0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Практически съвети
« Отговор #280 -: Април 20, 2010, 20:49:37 pm »
Точно така и аз си представям процедурата.
Но от въпросното РДСП ми казаха, че до този момент /вече 4 год./нито веднъж не са погледнали нашата кандидатура. И имало и други такива. А ми отговориха, че с нашите изисквания са имали деца. Ние сме били 14 регистър, те сега гледали 24-ти и няма да се върнат назад. То мен това ме озадачи, разбирам да са ни погледнали досието, и нещо не ни харесат, става, не е нужно и да ни изберат. Но изобщо да не отворят нашите документи. Честно казано дойде ми в повече
« Отговор #281 -: Април 21, 2010, 09:59:50 am »
Ееее, как може такова нещо?!
Не знам какво да кажа, много е странно, дано Фуси се включи.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
« Отговор #282 -: Април 21, 2010, 10:05:11 am »
това е направо ужасно, аз съвсем взех да се отчайвам, чакаме само 9 месеца може би е малко ,но вече започнах да губя надежда.По пътя на логиката трябва да се разглеждат всички които са чакащи независимо в кой № регистър сме.За това ще има деца в институциите , а ние ще трябва да си късаме нервите с бездушни бюрократи.

*
« Отговор #283 -: Април 21, 2010, 12:01:23 pm »
чакай, чакай...
За 4 години чакане ли става въпрос? това ми се струва направо невероятно. Ако искаш съвет, дай повече подробности като:

- На коя дата се вписани в регистъра
- В колко регистъра на България сте вписани
- какви са вашите изисквания относно:
възраст

Галиан, недей да се отчайваш рано ти е още, но пък е крайно време да започнеш да звъниш по телефоните на РДСП
В очакване ....
« Отговор #284 -: Април 21, 2010, 12:09:45 pm »
 Fussii точно това си мислех да започна да правя.Малко ми е кофти да звъня така , но трябва да си търсим правата и да не позволяваме да се отнасят така с нас.

*

Vivid

• *
  • 44
  • Шоооошиии yo-yo
« Отговор #285 -: Април 21, 2010, 12:18:43 pm »
Tipin, какви изисквания сте посочили? Това 4 години чакане ми се струва просто невероятно  :? Според мен нямат право да ви прескачат. Я ги прозвъни и другите РДСП :wink:

Аз искам да питам вече осиновилите от София, ако има такива - колко време след подаването на молбата за осиновяване в Соф.градски съд, ви бе определена дата за делото?
*
« Отговор #286 -: Април 21, 2010, 12:32:47 pm »
Галиан виж, осиновяването на дете си е стратегия на кандидатите. Първо трябва да осъзнаеш няколко неща
До голяма степен бързината на вашето осиновяване зависи от вас. Повторете си няколко пъти, че вие сте тези, които имат най-голям интерес процедурата да мине бързо и гладко. Не очаквайте служителите от институциите да внимават повече от вас, налице ли са всички необходими документи, наред ли са, валидни ли са. Не разчитайте някой друг вместо вас да следи процедурните срокове.
С горното искам да кажа, че печелившата за вас стратегия за бързо осиновяване включва:
1. Добро познаване на процедурата и нейните детайли. По този начин няма да позволите да ви разиграват и да ви предоставят непълна или недостатъчна информация.
2. Твърдост и настоятелност в общуването с институциите, съчетано с:
3. Добронамереност и позитивно отношение към служителите.
4. Упоритост на китайска капка.
Казано по друг начин, подходете добронамерено към социалните служители, доверете им се и следвайте техните съвети и препоръки, но в същото време отстоявайте докрай правата си, следете си сроковете и не спирайте да им се обаждате. В случай, че възникне проблем, не се карайте, но покажете, че познавате процедурата и задълженията на социалните работници.
В очакване ....
*
« Отговор #287 -: Април 21, 2010, 18:27:55 pm »
Момичета точно за 4-год. чакане става на въпрос. И напоследък се запознах и с други такива, но това не значи, че и вие ще чакате толкова. Надявам се да не.
Ние сме вписани във всички регионални РДСП- от 2006г. Аз бях започнала по ваш съвет да се обаждам в някои дирекции и чаках. Онзи ден реших да звънна и на всички останали. И от една отдалечена РДСП получих споменатия отговор. Те там ни водели в някакви регистри - може би по точно отделни книги с определен брой кандидати, и аз съм била 14, а те в момента стигнали 24.
А за изисквания, не ми се споменава, етноса при нас не е ромски. Но пък оттам ми казаха, че са имали неромски деца до 3 години.

Но някак си, нали процедурата затова е измислена по този начин, проучват те, срещат се с теб и твои познати, изгражда се определен профил на семейството.
Ако всички се обаждат и се представят допълнително, кой гарантира, че го няма и момента с представянето на място и...Но дори и да го няма подкупа, пак не всички ще бъдат удовлетворени.
А защо тогава е нужно да се прави социален доклад, да се губи време на социалните, тогава да ходим всички на представяне пред РДСП-тата. Нали целта беше да няма корупция.
Та аз и такъв съвет получих от изпробвала го жена.

*
« Отговор #288 -: Април 21, 2010, 18:39:38 pm »
Типин, няма как да сте вписани от 2006та година...
Ако това е вярно, разрешителното ви е изтекло, освен ако не сте подавали наново документи през 2008 година.
Отидете при вашия социален работник и поговорете с него. Попитайте какво не е наред в доклада ви и има ли обективна причина да не разглеждат досието ви...
Категорично поредния номер не е водещ...
Трудно ми е с толкова малко информация да ти дам съвет
В очакване ....
*
« Отговор #289 -: Април 21, 2010, 23:42:10 pm »
Точно през 2006г. сме вписани и през 2008 подавахме отново, без ново проучване и нов социален доклад, като тази възможност е указана според закона, издава се разрешение за още 2-годишно продължение със същите входящи номера.
И такова нещо се случва не само с мен.
Нашите документи не са били разглеждани от една конкретна РДСП /всъщност не съм говорила още с 3/.
А иначе проблеми със социалните - ние най-напред бяхме посочили възраст 2год., а след това промяната на 3г. бяха забравили да я препратят до другите РДСП-та. Но бързо го оправихме.
*
« Отговор #290 -: Април 22, 2010, 15:30:38 pm »
Така наистина ми е много трудно ...
Моят съвет е - отиди в РДСП подготвило вашите документи и си виж социалния доклад. Поискай да го прочетеш, ама го чети много внимателно. Там по всяка вероятност се крие ключа от бараката...
Неудобно ми е да го напиша, но по-добре да го кажа ... зависи от възрастта и на двама ви(мое мнение)ако сте над 50 години, а искате бебе, формално няма да ви откажат .. но реално силно се съмнявам това да се случи
« Последна редакция: Април 22, 2010, 15:32:38 pm от Fussii »
В очакване ....
« Отговор #291 -: Юни 02, 2010, 09:17:56 am »
Здравейте, имам нужда от помощ.Решихме със съпруга да променим изискването за произхода на детето,или поточно убедихме се ,че произхода не е толкова важен ,а е важно е в каква среда расте детето и ,че възпитанието му зависи най-вече от нас а не от произхода му.По принцип сме посочили всеки друг без ромски, а сега искаме да вкл. и ромски. Какво трябва да направя.

*
« Отговор #292 -: Юни 02, 2010, 10:57:13 am »
Трябва да подадеш декларация до РДСП по местоживеене, като изрично впишеш, че молиш тя да бъде разпратена до останалите РДСП в страната. Декларацията е свободен текст

ПС
бланка на такава декларация има в книгата ми  :P
В очакване ....
« Отговор #293 -: Юни 02, 2010, 11:20:01 am »
Трябва да подадеш декларация до РДСП по местоживеене, като изрично впишеш, че молиш тя да бъде разпратена до останалите РДСП в страната. Декларацията е свободен текст

ПС
бланка на такава декларация има в книгата ми  :P

Благодаря

« Отговор #294 -: Юли 05, 2010, 00:30:24 am »
Момичета, моят въпрос е, когато се обаждате в РДСП, за да попитате как се движат вашите неща, лично с директора ли настоявате да разговаряте или с коя да е соц. работничка? Според вас някой ще запомни ли името ви и как такъв разговор би могъл да ускори осиновяването?
*
« Отговор #295 -: Юли 05, 2010, 08:59:40 am »
Точно този вид разговори се водят с:
- секретаря на съвета по осиновяванията (ако разберете кой е)
или
- директора на РДСП - телефона му го има в уведомителното писмо.

Социалните работници нямат участие в процедурата и няма смисъл да се говори с тях

Успех
В очакване ....
« Отговор #296 -: Юли 05, 2010, 11:00:46 am »
Фуси, благодаря ти за бързия отговор! Ще опитаме и по този начин.
*
« Отговор #297 -: Юли 05, 2010, 11:29:15 am »
Защо има смисъл да звъним (това е откъс от книгата ми, че сега нямам време да пиша наново)

" ...поставете се на мястото на социалните работници, които определят подходящите  кандидат-осиновители за съответните деца. Ако нито са ви чували, нито са ви виждали, за тях ще бъдете досие № …. .  Установите ли личен контакт обаче, или поне обадите ли се по телефона, ще се превърнете в „онази симпатична двойка, която дойде/обади се лично и направи хубаво впечатление”.  Това е абсолютно нормално и естествено, папките не могат да говорят, нито да бъдат запомнени – толкова са еднакви. Разбира се, след първото обаждане или посещение едва ли ще се случи нещо. Изчакайте още две-три седмици и се обадете пак на същите РДСП. Повтаряйте това упражнение редовно, през няколко седмици. Не се притеснявайте, че ще прекалите с обажданията и това ще предизвикат обратен ефект… Преценявайте ситуацията в момента и, ако видите че досаждате, минавайте на следващото РДСП. "
В очакване ....
« Отговор #298 -: Юли 05, 2010, 23:55:32 pm »
Фуси, благодаря за конкретния отговор и изобщо за ценните напътствия, които ни даваш! Още не съм изчела всичко във форума, свързано с осиновяването. Предполагам, че в някоя от другите теми е посочено заглавието на книгата ти. Непременно ще си я купя!
« Отговор #299 -: Юли 19, 2010, 16:25:39 pm »
Здравейте, две седмици след като подадохме декларация за промяна на произхода на детето ,получихме така чаканото писмо , за една прекрасна госпожица на 6 месеца.
Сега чакаме дата за делото.

Проблема който най вероятно ще възникне е със работодателите ми, притеснявам се ,че като им кажа за осиновяването и че ще изляза по мойчивство да не ми прекратят договора.Ако някой може да даде съвет как да постъпя ще съм много благодарна.