heart,
Аз слагах на детето си „Пентаксим”.
Още от раждането на моето бебе не мислех за нищо толкова много и от нищо така не ми се изправяше косата, както от мисълта за ваксините. Причината беше, че момиченцето на моя първа братовчедка, лекар, Началник на „Спешна помощ” в МБАЛ – Пазарджик, преди три години се разболя от коклюш след ваксиниране с ДТК (безплатната ваксина от ХЕИ). Бях гледала и предаване по телевизията за деца, пострадали по подобен начин.
Изчетох де що можах в нета и имах големи терзания.
Имам абонамент за детска консултация в „Торакс” – Пловдив, и споделих информацията, която имам, и опасенията си с Медицинския управител на клиниката. Бях решила да ваксинирам детето и срещу Haemophilus B influenzae и ми предложиха два варианта – Tetract-HiB + Imovax Polio или Pentaxim (доставени директно в клиниката и съхранени по правилния начин).
Реших да разуча по-подробно нещата около 5-валентната ваксина, доколкото мога. Чрез позната си уредих среща с Началничката на отдела, който се занимава с ваксинациите, в РИОКОЗ – Пазарджик. Жената беше много любезна и ми каза, че напоследък (това става през януари 2006 година) по техните професионални симпозиуми много били хвалели тази ваксина, но че тя лично нямала никакъв опит, тъй като се занимавала само с безплатните ваксини. Увери ме, че нямам основания да се притеснявам от качеството на българските ваксини. Даде ми телефона на Националния консултант по епидемиология, доц. Мира Кожухарова, като каза, че мога спокойно да й се обадя за повече инфо. Обадих се, представих се и казах, че се интересувам от подробности за „Пентаксим”, тъй като работя във фармацевтичния бранш. Доцентката беше също много любезна и започна да ми обяснява как в България задължителните ваксини са безплатни и всяко дете имало право на такава. При моето настояване да ми разясни подробности за особеностите и вероятността от странични ефекти, тя ме попита дали имам аптека или съм търговец на лекарства. Щом казах, че се интересувам за собственото си 2-месечно бебе, тя ми каза горе-долу следното: „О, слагайте спокойно ваксината. Това, че този тип ваксини (инактивирани) са нови за България, не означава, че са нови за света. Напротив, в Европа и САЩ се използват от много години. Разлика в нивото на имуногенността няма. Разлика има в това, че при инжекционното полио детето не може да се разболее от полиомиелит, но може да бъде приносител на болестта, а при оралното - не може нито да се разболее, нито да е носител. Нямате основание за притеснения, че страничните ефекти от "Пентаксим" могат да бъдат по-вероятни, поради това, че всички компоненти са в една спринцовка. Дори е по-добре за детето, че ще бъде боцкано само веднъж.” Та така ми падна камък от сърцето.
И сложихме „Пентаксим” на 2-, 4- и 6-месечна възраст (в крачето, точно спазвайки указанията в листовката). Нямаше никаква странична реакция. Реваксинацията трябва бъде не по-малко от една година след последната доза.