0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Veselia

• 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #260 -: Април 10, 2007, 13:56:41 pm »
Здравейте, дами!
Тази сутрин разбрах резултатите от изследванията си и видях, че пролактина ми е висок (599 при горна граница 395). Изследването е правено в събота - 1 ден преди очаквана менструация, но такава все още няма. Някой би ли могъл да ми отговори на следните въпроси:
1. Възможно ли е пролактина да се покачи от ежедневната консумация на кисело мляко (от евтините с много сухо мляко и нишесте) Съжалявам, ако въпроса е глупав, но наистина не съм запозната.
2. Възможно ли е да се повиши от бременност в толкова ранен етап (ако има такава)?
Притеснена съм, защото ще минат няколко дена преди да станат другите изследвания, да изчакам закъснението да стане по-голямо и тогава ще посетя моя доктор.
*
« Отговор #261 -: Април 10, 2007, 14:06:33 pm »
Няма причина да се повиши от киселото мляко или от бременност. Спази ли изискването за пълна почивка поне 30 мин. преди взимане на кръв за изследването?
Пролактинът много се влияе от всякакви стресови и емоционални ситуации.
Все пак си направи един тест. :wink:
Късмет.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

berry

• *
  • 34
  • Тези, които винаги гледат в земята изпускат дъгата
« Отговор #262 -: Април 10, 2007, 14:18:51 pm »
Здравейте!Явно проблемът с пролактина при жените се среща доста често.Аз също съм една от тези жени.Нарушеният менструален цикъл ми подсказа,че нещо не е наред.И след гинекологичния преглед /при който за щастие всичко беше наред/,хормоналните изследвания /направени в Клиниката по ендокринология при ВМИ Пловдив/показаха висок пролактин.Не много висок,но все пак завишен.Последва ЯМР-всичко в главата ми е както трябва,т.е. нямам аденом,нямам и течение от гърдите.Пия Бромокриптин по 1/2 таблетка вечер, след 2 месеца ще правя пак хормонални изследвания.Знам,че трябва да се разбере каква е точно причината за високия пролактин.Изключваме аденома,какво друго остава като причина.Някъде прочетох,че антидепресантите влияят на този хормон.Не приемам подобни лекарства,следователно и това изключвам като причина.Къде да я търся тази причина?Моля ви,помогнете ми!
*
« Отговор #263 -: Април 10, 2007, 14:29:48 pm »
Знам,че трябва да се разбере каква е точно причината за високия пролактин.Изключваме аденома,какво друго остава като причина.Някъде прочетох,че антидепресантите влияят на този хормон.Не приемам подобни лекарства,следователно и това изключвам като причина.Къде да я търся тази причина?Моля ви,помогнете ми!
СТРЕСЪТ! :| Ако откриеш формулата за спокоен живот, сподели! :wink:
*
« Отговор #264 -: Април 10, 2007, 14:37:43 pm »
Щом казваш да не вземам под внимане БТ, то няма значение да правя и тестове, но пък ... природа да му се невиди. А и надеждата е жива още :D
Теди, имам предвид тест за бременност! При такова голямо закъснение я виж пък да не е станало чудото! Дано да е! :balk_602:
*
« Отговор #265 -: Април 10, 2007, 15:59:16 pm »
Ооо, Faith толкова много бих се радвала, но уви днес вече пуснах кръв :(...няма да е това, мила. Но пък нали работим по въпроса.. :lol: А, иначе наистина ще пусна още един пролактин, защото колкото повече чета тук, толкова повече се убеждавам, че съм я свършила като последния човек :? :oops: Ама ще видим. В събота ще направя изследвания на др. хормони - м/у 3-5 ден и тогава ще направя още един път за пролактина. Ендокриноложката каза, че не е проблем като е пети ден, а и тъкмо няма да бързам да препускам за работа...поне от това няма да се вдига гадния пролактин. Още веднъж благодаря за многото слънца тук :grouphug2: Радвам се, че Ви има!
*

Теди

« Отговор #266 -: Април 13, 2007, 22:09:36 pm »
Здравейте, момичета!
Faith, понеже казах, че ще пиша като излязат резултатите...
4 АНДРОСТЕНДИОН 2.541 /0.40-3.40/
DHEA-S 6.96 /2.68-11.035/
ТSH 3.79 /0.35-5.00/
ПРОЛАКТИН 1472.88 /90-523/
Насочиха ме към ЯМР. Изписаха ми достинекс - много е скъп за мен и се чудя каква е разликата м/у него и парлодела? Някой случайно да е по-запознат? А и така като разбирам май доста време ще си ги пия. Има ли вероятност достинекс да се изпише по НЗОК?
*

Теди

« Отговор #267 -: Април 13, 2007, 22:14:07 pm »
Толкова съм се изумила вече, че си забравих съвсем обноските. :sorry:Извинявам се, за което и Ви благодаря за подкрепата, която намирам тук :comm:
*
« Отговор #268 -: Април 13, 2007, 23:37:39 pm »
Теди, Достинекс може да се изпише от Здравната каса. За целта, твоя ендокринолог те праща в отделение по Ендокринология за изследвания. Те ти дават Експретно мнение, дали се нуждаеш от лечение с препарата. Ако е да, касата ти го отпуска безплатно. Лежи се три дни в Ендокринологията. Ако те интересува още нещо, питай.
Успех ти желая :D

*

Teди

« Отговор #269 -: Април 14, 2007, 18:26:47 pm »
Здравей, Ники!
Благодаря за подкрепата - ще опитам всичко възможно, ако не стане ще си пия парлодел.
Току що си видях резултатите на LH и FSH:
LH 18,73 /фол. 1,9-8,0; овул.-11,3-59,0; лут.0,8/
FSH 6,81 /фол. 2,4-9,3; овул.-3,9-13,3; лут. 0,6/
Правени са на 5-ти ден от МЦ.
Faith, направих отново и пролактина 817,24 /90-523/. Пак е висок, ама поне не е 1472,88. За следващите пъти, когато ми се налага благодарение на Вас тук знам как да го изследвам. Тази вечер ще ми е първа с парлодел, а др. седмица ще си уредя ЯМР, т.е вече е уреден, само деня...
Май горните показатели не са много добри,а? Какво мислите? LH-то май хич не е в норми. Какво ли значи това? Др. седмица по някое време ще посетя ендокриноложката си, ама като излезе резултата от ЯМР. До тогава съвсем незнам какво да мисля.   :sorry: за тъжното ми настроение
*

Teди

« Отговор #270 -: Април 14, 2007, 19:28:07 pm »
Пак съм аз - съвсем се отплеснах. :oops: Искам да попитам някой сменял ли е лекарствата. Примерно първо парлодел, а след това достинекс или обратното и как става това. Май много рано питам, но все пак ми е любопитно дали трябва да приключа по схема  приема на едното и след това да започна по схема другото или направо започвам приема на другото лекарство по начина, по който следва да се приема, било то дневен или седмичен прием?
И Ники, благодаря за насоките - ще са ми от полза. Смятам да отнеса въпроса към ендокриноложката ми, защото тя изобщо не спомена, че има такъв вариант. Може би иска първо да види ЯМР. :? :?:кой знае? Успех на всички тук! :balk_103:
*

Чита

« Отговор #271 -: Април 15, 2007, 11:35:09 am »
Здравей Теди,

ти защо си решила да сменяш лекарството?Ако не е по лекарска препоръка, бих ти препоръчала да се обърнеш към лекар. Аз имам дългогодишен опит в борбата с пролактина и ходя при доц. Андреева. Тя ми обясни, че дозата от 2 таблети Достинекс седмично се постига с около 4 таблети Парлодел ежедневно. Т.е. ако след Достинекс ресшиш да пиеш Парлодел трябва да взимаш доста по-високи дози. Разбира се, това зависи и от стойностите на пролактина и как реагира при спиране на каквото и да е лечение. Само лекар може да ти даде правилен съвет и междувременно редовно да те следи.
*

Teди

« Отговор #272 -: Април 15, 2007, 18:06:47 pm »
Здравей, Чита! Аз не искам да ги сменям, но ще започна с парлодел 2*1/ден, но ми препоръчаха първо достинекс. Ще се оптим да си го извоювам по НЗОК, но дотогава нямам избор - ще си пия парлодел. Интересното е, че за достинекса ми дадоха точна схема, а за парлодел казаха направо да почвам с 2*1. Аз не направих това, защото тук прочетох достатъчно много - започнах първо с 1/2-на вечер. Така докато свикна с 2*1/2 и така смятам да стигна до моята доза. Дано не бъркам някъде. Та затова ми беше въпроса за смяната на лекарството. А дали ще стане - ще видим. :wink: Надявам се.Моята лекарка каза, че достинекс трябва да пия вт. и четв. *1, а от парлодел 2*1/ден. Мисля, че ежедневната употреба на парлодел се равнява на това, което ми казваш. Ти какво мислиш? Аз достатъчно съм объркана. :?
*

Чита

« Отговор #273 -: Април 15, 2007, 19:34:21 pm »
здравей отново,
а ти смяташ ли да забременяваш? Това е много важно - ако да, аз категорично съм за Парлодела. Пила съм Достинекс 4 години, в началото всичко беше ОК, пролактинът падна много бързо. Постепенно обаче пролактинът падна почти до нула и междувременно престанах да имам овулация. Заради това след няколко месеца ми поставиха диагноза ЛУФ синдром. Тогава отидох при доц. Андреева и тя установи, че Достинексът много е подтиснал пролактина, обаче хипофизата се е изхитрила и е започнала да отделя високи стойности на АКТХ - друг хормон на хипофизата. Той от своя страна е форсирал надбъбречните жлези и всъщност аз имах доста високи стойности на мъжки хормони, затова и нямах овулация. Съжалявам, че станах обстоятелствена, исках само да ти дам пример, че Парлоделът е по-добрият избор, ако искаш бебе. Ако обаче целта ти не е това, тогава гласувам с две ръце за Достинекс - много бързи резултати, с много малки дози. Ако мога да ти помогна, питай.
*
« Отговор #274 -: Април 16, 2007, 10:16:34 am »
Теди, миличка не се плаши толкова! Найстина ако правите опити за бебе и на мен са ми казвали, че достинекса не се пие по време на бременност. Но пък има нещо друго, това е много пречистено лекарство което няма тези ужасни странични реакций на бромокриптина (парлодела е вносен бромокриптин) и много бързо понижава пролактина. Вярно скъп е, но примерно в моя случай, пролактин около 1200 за три седмици по 1 таблетка седмично го понижи под долна граница. Което също не е добре както много точно ти е обяснила Чита. За това е много важно да си го следиш. След това не е никакъв проблем да си минеш на парлодел. Аз избрах този начин, в момента с 1/2 таблетка парлодел на ден си го задържам в граници. Консултирай се със своят доктор за всичките въпроси който те тревожат, той най-добре познава твоето състояние. А ние тук винаги може да те подкрепим и да ти дадем съвет! :D
 Успех мила! :hug2:
*

Теди

« Отговор #275 -: Април 16, 2007, 11:01:15 am »
Здравей, Чита! Много ми помогна. Нямам по-съкровенно желание от това да имам дете. Ще съм най-щастливата жена на света. :lol: В такъв случай няма да се натискам за достинекс, а ще си пия парлодел. Аз го почнах, обаче ми е много гадно от него. Предполагам така е в началото. Вече вде вечери съм на по 1/2 и незнам как да започна дневния прием. Направо се ужасявам. Но в името на заветната цел...си струва да съм леко "маносана". Благодаря ти за обстоятелствата, надявам се това с парлодел да не се случи.
*

Теди

« Отговор #276 -: Април 16, 2007, 11:06:01 am »
Благодарна съм за подкрепата ти,  Faith! Ще се постарая след всичката тази суматоха да се придържам към укоражителните ви думи. Ще знам повече и след ЯМР-то. И благодарение на Вас - няма да се откажа. :grouphug2: Всичко, което правите за мен значи много. Благодаря Ви с цялото си сърце!
« Отговор #277 -: Април 17, 2007, 15:02:06 pm »
Момичета, чела съм почти всичко, което се пиша в този форум и доста пъти виждам че пишете, че достинекса е вреден и неможе да се забремене от него. Аз попитах моят гинеколог и той ми каза точно обратното, че няма никакъв проблем и ако искам да забраеменявам да действам, независимо че съм на достинекс, а иначе последната стойност на пролактина е 20 при мин граница 70, но този месец след 4 ходения при гинеколога установихме че има овулация и съм много щастлива.
Искам да попитам на вас кой ви е казъл че достинекса е вреден, защото съм адски объркана
благодаря ви
*
« Отговор #278 -: Април 17, 2007, 17:18:14 pm »
Момичета, чела съм почти всичко, което се пиша в този форум и доста пъти виждам че пишете, че достинекса е вреден и неможе да се забремене от него.
Никой не е писал, такова нещо напротив с достиненекса доста бързо се свалят нивата на пролактина съответно овулацията се възвръща и естествено би могло да се забременее! Пишеме, че не се препоръчва прием по време на бременност понеже не са известни още рисковете от него в/у плода. Докато бромокриптина не минава през плацентата съответно не вреди на бебо. На някой момичета са им казвали, че даже бромокриптина се пие до третият месец и се спира.
*
« Отговор #279 -: Април 19, 2007, 19:14:35 pm »
Здравейте, момичета!
Вече прегърнах факта, че нещо не е наред и упорито свиквам с парлодела :balk_600: Не съм писала, защото още няма развитие и чак в края на месеца ще съм на ЯМР. Завишените стойности на LH във фоликулната фаза означавали, че яйцеклетките не можели да станат годни за оплождане, поради високия пролактин.  :( Е, това все пак се очакваше.
Днес съм много щастлива и искам да се похваля - станахме вуйчо и вуйна! Има го щастието и то някъде там си ни чака :balk_602: Дай Боже такова щастие на всеки!