Да добавя най-после и моя отчет за захранването:
За ранно захранване не съм си и помисляла, въпреки че имах недостатъчна кърма и покривах с нея само 50% от манджата. Но все пак реших да не чакам до 6 месеца като американците, а бавно да започна въвеждане на най-ниско алергизиращите храни на около 4.5 месеца. Идеята ми беше да въвеждам съвсем малки количества и всяка нова храна да идва през по-големи интервали, около 7-10 дни. Така щях да осигуря време на детето да свикне с концепцията за храна, различна от млякото. Да, обаче педиатърът посъветва да поотложим заради едни недобри кръвни изследвания, които трябваше да се повторят и така почнахме на 5 месеца и 4 дни, с обедното хранене около 2ч.
Той вървеше малко едричък, затова по съвет на педиатъра реших да не почвам с по-вискококалоричните каши, а с пюре. Пак за да не провокирам вкус към сладко, реших да не е плодово, а зеленчуково. Ползвала съм пюрета почти само на HIPP, почнахме с морков, изяде 1.5 малки силиконови лъжички, още има малко оранжево петънце на стената за спомен. На следващия ден яде 4 лъжички, на третия отказа от умора, после пак прояде и така на седмия стигнахме до 80г, като се дохранвахме с мляко. После въведох домашно пюре от картоф (сварен, поизстинал и пасиран). То обаче става малко лепкаво с пасатора, а само като е намачкано с вилица парченцата са си едрички. Затова го смесих пасираното с малко АМ, така яде с умерен интерес. След 4 дни бяхме на 70г и повече не искаше, затова почнах да смесвам морков с картоф. После дойде ред на ябълка, тиква, морков с ябълка, тиква с картофи, банан, сливи, круши, ябълки с круши. За плодовете е редно да кажа, че изобщо не искаше да яде или да пие между храненията (те са му през 4 часа), затова и плодчетата ги давах за десерт на обедното хранене, след като съм видяла, че е изпил достатъчно мляко. При тиквичките видях, че на ХИПП пюрето има и малко ориз, така че се събраха 2 нови храни, но понеже детето ми няма алергии, нито наследствена обремененост, реших, че рискът е премерен и все пак дадох пюрето. Не му беше много вкусно, но и алергични реакции нямаше.
Дотук вече бяхме на 6.5 месеца и док посъветва да дам каша на закуската в 10ч. Първата беше Милупа млечна с банан, хич не я хареса. Смених с ХИПП оризова с круши, слабо подобрение на интереса. Почнах да смесвам 2/3 каша с 1/3 плодово пюре и открих разковничето – на 7 месеца вече ядяхме цала порция. На 7 месеца добавихме още зеленчуци – броколи, карфиол, смесените пресни зеленчуци на ХИПП, само грах от дуото грах с пуешко на Нестле; плодчета- ябълка с боровинка, праскови, кайсии. На 7 месеца започнах да давам и жълтък в зеленчуковото пюре, първо по четвърт, на 8 месеца вече половинка, през ден. На 7.5 месеца въведих месо, пак с ХИПП – първо фино телешко със зеленчуци, после зайче с картофи, после пуйка с грах на Нестле. Сега вече можеше да дам и пуешкото с картофи и царевица на ХИПП, последва пиле с ориз и зеленчуци. По принцип се редува през ден месо зеленчук с жълтък, но ние имахме лека анемия, така че по съвет на док давам 5 пъти седмично месо (може да дохранвам със зеленчук, но без жълтък и без млечно дохранване, за да може да се усвои желязото от месото).
На 8 месеца дадох храни с по-големи парченца, до 5мм, в началото категорично ги отказа и си иска фините пюрета, но след около месец вече има прогрес – сега ядем мъничко по-едри картофчета, фино настъргани ябълки, мъънички парченца банан.
Пак на 8 месеца дадох и първата глутенова храна – бърканица от натрошени глутенови ХИПП бисквитки Babys Erster Keks, АМ и плодово пюре, много я хареса. После въведох намачкано обезсолено сирене, натрошен сухар с АМ, сега правя и попарка, но още ни е нова и не е ясно как ще се приеме. Давам и парченца сухар, бисквитки или банан за гризкане, на 8.5 месеца имаме 2 зъба и скоро ще има още 2.
Сокчета – дадох на 5 месеца, настъргана и изцедена през стерилна марля непръскана ябълка, после съм предлагала и ябълка, слива и круша на ХИПП, но той просто не иска да пие сок или вода. Само в един период от 2 седмици, като стана на 8 месеца, изведнъж реши да пие сок или сок с вода 50/50 между храненията или нощем и правехме 200 мл/ден, но сега отново отказва да близне течности. Аз предлагам, пък той си знае, бебета са мъдри, така че не ме тревожи това, на 2-3 месеца през лятото пиеше по 400 мл вода/ден.
Режим на хранене – пюре на обяд в 2ч, не съм го местила от самото начало. Каша – почнахме на закуска в 10, сега е следобяд в 6ч, защото на закуска дойде попарата. Понякога отказва каша, често отказва попара, тогава давам любимо пюре (тиква, тиква с картоф, морков с ябълка), понякога даже дохранвам с АМ. Като пробиват зъби или е много изморен, отказва всичко и си иска АМ. Предлагам пюре или каша, ако откаже, не го мъча, това винаги е временно, така че минаваме за 2-3 дни пак само на АМ.
Надявам се да съм била полезна, добър апетит на всички бебчета.