jam-е, това вече ми се вижда доста пресилено, само ориз, тиква и кърма до годинката - абсурд. Освен това си мисля, че не е без значение кога точно ще е този период на адаптация към преходната и твърдата храна. Детето расте, а с това и неговите хранителни нужди, нужди от съставки в храната и т. н. За глутена по книжките (и етикетите на детските храни) пише след 6 месеца, но ние нали изчакваме повече, аз лично ще дам в края на 8-я месец - както чета са дали повечето. На сестра ми колежката роди след мен, а нейното яде отдавна попарка и кисело мляко с бисквитки - смятай. Тия дет нямат интернет 90% са така щот си слушат педитата. Аз и тях не мога да разбера ама и да се възмущавам и не - всяка майка си решава и отговаря за детето. Както и не обичам и другата крайност. Сега казват така, ако някоя "съвременна" теория изкочи след 2-3 години опровергаваща тази ... Изобщо колкото повече чета за храненето толкова повече се убеждавам, че това не е точна наука, няма точни правила и всичко е вярно, с изключение на някои големи крайности. Аз лично точно за това избрах нито много рано, нито много късно. И това, което важи за едно дете не важи за друго.
За нишестето: това имате предвид кремче варено нали? Ако съдържа нещо по-полезно от инстантната ще давам, но времето ми е много кът. Има едни готови каши "Лека нощ" на HiPP - те са като консистенция и вкус мног близки до въпросните кремчета, които и аз много много обичам. Две от тях са без глутен (ориз, ябълки и круши) и (ориз с банан) - останалите са глутенови, но предполагам и те ще са много вкусни, та и от тях ще взема по-нататък. А и са в бурканчета, няма нужда да се приготвят, идеални са за навън и когато няма никакво време. Само дето са 2,30 бурканчето. Освен това послушах jam за идеята - половин каша половин плодово пюре - разбъркано. На мен ми е много вкусно, а и се изяжда с голям кеф
Продават ли специални бебешки нишестета? Малко се притеснявам все още да приготвям храна, която не е предназначена за бебета и да е упоменато това върху етикетите с всичките му надписи, но сигурно ще свикна