nia72,
Моля те сподели как точно правиш инхалации на Ели с лайка,сода и мед. Аз също съм привърженик на инхалациите и при мен действат безотказно, но се чудя как точно ги правиш на детенцето.
ultra,
Радвам се, че не съм те притеснила излишно с „Гражданската защита”. Затова и ти дадох другия линк.
Моят опит с „Мустела” – от раждането на сина ми съм опитвала 7 продукта, от един от тях получи обрив – лосионът за тяло Hydra-Bebe Moisturizing and softening body lotion.
Perdeto и Silwi25
Цитати от „Книга за майката и бебето” на Елизабет Фенуик
За оригването:
„Независимо дали кърмите бебето или го храните изкуствено, дайте му възможност да оригне погълнатия въздух, докато си почива: въздухът в стомаха му тежи. Ако не се оригне след около половин минута, не упорствайте – вероятно няма нужда да изкарва въздух след това хранене.
НОВОРОДЕНОТО – Помогнете му да се оригне, като го облегнете на рамото си и погалите гърба му или го облегнете на скута си, подпирайки брадичката му с ръка. То може да върне малко от млякото, затова имайте подръка памучна кърпа.
ДРЪЖТЕ ГО С ЛИЦЕ НАДОЛУ – във всяка възраст, когато държите бебето си с лице надолу – върху скута си или в ръце – то се оригва по-лесно.
ПО-ГОЛЯМОТО БЕБЕ – към третия месец, когато бебето вече може да седи за кратко, можете да му помогнете да се оригне, като го друскате леко в скута си и го галите нежно по гръбчето”.
Моят опит – бебето ми винаги имаше колики от неоригване. Веднъж да ме домързеше да го изчакам да оригне (през нощта обикновено) и след това съжалявах сто пъти. Иначе съм чела в бг-мамма, че има деца, на които изобщо не им пречи това, че не оригват. Съветите на моя педиатър съвпадаха с горния цитат – използвала съм всички тези методи – най-често действаше методът с обръщането с лице надолу.
За подсичането
„Какво представлява?
Подсичането е възпаление на кожата около дупето. То може да се появи, ако бебето е било оставяно с мокри пелени прекалено дълго време: започва разпад на фекалиите и урината, при който се отделя амоняк и негови производни, дразнещи кожата. Възпалението може да се дължи и на алергия към сапуна или омекотителите, използвани при прането на пелените. Подобен обрив може да бъде причинен от млечницата, която започва в устата, но може да засегне и кожата около ануса.
Какво можете да направите?
(съветите са същите, които ти е препоръчала ТianA – често преповиване, внимателно почистване и подсушаване на дупето при всяко повиване, оставяне на бебето да лежи разповито винаги, когато е възможно, намазване на засегнатите области с подходящ крем срещу подсичане).
Какво може да направи лекарят?
Лекарят може да ви предпише антибиотичен крем, ако има инфекция, или противогъбичен мехлем, ако се касае за млечница.”
Моят опит – от самото раждане мажех с цинковото кремче на Мустела „Vitamin barrier cream”, спазвайки препоръките да се ползва при всяка смяна на памперса с превантивна цел, но установих, че му идва в повече и кожичката започна да се бели. След консултация с педиатъра, започнах да мажа само в случаите, когато има зачервяване.
Измивах само с вода и/или почиствах с мокрите кърпички на „Памперс”. Само при вечерната баня използвах миещо средство – дермопочистващ гел за коса и тяло за новородени и бебета на “Мустела”. Винаги подсушавах дупето много добре и оставях известно време на въздух. В началото, преди да сложа сухия памперс мажех с преварен зехтин, но после престанах. Случвало се е да има зачервяване – веднага слагах цинковото кремче и никога до ден днешен не се е подсичал истински.