jam, ето ти моите отговори на поставените от теб въпроси.
Цитат
1. какви лъжички?
Ползвах тези
Детски лъжички на крачета – с най-малката давах „Вигантол”, със средната започнах захранването, а по-късно преминах към голямата. Чела съм, че има деца, които проявяват предпочитания към определен тип лъжички и не с всяка лъжица искат да ядат. Моят, например, отказа да яде от тази
силиконова лъжичка , а уж я дават като първа лъжица – за по лесен преход от биберон към лъжица.
2. какви съдчета? трябват ли в началото, когато бебето ще яде по мъничко? ако се купуват готови бурканчета, в какво пресипваме порцийката за деня? в какво и как запазваме останалото от бурканчето?
Подариха ми такава
купичка с вакуум, но още не съм я ползвала.
Ползвам едни купички с капак от цветна полупрозрачна пластмаса (оранжева, червена и синя) Babycare на Bertoni – супер са. Два комплекта от по три купички са, всеки от които струва по 1,80 лв. В началото ползвах комплекта с по-малките купички (диаметър 8 см, височина 5,5 см), а след това – по-големите (диаметър 11 см, височина 3,5 см). Не успях да открия линк към такива в нета, но приличат на
тези, само че моите са без дръжки.
Стерилизирах след всяко хранене и лъжичките, и купичките.
В началото, когато бебето ядеше по мъничко, използвах една лъжичка, за да пресипя съответното количество от бурканчето с готово пюре в купичката, и друга – за да го храня. Чела съм, че така трябва (въпреки че приятелките ми се смееха), за да може, ако прояви желание да изяде още, да не бъркам в бурканчето с лъжицата, с която е яло бебето. Бурканчето с остатъка прибирам в хладилника, като плътно затварям капачката. Повечето производители дават срок на годност 48 часа след отваряне – при съхранение в хладилник.
3. как се храни, докато още не седи? като почне да седи - ясно, купуваме столче, а дотогава?
Аз започнах захранването късно, когато вече синът ми се опитваше да седи и го слагах винаги на столчето за хранене. Виждала съм моите приятелки да хранят децата си полулегнали в скута им. Можеш да ползваш шезлонг, столче за кола или лятна количка.
4. затопля ли се храната - пюретата и кашата - или се дава със стайна температура? в какво и как затопляме, до колко градуса?
Неотворените пюрета се съхраняват на стайна температура, веднъж отворени – в хладилник. Затоплянето е или на водна баня, или в микровълнова фурна.
Плодовите пюрета, когато съм давала веднага след отваряне, не съм затопляла, а когато са от хладилника – в микровълновата за малко, колкото да станат на стайна температура. По същия начин съм процедирала и с другите пюрета. Затопляла съм само тези, които са много гъсти, защото след затопляне стават по-еднородни и по-редки. В микровълновата, знаеш, бурканчетата и купичките се слагат без капаци. А продължителността на затопляне зависи от количеството храна и от модела МВ – ще я налучкаш постепенно. Кашата, ако е суха разстворима, се дава топла, защото се приготвя с топла вода (не гореща, защото става на топчета). Ако си навън, в купичка си взимаш нужното количество суха каша, а в термос – топлата вода, и приготвяш кашата непосредствено преди хранене. При кашите в бурканчета съм процедирала както с плодовите пюрета, т.е. затопляне само след изваждане от хладилник. Домашните пюрета (които са замразени на кубчета във фризер) в повечето случаи възвирам в МВ, особено картофеното. Но после чакам добре да изстинат. Винаги опитвам температурата върху нежната кожа на ръката ми между палеца и показалеца или от обратната страна на китката (както се пробва парфюм), преди да я дам на детето.
въпрос за готовите пюрета от зеленчуци........... как ги приготвяте тогава?
Еднокомпонентни пюрета:- моркови “Hipp”, “Sunval”, „Gerber”
- пащърнак “Sunval”
- броколи “Semper”, “Hame” (не е подходящо за първа храна)
Всички еднокомпонентни пюрета са в малки бурканчета (80 г или 125 г).
Въвеждаш първо морков (пюре от ранни моркови на “Hipp” например), после картоф (винаги можеш да свариш един картоф и да го пасираш или пък да дадеш готово пюре от ранни моркови с картофи „Hipp”) и нямаш ядове нататък (при въведен ориз чрез каша).
Двукомпонентни пюрета:- моркови с картофи „Hipp”, “Nestle Alete”, “Sunval”
- карфиол с картофи „Hipp”, “Nestle Alete”, “Sunval”
- пащърнак с картофи “Nestle Alete”, “Semper”
- ябълки с моркови “Hipp”, “Sunval”
- тиква с картофи “Hipp”,
- тиквички с картофи “Hipp”
- царевица с картофи “Semper”
- моркови с царевица “Sunval”
- грах с картофи “Semper”
- спанак с картофи “Sunval”
- тиква с ориз “Sunval”
- броколи с ориз “Hipp”
- пащърнак с броколи “Sunval”
Като начало, “Hipp” са за предпочитане, защото има и в малки бурканчета (125 г), по-нататък, като се напредне с количествата, по-изгодно е да се купуват големите грамажи (190 г или 200 г.).
Многокомпонентните зеленчукови и месно-зеленчукови пюрета са в грамаж 190 г, 200 г, 220 г и 250 г (с малки изключения).
При купуването на готови пюрета и каши ГЛЕДАЙ СРОКА НА ГОДНОСТ!
Можеш да си приготвяш и домашни еднокомпонентни пюрета, които да замразяваш на кубчета във фризер. И при затопляне да смесваш по няколко различни кубчета. Аз съм приготвяла домашните пюрета по начина, описан
тук.
към софиянки - споделете добре заредени магазини за бебешки храни?
Не съм софиянка, но брат ми живее в София и ми е купувал доста неща от
Бебемаркети друго да попитам - в зеленчуковите и месните пюрета слага ли се мляко (кърма или АМ) и колко?
Можеш да слагаш малко мляко в началото, за да е по-познат вкуса на храната.
изобщо, не ми е ясно какъв грамаж общо и по видове храна се гони оттук нататък? досега беше ясно - 6 пъти по 140 грама мляко и това е.
Трябва да се съобразяваш изцяло с твоето бебе – количествата не могат да се определят, както досега, в точни милилитри и грамове. Детето може да спира да отваря уста, когато не иска вече, но може и да е лакомо и да не спира и после да повръща от преяждане.
Тъй като аз държах да продължа да кърмя, а не да замествам бързо хранения, давах твърдата храна след кърменето. Поради което количествата в началото бяха мизерни. Постепенно синът ми сам увеличи количествата твърда храна, които поемаше.
кога се преминава към 5 хранения и кога - към 4 хранения?когато са 4 - в кои часове?
Не мога да ти отговоря, тъй като моят син, за разлика от болшинството кърмени бебета и за учудване на всичките ми познати, още в 4тия месец вече беше минал на 4 хранения в денонощието – три през деня (на 5-часов интервал) и едно през нощта (около 3 ч.). Беше изцяло на кърма.
5. друго, каквото се сетите?
Захранването изглежда сложно само в началото.
Трябва да избереш час за даване на „нова” храна, когато детето е най-спокойно – може да е сутрин, може да е предиобед, може да е на обед.
Това, че е отказана някоя храна в началото, не означава, че, ако я дадеш след няколко седмици, няма да бъде приета.
Не насилвай да изяде цялото количество храна, което си приготвила.
Ми, само толкова можах да напиша. След малко – повече.