии, за папиломи и други гадости, за гъбички, за хигиена, за аборти, за простудяване, за възпаления, за операции, за здравна култура. На пет деца да спестим разочарованието, което ги чака в бъдеще, пак е нещо!
Alexandra
« Отговор #19 -: Ноември 08, 2006, 14:06:29 pm »
стерилитета да се приеме за хронично заболяване и да се диспансеризира до раждане на здраво дете.

Това всъщност го има, само дето не се спазва.
Не съм наясно с това, но идеята ми е като на Лили.  Майка ми е диспансеризирана с исхемична болест и всеки месец ходи за да й изписват рецепти с лекарства. При нас е по-сложно, защото има разнообразни изследвания, лекарства и прегледи, които се правят, но.. не е ли възможно репро-центровете, в които има Доказани специалисти( със сертификати и стаистика за успеваемост) да могат да работят с такива рецептурни книжки (не и кварталните гинеколози) и да са задължителни определен набор от изследвания, които да се правят при всяка двойка, която заяви, че има такъв проблем за определен срок 6 м/1 г, УЗИ-тата да могат да се правят от местни лекари по тази кл. пътека, защото не е възможно да пътуваш всеки месец по2-3 пъти за фоликуметрия на 200-300 км... ит.н.
Просто идеята ми е да се създаде интерес у лекарите да специализират в тази област, но да не се допуска полу-грамотни в областта  гинеколози да изчерпват парите по подобна пътека. Да се допуска избор на лекар и лекарите с по-голям брой пациенти да се финансират по-добре. Нещо от сорта...