Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:
Каша с овесени ядки (подходяща за деца над 7-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
1 банан, 1/2 ябълка, 90 мл адаптирано мляко, 20 г овесени ядки
Начин на приготвяне:
1. Овесените ядки се смилат фино.
2. След това се сипват в тенджера, заливат се с вряла вода в съотношение 1:1 1/2 и се сваряват.
3. В купичка се сипват 3 равни лъжици адаптирано мляко и се разтварят в 90 мл преварена вода.
4. Сварените овесени ядки се оставят да се охладят, след което се заливат с адаптираното мляко.
5. Ябълката се обелва и се настъргва. Бананът се пасира в блендер.
6. Плодовете се прибавят към ядките, кашата се разбърква и е готова за консумация.
Телешко със зеленчуци (подходяща за деца над 9-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
150 г замразен зелен фасул, 50 г телешки шол, 1 резен целина (30 г), 1 малък картоф, 1 морков, 1/2 глава лук, 2-3 стръка магданоз, 1 ч. л. краве масло (15 г)
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на парчета, лукът – наситно. Маслото се загрява в тенджера, слага се нарязаното месо и се задушава за кратко.
2. Прибавя се лукът и веднага се залива с гореща вода (колкото да покрие продуктите). Вари се в тенжера под налягане до готовност.
3. Обеленият картоф и целината се нарязват надребно.
4. Морковът се почиства и също се нарязва на малки парченца.
5. Нарязаните зеленчуци се прибавят към телешкото заедно със зеления фасул. След като налягането в тенджерата се вдигне, продуктите се варят още 10 минути.
6. Когато е готово, ястието се пасира. Накрая се поръсва с нарязан наситно магданоз.