jam,По повод на предишното ти питане – инстантната каша от елда на Хип е със знак А* - храна подходяща при алергия, приготвена само от специално подбрани продукти.
Предполагам, че имаш този списък, но да ти го дам за всеки случай –
Готови храни и рецепти за алергични дечица.
За варенето на картофите – аз ги варях обелени и нарязани на кубчета, защото стават бързо и равномерно сварени. Идеята на варенето в малко вода е да може да не се изхвърля водата, а цялото й количество (с всичките вещества, преминали в нея при варенето) да се използва при пасирането.
NinaE,Преди да въведеш глутен, дай първо една-две безглутенови каши или пюре с просо или елда. Аз дадох месото около месец преди глутена.
Бях ти писала да намаляваш намаляваш плодовото пюре, докато стигнеш до каша, приготвена само с вода. Това не е задължително. Просто мисля, че готовите разтворими каши съдържат достатъчно захар, за да се приготвят само с вода. Но, ако Алекс я предпочита смесена с пюрето и не е съгласен да му намаляваш количеството, давай кашата, както я предпочита.
gabi32,Чела съм материала, който си цитирала за диабета, както и всички статии на този сайт. Там просто са цитирани две проучвания. Две от стотиците, може би, на тази тема. Пък и заключението е повече от ясно: „След 2 десетилетия на проучвания, самите причини за диабет 1 тип още не са известни. До сега е имало много теории, по които са се увличали притеснените родители, и никоя от тях не се е оказала вярна.” Не мога да ти дам повече инфо по въпроса, но не мисля, че прекалено късното захранване с глутен е опасно.
И не се шашкай, че Юлето яде малко пюре – особено ако го даваш след млякото. Давай толкова, колкото иска. Не е задължително да заместиш цяло хранене! Спокойно можеш да пробваш с каша. Няма определено време, за което детето да започне да яде по-големи количества – при всяко дете е различно. Най-добре е да оставиш твоето само да реши кога иска повече.
Моят Стефко много късно – чак на 11 месеца – успя да изяде цяло пюре от 190 гр. Но продължавах и да го кърмя, де.
Silwi25,Има деца, които предпочитат само домашни сокове и пюрета, други пък предпочитат само купени, трети – не подбират.
При замразяване и притопляне се губят част от полезните вещества, но е безкрайно удобно. Найлоновите пликчета за лед, които аз ползвам, са марка “Fino” – на опаковката (също найлонова, синя на цвят) пише „кубчета за лед”. Вътре са 9 пликчета с по 28 сферички, общо 252 бр. Цената на една опаковка е около 1,00 лв.
gybka,Щом сте само на кърма, пробвай в началото да разредиш кашата (безмлечна) с кърма, за да е познат вкусът на бебето. В началото се прави и по-рядка консистенция, пак за да е по-близо до кърмата. Иначе може и с вода, ако бебето я харесва. Пробвай различни варианти и виж кой се приема най-добре. Моят син в началото отказа домашните каши, независимо от консистенцията им и дали са с вода или кърма, но ги включих на малко по-късен етап и до ден днешен ги яде с удоволствие. Разтворимите каши винаги съм приготвяла с вода, а домашните смесвам с плодово пюре или плод.
Някои от готовите млечни каши са с адаптирано мляко, други – с пълномаслено.
Cvetelina,Не се притеснявай от педиатърът и от свекърва ти – щом е енергичен бебко, значи има от къде да си набавя енергията. Схемите за хранене по месеци са ориентировъчни. Нищо няма да му стане на детето, ако закъснееш с някоя и друга седмица, примерно, с въвеждането на месото. Според мен, имаш много време пред себе си, но ако толкова държиш бързо да въведеш месото, можеш да дадеш „Тиква с ориз и пилешко месо” на „Sunval” или „Тиква с пуйка” на „Hipp”.
Добре е, че сте си изяли картофа днес, но изобщо не е нужно да даваш всеки един нов зеленчук самостоятелно. Никакъв проблем не е, ако е смесен с някой познат и харесван от бебето вкус. Както е писала Вени, смесваш всеки нов зеленчук със стар, като постепенно променяш съотношението – увеличаваш новия и намаляваш харесвания.
sami,Спокойно можеш да започнеш пюре от картофче, морковче, тиква и други зеленчуци. Дори и да не си заменила никое млечно хранене.
На въпросите за
нишестетата и киселите:- Давала съм няколко пъти „Царевин”, смесен с плодово пюре.
- В „Билла” се продава оризов грис, а на „Милупа” има царевичен грис.
- Готови нишестета и кисели
Едната марка, която знам, е „Лапа-лапа” на
„Радиком”: кисели в кутия (млечно-плодов, екзотик, касис, ябълка); кисели в плик (ябълка, ягода, праскова, горски плод) и десертни нишестета (ягода, малина, лимон, ванилия, кайсия, праскова, портокал, вишна, горски плодове, шоколад, карамел, сметана, царевично натурално, пшенично натурално).
Другите са на
„Биосет” : десертни нишестета (ягода, малина, лимон, ванилия, кайсия, банан, праскова, портокал, киви, какао, шоколад, карамел, царевично нишесте, пшенично нишесте) и натурални десертни кисели (вишна, ябълка, портокал, лимон, екзотик).
- Още рецепти за кисели –
тук и
тук.
Аз не мисля, че един кисел е по-доброто решение, отколкото каша (инстантна или домашна), смесена с плодово пюре или намачкан/настърган плод. Затова и до ден днешен не съм давала кисели.
cygnus,Когато кашата се приготвя с кърма, трябва веднага да се даде на бебето, иначе се втечнява много бързо.
Нещата, които си писала за „Хип”, са верни (с изключение на това, че по-голямата част от пюретата съдържат мляко), но на мен пък ми е правило впечатление и друго. На доста от техните пюрета означението „от еди-кой си месец” на етикета на немски език не отговаря на етикета на български (винаги с 1-2 месеца по-рано). На теб това какво ти говори?
Някъде бях чела, че една майка се обаждала на вносителите на „Хип” и й гарантирали, че пюретата се правят с адаптирано мляко, а не с пълномаслено. На сайта на „Хип” на руски, за кашите пише така – „приготвени на основата на млечна смес, адаптирана за нуждите на бебето”, след което в скоби пише – „сухо обезмаслено краве мляко” или „обезмаслено мляко на прах” + захар + витамини и т.н., а за съдържанието на зеленчуковите пюретата на същия сайт, както и върху етикетите на бурканчетата на български, си пише – „пълномаслено прясно мляко”.
Иначе всички деца по default са предразположени – нали затова изобщо има постепенно захранване. Има деца, които получават алергичен шок и от адаптирано мляко. Принципно, от къде знаеш, че твоето не е от тях, докато не опиташ?
И друго си мисля – за да има толкова ясно разграничение на бебешките храни на безглутенови и глутенови и на безмлечни и млечни, значи не е толкова безобиден въпросът, колкото се струва на повечето майки. А съм сигурна, че ти отдавна не се сравняваш с тези „смелите” в градинката.
Чела съм и за лекари, които препоръчват бебето да опитва от всичко, че, ако има алергии, те да се проявяват от рано, че да се знае, че ги има.
Имам приятелка, която, въпреки че беше чела за късното захранване, захрани бързо, пренебрегвайки доста от принципите (като последователност, като видове продукти). Два месеца по-късно, съжаляваше сто пъти за това, след като беше научила, че самата тя като бебе е била кърмена до 2-годишна възраст и е била захранена на 10 месеца с бананова каша. Не казвам, че това е правилното.
Добре е, че имаме достъп до информация и четем – така мисля аз. Всяка майка решава за своето дете. Добре е, когато това е „информиран избор”.
Наистина има много противоречиви схващания за храненето, не само на децата, но и на възрастните, но аз предпочетох да следвам съвремените теории и практики, отколкото тези, отпреди 20 години. И, въз основа на прочетеното, предпочетох също да се съобразявам със собственото си дете. Да предлагам различни храни, а той да избира коя и по колко да яде.
А за това, кое ще се окаже по-опасно в бъдеще – „Поживем, увидем!” – казват руснаците.