Здравейте, момичета! И моята одисея е свързана с пролактина. Реших, че нещо не е наред след като започна да ми идва на 35-40 ден в продължение на няколко месеца. Последваха хормонални изследвания от Ендокринологична клиника на ВМИ и хоп - пролактин 4184,56 /при норма до 581/. Веднага ЯМР - без данни за пролактином. Второто изследване на пролактин /на следващия ден/ - 617,72.Така, или съм била много физ.активна и притеснена при първото изследване, или е станала лабораторна грешка. Пиех си Бромокриптин 1/2 табл.вечер и смъкнах пролактина в норма. Спрях бромокриптина, не го пия от година вече. В началото на октомври разбрах, че съм бременна, стана от първия път. И така, тук вече е моята грешка, за която изпитвам ужасна вина. Реших, че щом съм забременяла толкова лесно, то ВЕРОЯТНО хормоните са ми наред. Трябваше да посетя ендокринолога си, още повече, че си спомням, че той ми каза, че Бромокриптина мога да го пия и по време на бременност, т.е. има нужда от него. Най-малкото, което трябваше да направя е изследване на пролактина. Но пък и гинеколога, който ме наблюдаваше /беше запознат с моята здравна картина/ не ми препоръча никакви изследвания. Предписа ми веднага Утрогестан /това е за прогестерона/ 2 табл.на ден. Явно не е било достатъчно, защото направих спонтанен аборт в 8 г.с. при положение, че ембрионът се развиваше нормално за времето си, имаше и пулс, и леки движения. Най-вероятно не се е прикрепил добре в матката вследствие на високия пролактин. Сега, след като дъждът се изваля, ще си сложа качулката и ще изследвам всичко - и хормонален статус, и имунологични изследвания, всичко... И без това трябва да чакам 6 месеца за пълно възстановяване. Въпросът ми е: трябва да пия противозачатъчни Ясмин в продължение на 3 месеца, дали те няма да повлияят на хормоналната картина и съответно да има лъжливи резултати.Ще ходя скоро на ендокринолог, така че като разбера нещо ще ви пиша.
ВиЛиЛи, винаги когато съм изследвала пролактина съм пускала следните хормони на щитовидната жлеза: ТСХ и FT4. Отклонения при тях съм нямала, т.е. не знам дали в следствие на пролактина се повишават, или понижават.