Зеленчукови пюрета
Зеленчуковите пюрета трябва да се дават ежедневно на детето от 5-6 месечна възраст. С тях се внасят повече желязо, микроелементи и витамини, необходими за предпазване на кърмачето от анемия.
Пюретата се разнообразяват, като според сезона се използват всички достъпни пресни зеленчуци, а при липсата им зиме се заместват със зеленчукови консерви (стерилизирани в буркани, замразени или изсушени). Първоначално се използват по-лесно смилаеми зеленчуци (картофи, моркови), а после и всички други (спанак, коприва, лапад, грах, зелен фасул, тиквички, домати, зеле, чушки и др.). особено подходящи са смесените пюрета от няколко вида зеленчуци. Добавката на моркови е особено ценна, понеже улеснява смилането и на другите зеленчуци
Към пюретата за кърмачето не се добавя сол! Зеленчуците, кравето мляко и месото съдържат 4-6 пъти повече сол от майчината кърма и с тях нуждата на организма се задоволява.
Готовите зеленчукови пюрета (в бурканчета) имат предимството, че представляват смес от няколко различни зеленчуци, които са много финно раздробени и затова са по-лесно смилаеми и по-добре поносими от домашно приготвените.
Пюре от картофи – 200 гр.
Продукти: картофи – 2 средно големи, да не са прорасли, зелени), захар – 1-2 ч.л., краве масло – 1/2 ч.л., прясно мляко – 1 непълна чаша (адаптирано мляко)
Добре измитите, необелени картофи се сваряват в неголямо количество гореща, леко подсолена вода. Докато са още горещи, се обелват, пасират се и се смесват с горещото, леко подсладено мляко. Разбиват се добре (пасират се) и сместа се оставя да кипне. Накрая се прибавя кравето масло, което само се разбърква, за да се разтопи в пюрето.
Пюрето трябва да се приготвя, докато картофите са топли, защото като изстинат, стават на зърна. То е бедно на целулоза, понася се добре и може да се дава от 4-5 месечна възраст по един път дневно.
Пюре от моркови (тиква, грах, спанак или други зеленчуци) – 200 гр.
Продукти: зеленчук – около 120 гр., препечено брашно – 2 ч.л., захар – 1-2 ч.л., мляко – 1 непълна чаша, краве масло – 1/2 ч.л.
Зеленчуците се измиват добре на течаща вода, без да киснат. Почистват се и се варят в малък захлупен съд в кипяща вода. Като омекнат, се пасират или се разбиват с миксер. Препеченото брашно се размива с малко от водата, в която са варени зеленчуците, след което се сварява на каша с млякото и захарта. Прибавят се 12 лъжички от пасирания зеленчук, разбърква се всичко и се оставя да кипне. Ако е необходимо да се разреди, използва се водата, в която са варени зеленчуците. Към горещото пюре се прибавя кравето масло и се разбърква да се стопи.
По същия начин се приготвя и пюре от спанак, от коприва и други зелени листни зеленчуци. Те се задушават в захлупен съд с много малко вода и се пасират.