Момичета,
не знам къде да я сложа тази тема. Нито е за тук, нито е за там! Но най-много като че ли ми е емоционален проблема в момента, затова -тук.
ИМАМ НУЖДА ОТ ВАШАТА ПОМОЩ!
Миналия месец се занимавах със щитовидната жлеза. Хормони-наред. Ултразвук-няма кисти, възли, леко уголемена. Преглед при ендокринолог (абсолютно претупване)-леко уголемена жлеза, но функционира правилно. Да добавя съвсем малко йод, да речем по една малка таблетка на 2 дни. Аз питам: стерилитет-някаква връзка? Интолерантност към температурни промени, студени ръце и крака, изпотяване при емоции-някаква връзка? Една усмивка получих като отговор. За сметка на това се прояви голям интерес към коя клиника за стерилитет съм се насочела и защо не съм отидела в Х?
Миналия месец пуснах и една пълна кръвна картина-желязото ми е занижено. Питаха ме дали ям месо. Ям си всичко. Нисък хемоглобин, хематокрит, еритроцити. Не много, леко занижени, но занижени. Така бяха и преди година. Винаги съм била така. С лека, "спяща" анемия.
Започнах да вземам таблетки желязо временно.
Днес: позитивен тест. Лекарката ми е в чужбина. Отивам при другата (която е зле с английския и не ме знае като пациент, нищо че миналата година при аборта и контракциите след него ми изписа болкоуспокояващите инжекции). Ултразукът подтвърджава бременност. Тя не е в състояние на английски да ми каже това-онова. ( А цените са едни и същи!) Значи пак на себе си да разчитам: плоден сак се вижда ясно. В едното ъгълче на сакчето се вижда нещо беличко като зрънце ориз. 5 седмици и 1 ден. Рано е още за пулсации и т.н. От там аз казвам: опитваме от 3 години, имам смо една бременност за тези 3 години, завършила с миссед. Искам този път да съм още по-внимателна и ако мога с нещо да си помогна, да го направя докато е време. Отсреща ми-две напълно "разбиращи" ме очи. И продължавам: имам завишен циркулативен имонокомплекс, изследването е правено преди повече от година. Тогава ми беше казано, че той за самото забременяване няма да навреди, но при бременност в ранен етап може да направи проблеми. Какво да правя? Да го изследвам отново ли? Да не вземе да стане някоя беля? И освен това никога не са ми изследвани ТАТ и МАТ. Толкова много изследвания, а ТАТ и МАТ не са изследвани. Не може ли да ги пуснем да ги видим, за всеки случай, боря се от 3 години! Отсреща ми-напълно "разбиращи" ме и "подкрепящи" очи. Мацката не знае какво е ТАТ и МАТ. Аз й обяснявам "антитела на щитовидната жлеза"... Ама не ми трябвало това. Аз: аз се боря от 3 години, цяло лято съм на фоликулометрии и Прегнил, изследвали сме много неща, планирахме инсеминации от другия месец, за това време имам една бременност само, завършила трагично. Не съм на 22 и не забременявам всеки месец и ако мога с нещо още малко да си помогна за тази бременност, искам да го направя. Излизаме от кабинета. Сестрата започва да превежда. Сестрата ме разбира много по-добре, защото беше с мен в болницата като ми правиха кюретажа и плака с мен. Обаждат се на интернист-да го питат него какви са тез антитела. Този казва "пуснете й ги", после си говори с мен и за циркулативния имунокомплекс. Аз му казвам "не може ли да се направи контрола колкото се може по-бързо, и ако се налага да се предпише някаква лечение". Той "ама какво лечение за имунологични фактори! То няма такова!". Аз "Е, как да няма? Специалистите предписват различни терапии според проблема" -той "Като какво например?"-аз "Ами лекарства, вливания на препарати, има си терапии"-той "Ама то това е било завишено преди година и половина-две, то може да си е добре сега!"-аз "Ами ако не е добре, а е по-зле?"-той "Ама то може по време на бременност да си се покачва" и т.н. ... Да ви казвам ли как ми беше завряло всичко в мен? В крайна сметка настоях да ми пуснат антитела на щитовидната, които на чешки имат други абревиатури, не е ТАТ и МАТ. А бе нали и на английски е ТАТ и МАТ? Да не съм аз в грешка? И другата седмица моята лекарка се връща и имам час във вторник. А тази лекарка, дето ме гледа днес ми казваше да съм ходела след 2 седмици. Егати! Каква трябва да е пациентката-с колко години стерилитет, с колко несполучливи бременности, за да се усетят тези хора, че тук трябва да се пипа внимателна и експедитивно? Тази лекарка дори не ме попита дали вземам фолиева и имам ли достатъчно! Момичета, параноя ли е или съм права да изисквам да се фокусират върху мен, да направят всичко възможно да намалят рисковете от каквото и да било? Да заминавам ли веднага в специализирана клиника и да искам там да ме погледнат или да си трая докато Гинка се прибере и видим резултатите от антителата? Какво да правя? Дайте ми съвет! И моля ви, кажете ми една топла дума, че ще ми се пръсне сърцето от напрежение...
Мари