Боби, ти си микробиолог, доколкото помня, нали? Не Акушер-гинеколог. Както и да е.
В България също естественото раждане се води предимно от акушерка, докторът проверява от време на време положението...евентуално. Очевидно е, че не живееш в България, щом така наивно смяташ, че няма значение кой е докторът. Има, повярвай ми, има огрооооомно значение. Недей да ми сравняваш най-големия медицински център в света с всяка болница, че и в България. Достатъчно примери за некадърни и небрежни лекари има в БГ, че да си говорим тук, как нямало значение. Както и Мими е отбелязала, нещата могат да се обърнат за секунди и само адекватната намеса на лекар, могат да помогнат. Бременността и раждането не са болест, но като всяко друго неперманентно състояние на организма, могат да предизвикат проблем. Не ми казвай, че раждането е нещо, което не може да бъде опасно за здравето на родилката или бебето, защото всички сме наясно, че не е така. Еле пък ти, щом си толкоз навътре, трябва да го знаеш най-добре.
Една жена може да кара перфектна бременност и накрая, в последната секунда на раждането нещо да се обърка. Повярвай - знам. Сестра ми ражда юли месец. Изкара една прекрасна бременност, без грам усложнения, всичко беше перфектно. Отиде да ражда, естествено, дори без упойка. Раждането минало като по вода, извадили бебето, живо и здраво, тя уж добре. Да, ама не. Плацентата е била залепен за матката и се е наложило да я упояват, за да я извадят. Получи зверски кръвоизлив, лежа в реанимация, преливаха й кръв. Лекарката й като излезе беше бяла като платно и си призна колко са се уплашили. Ние да не ти казвам на кой свят бяхме. Как мислиш, дали не беше важен лекаря в тоя случай, а? Дали ако беше при някой некадърник, който не е реагирал мигновено, нямаше да стане нещо лошо...Не ми се иска и да си помислям просто. Да ми е жива и здрава, оправи се и всичко е наред, но знам, че това го дължим на адекватната и навременн намеса на лекарката й. Така че, не ми казвай, че нямало значение кой е лекаря. Има, винаги има!
Ти между другото, скоро стъпвала ли си в БГ болница? А в родилно отделение в такава? Мога да ти разказвам, много......Ма то не е нужно, потърси в гугъл, доста имфо има какво и как се случва в някои болници....