Дони, аз какво правех - ще кажа, нека и Вени ако иска да се включи.
1. Плодово пюре от ябълка е добре, ако си давала сок от ябълка преди това и не е имало някаква реакция. Има едни пюрета и сокове - мека ябълка. Те са добре.
2. Ако няма някаква алергична реакция при даването на сок от морков - следващата седмица дай пюре с морков. Отначало се дават и от двете по 2-3 лъжички. След като не се получава алергична реакция, даваш повече. Аз до края на седмицата му давах по половин бурканче пюре. Хубаво е да е здраво детето преди да се въведе новата храна. И да следиш за алергични реакции. Като пробваш новата храна, ако я харесва и няма реакция - не е задължително да изчакваш толкова, колкото в началото. Аз поне не съм.
3. Почивки на храните не съм правила. Обикновено давам по 1 седмица от едното, после по една седмица от другото. Колкото е по-голям, сменям храните без да правя почивки или нещо подобно.
4. Преди имунизация не съм сменяла храна, тъй като ме е страх от алергични реакции. А и той винаги вдига температура и почти не яде. Така че карам само на познати и вече тествани неща. Обикновено е в рамките на 2-3 дни, докато премине ефекта от имунизацията.
5. По схеми - ако си дала във втори месец сок, то в четвърти се дава зеленчуковото пюре. Но ако си започнала по-късно, изместваш малко и го даваш в края на месеца. Аз започнах в края на 5 месец. Обикновено е преди обедното кърмене - няколко лъжички зеленчуково пюре. Като по същия начин проверяваш както и при плодовото.
6. Шишетата аз все още му ги стерилизирам, но лъжичките и купичките - не. След 5-6 месец не съм ги стерилизирала, но за шишетата - продължавам.