0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Практически съвети
« Отговор #440 -: Ноември 05, 2012, 12:27:34 pm »
В сряда у дома ще ни посети социалния работник!Има ли от какво да се притесняваме?Как протича това посещение?Аз споменах на съпругата ми да не се престараваме много!Това е нашия дом такъв какъвто е!
Re: Практически съвети
« Отговор #441 -: Ноември 05, 2012, 14:47:13 pm »
Няма от какво да се притеснявате! Правилно си преценил, че не трябва да се престаравате. Кажи на съпругата си, че едно обичайно почистване и подреждане набързо, е напълно  достатъчно, за са бъде спокойна. Разговорът протича спокойно, следват си някакъв техен въпросник. От индивидуалния подход на социалните зависи дали ще разговаряте в по-свободен или в по-суховат тон. Ще го усетите, когато започнат с въпросите, а те са: за семействата, в които сте израстнали, за отношенията ви с родителите, братя сестри, как сте възпитавани, дали сте наказвани и пр. Другата група въпроси са вашето си семейство: как сте се запознали, имате ли общи интереси, какво правите в свободното си време, как вземате решенията и как разрешавате конфликти. Ей такива глупости, но гледайте да не се изнервяте, ако някои въпроси ви се видят твърде тъпи. Демонстрирайте "откритост и готовонст да съдействате при извършване на проучването". Така пишат после в докладите си /освен че съм осиновител, по повод работата си съм изчела доста социални доклади/. Бъдете естествени и отговаряйте откровено  - кратко или по-надълго, както вие прецените на всеки отделен въпрос.
Горното важи, ако този първи разговор ще се проведе при посещението в дома ви /така беше при нас/. Но не е изключено само да минат и да огледат самото жилище, а друг път да разговаряте. Но и в двата случая няма от какво да се притеснявате.
Re: Практически съвети
« Отговор #442 -: Ноември 05, 2012, 15:13:44 pm »
hope дадохме информация за детството,как сме се зарознали,родители,какво правим в свободното време.Предполагам че ще коментираме още по тези теми или може би ще минат да погледнат обстановката!
Re: Практически съвети
« Отговор #443 -: Ноември 05, 2012, 15:39:35 pm »
Щом вече сте дали тази информация, явно съм написала излишни неща, ама може пък да са полезни за някой друг. :wink: Не мисля, че има какво друго да ви питат, по-скоро ще минат само да видят жилището и да си запишат банални неща - от колко стаи е, има ли предвидено помещение за бъдеща детска стая или кът за детето в някои от стаите. Такива-мити работи! Успех нататък!
Re: Практически съвети
« Отговор #444 -: Ноември 05, 2012, 16:18:19 pm »
hope благодаря ти за инфото...полезно ми е!А иначе ние не сме подготвили детски кът!Май ще имаме проблем! :(
*
Re: Практически съвети
« Отговор #445 -: Ноември 05, 2012, 18:27:38 pm »
Изобщо не е проблем, че още нямате детски кът. Както hope-love ти е писала ще ви питат дали имате такова място в жилището и не би трябвало да изискват то вече да е подредено и в крайния си вид. Изобщо не е задължително да е самостоятелна стая. При посещението на социалния работник ние имахме само идея как ще реорганизираме наличното пространство, но не бяхме правили каквито и да е размествания. Да не говорим, че нашата социална не пожела да огледа жилището, а положих доволно старание да изглежда в най-прекрасния си вид. Не се натоварвай излишно с притеснения! Успех!
Re: Практически съвети
« Отговор #446 -: Ноември 05, 2012, 18:34:35 pm »
Абе, Зайко, я се отпусни и бъди естествен. Не се впрягай толкова. Никой не ти иска детски кът. Аз също нямах, имах планове за детска стая, които и до сега не съм успяла да реализирам, а и никой не ми държи сметка що не съм направила ремонт. Не се тревожи излишно, бъди себе си и всичко ще е наред. Направи едно кафе на социалната, сипи й малко безалкохолно и си поговорете. Няма страшно.
Re: Практически съвети
« Отговор #447 -: Ноември 05, 2012, 21:15:49 pm »
sislie ще я посрещнем подобаващо  :wink:
Re: Практически съвети
« Отговор #448 -: Ноември 06, 2012, 07:11:58 am »
Ха-ха детски кът! Че ми стана много смешно! Ние живеем в гарсониера - 47кв.м. и всичките те станаха детски кът ей, така неусетно почти :) !
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Практически съвети
« Отговор #449 -: Ноември 06, 2012, 09:33:50 am »
Ха-ха детски кът! Че ми стана много смешно! Ние живеем в гарсониера - 47кв.м. и всичките те станаха детски кът ей, така неусетно почти :) !
Важно е на сърце да е широко
Re: Практически съвети
« Отговор #450 -: Ноември 06, 2012, 12:48:35 pm »
Ох,аз май вместо да успокоя човека, го хвърлих в размисли с този детски кът. Имам предвид, че те питат най-общо на думи каква е идеята за гледане на детето /в отделно стая или не/, щото са длъжни да го напишат в докада си. Разбира се, че няма никакво значеие какво ще кажете по този въпрос - просто формалност. Извинявам се, че не съм се изразила много ясно вчера!
А иначе и у нас целия апартамент е завлядан от малкия нашественик! Но това е друга тема, той и Зайко ще види какво чудо е, като се появи детенцето. Дано да е по-скоро! А сега - спокойно. Посещението в дома е една от поредните формалности, които трябна да се случат като задължителен етап от процедурата.
« Последна редакция: Ноември 06, 2012, 12:51:20 pm от hope-love »
Re: Практически съвети
« Отговор #451 -: Ноември 08, 2012, 16:35:03 pm »
Направихме срещата у дома!Мина много добре!Основния въпрос е да стоя ли твърдо на позицията без ромски произход или не!Това явно е разковничето което ще ускори неимоверно нещата!
*
Re: Практически съвети
« Отговор #452 -: Ноември 08, 2012, 16:45:40 pm »
писано е страшно много по темата. Въпросът на който следва честно да си отговорите е не дали ще ви се съкратят сроковете, а ще можете ли да обичате на 100 процента дете от ромски произход, ще го приемете ли безусловно или ще го държите на една ръка разстояние. Правилният отговор е честният.
В очакване ....
Re: Практически съвети
« Отговор #453 -: Ноември 09, 2012, 10:53:18 am »
Фуси е напълно права! Ние не можахме да се преборим с предубежденията си по отношение на ромския етнос, но пък след около 6 месеца ни се обадиха за нашето момченце. Да знам, сега се чака доста по-дъгло време, ако имаш предпочитания относно произхода на детето. Много хора от български произход вече осиновиха ромчета, но вие трябва да решите за себе си!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Практически съвети
« Отговор #454 -: Ноември 09, 2012, 14:18:47 pm »
Здравей Зайко!:)
И според мене не трябва да се вкарвате в допълнителен стрес от тази тема. Действайте и решавайте спокойно и със самочувствие. :) На социалните изглежда това им е работата ;) - да създават несигурност и колебания, на базата на които кандидатите да преосмислят изборите си и да разширяват възможно най-много рамката. Но несигурността и колебанията не са добра основа за вземането на толкова важни решения. Странно ми е, чудя се, какво се прави на този подготвителен курс, след като след цялото "обучение" остават пропуски и неясноти по толкова фундаментални теми. Нашата психоложка, например, отдели особено внимание на факта, че не сме поставили ограничение за етнос - искаше да се убеди, че решението ни е взето осъзнато, че не действаме импулсивно, а действително сме премислили избора си и той е нашето ЛИЧНО вътрешно убеждение и чувство... Жалко, че социалните  у нас се интересуват единствено от това да увеличат броя на осиновяванията, радват се (евентуално) на едни "сухи цифри", а хич не се замислят, че съобразявайки се с кандидатите спомагат за по-успешно осиновяване и обратно...

Разбира се, най-добре е първоначално да си "поблъскате главите" по темата честно - какво мислите за гените като цяло (независимо от етноса);... доколко сте отворени за вариант да осиновите детенце от ромски произход - и ако в тази връзка има дори и минимален процент готовност, тогава си струва да помислете по темата по-обстойно.

Аз имам познати, които бяха много далеч от представата, че ще осиновят детенце от ромски произход, но сега са щастливи родители точно на дечица от този етнос. Три от децата, които познавам, са светлокоси, едното дори е русичко, едното - синеоко... Но когато говорих с едната майка преди да осинови и казах, че трябва да е ок и с евентуалната възможност, детенце след време да се промени, да добие по-характерни черти...

Каквото и да решите, желая ви успех и кратко чакане! А ако мога да помогна с нещо, насреща съм.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Практически съвети
« Отговор #455 -: Ноември 09, 2012, 15:01:50 pm »
Мисля, че контакта с хора осиновили дете от ромски произход, а още по-добре - преки наблюдения върху техните отношения с детенцето, би бил много полезен за някой, изпитваш колебания по въпроса.
 Но въсщност никой не знае кога и какво би го тласнало към правилното решение. Тези неща наистина са твърде, твърде интимни и човек би трябвало да вярва на вътрешното си чувство и да не се поддава на натиск от вън и на опитите за убеждаване на социалните. Мен пък ме убежзавах да увелича възрастта до 2 и повече години, което тогава ми се видя неприемливо защото исках все пак на погушкам бебе. Сега след като вече съм го правила бих осиновила и по-голяма дете, но тогава с един такъв разговор само успяха да ме разстроят, но не и да ме убедят да променя решението си относно възрастта на детето, което исках да осиновя.
Re: Практически съвети
« Отговор #456 -: Ноември 09, 2012, 21:40:36 pm »
Единственото за което съм непоклатим е това че искам момиче!Отностно ромския етнос винаги съм бил предубеден и с недобро отношение!Обаче искам да кажа че тази предубеденост ще я имам до момента в който детето стане мое!От него момент това дете ще е най-доброто на света най-красивото най-умното ... това съм аз!Изобщо няма да ми пука кой какво мисли и приказва!Познавам се добре!Имам някакви съмнения докато го взема!Взема ли го ...то е все едно съм аз!На косъм съм да отмахна този критерий!
*
Re: Практически съвети
« Отговор #457 -: Ноември 10, 2012, 00:26:04 am »
зайко, вие сте двама  :wink:
В очакване ....
Re: Практически съвети
« Отговор #458 -: Ноември 10, 2012, 06:45:55 am »
зайко, вие сте двама  :wink:

Тъй като съвети по темата какво да е детето, което да осиновите си е ваша семейна работа, тук ние споделяме собствения опит по пътя до осиновяването и след това.

Съпруга ми беше готов с решението да осиновим около 5 години преди мен. Благодарна съм му, че ме изчака без допълнителен натиск по темата. Аз романтично исках да съм бременна и да дебелея, и да повръщам, и всичко. Узрях за идеята, но все отлагах, когато  загубих мама, вече се почуства най-самия човек и реших да бързам - документи, препоръки, изследвания, внесохме целия пакет документи в Социално подпомагане. И нямахме търпение. Изискванията ни бяха:
- български произход -изискване на съпруга ми, с което аз се съгласих, в крайна сметка, на нашето дете БМ много вероятно е от ромски произход, а ББ никой не го знае. БМ се е самоопределила като Български гражданин и е била права - родена е и живее в България, значи е Българка;
- здраво дете -изискване и на двамата, по-скоро мое. Съпруга ми е с тежко заболяване от детска възраст, вече навън се придвижва с електрическа количка, цял живот съм гледала болни хора, а сега работя с деца с увреждания - уморих се! Да ме съди Господ! Но нямам драми с това изискване;
- възраст - до една година, колкото е възможно по-малко. В интерес на истината по-късно разширихме изискването до 18м., но Мартин беше вкъщи точно една седмица след като навърши 1 г.
- за пол ние не поставихме изискване, но съпруга ми тайно и явно мечтаеше за момче.

Пиша ги подробно тези неща, защото ясно Зайко поставя въпроса, но аз дълго само съм чела и надничала тайно във форуми за осиновяване и осиновители и за тези хора, които не така явно, но усилено търсят отговори на съмненията и въпросите си. И моето мнение е - поставете си ясно въпроса мога ли цял живот да живея със съмнения и с ясното съзнание, че съм направил компромис с толкова важно за мен обстоятелство. Това е вашия живот и вашето семейство. Много лесно хората извън семейството дават насока на живота, но кому е нужно?!

Малко извън темата, но пак е свързано. Когато тръгнах да живея със съпруга си, всички от приятелки, до съседки и мнооого далечни познати изразиха мнение - как аз млада здрава жена, с образование и в началото на живота и кариерата си свързвам живота си с инвалид! Защо бе момиче?! Акъл имаш ли?! Но това беше моя избор. Само няколко години по-късно същите тези закостенели хора изведнъж станаха много широкоскроени и без предрасъдъци и веднага ме посъветваха: оооо много е благородно да осиновиш! Тооолкова нещастни душици има в домовете, ми вземете си, пък нищо че е ромче, нищо че е болно - нали пък е благородно!
Зайко, имайте силата да поставите ясно изискванията си и не се тревожете.
Имайте търпението да изчакате да се срещнете с вашето дете.  Имайте вярата, че вашето дете е заченато и родено специално за вас и ще влезе в живота ви в най-подходящия момент.
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Практически съвети
« Отговор #459 -: Ноември 10, 2012, 08:30:20 am »
tova e interestno cofee!Iska6 da kaje6 4e vie ste durjali na bulgarski proizhod i po dokumenti iziskvaneto e spazeno no na praktika ne e to4no taka?!Zna4i dori i maikata da e romka ili ba6tata te mogat da se pi6at kato bulgari ili da ne e izvesten?Tova be6e vajno ...hm interestno!