Еми,1. Не се притеснявай от количествата, които изяжда Боби, и от това, че не иска определени храни. И аз мисля, като Jam, че явно той още не е готов за твърдата храна. Не настоявай, когато не иска и плюе нещо. И не го предлагай пак при следващото хранене или на другия ден. Пробвай да го дадеш пак след седмица-две или повече и е много вероятно тогава да му се хареса. Щом не харесва ябълка, пробвай с круша, сливи, банан, праскови, кайсии (готови пюрета имам предвид) или пък тиква.
2. Като първи меса се препоръчват пуешкото, заешкото и пилешкото, а след това телешкото. Можеш да дадеш пюре от тиква с пуйка на Hipp, щом Боби харесва тиква. Както другите са писали, в готовите пюрета месното съдържание е между 7 и 10 %, така че, ако средно изяжда по 10 ч.л. на хранене, можеш спокойно да дадеш 10 ч.л. от готово пюре още първия ден, защото на практика ще си дала не повече от 1 ч.л. чисто месо. Но трябва да си въвела вече всички зеленчуци, които съдържа готовото месно-зеленчуково пюре. Можеш да си свариш, пасираш и замразиш месо (в предишен постинг бях описала подробно как става) и преди всяко хранене да добавяш, примерно по едно кубче, към готово зеленчуково пюре, като спазваш горе-долу съотношението като при готовите пюрета – 1 към 10. Вече по-късно можеш да добавяш и повечко месце.
При късно захранване (6 м.), в случай на проблеми с хемоглобина, може месото да се даде по-рано, при въведени само няколко зеленчука. Аз постъпих точно така, тъй като моят Стефко беше с малко нисък хемоглобин (в България се прави задължително ПКК на 6 месеца). Дадох месо (заешко – в пюре с картофи и копър на „Hipp”) малко повече от месец след началото на захранването. Преди него бях въвела кафяв ориз, круша, морков, елда, картоф, ябълка, царевица, тиква. Както съм писала, количествата бяха много малки (максимум 10 ч.л.), защото давах твърдата храна след кърмене и бебчо на практика се беше вече нахранил. След заешкото въведох банан, после пуешко, череши, карфиол, телешко, грах.
3. Нещо не разбрах точно какъв ти е въпросът. Питаш дали да смесиш готова каша с настърган плод или?
jam,Марти много бърз, бе. Кога започнахте с твърдата храна, кога вече недолюбвате млякото?!?!
cygnus,Верди, почти те стигам вече нали по постинг
Обичам такива постинги!
Все едно аз съм го писала!
Много точно и подробно си обяснила принципите. Смятам да направя само два коментара:
По т. 8. – Това редуване аз много не го спазвах, пак заради ниския хемоглобин.
По т. 10 - Това не е заместено хранене, според мен. В смисъл, че щом си дояждат с мляко, значи не е заместено. Но дали ще го наречеш заместено или не – изобщо не е важно. Според моите критерии си е напълно редно, дори си е по-добре, че си пийват млекце след зеленчуците. Почти до едногодишна възраст моето дете имаше само едно напълно заместено хранене, т.е. хранене, преди което не давах кърма, и това беше закуската. След това премахнах кърменето преди вечерното хранене, а малко по-късно и това преди обедното хранене. Сега, въпреки че Стефко яде вече много месо и млечни продукти, рано сутрин и вечер преди лягане менюто е само кърма.
Perdeto,Прочети признаците за готовност за захранване и се съобрази с твоето бебе кога точно да започнеш. Някои бебета са готови по-рано, други – по-късно.
1. Според схемата за ранно захранване, прилагана масово и по която ще те съветват всички – и педиатър, и познати, със сокчетата се започва през 2-ия месец. Тази практика е отречена отдавна в Европа и САЩ. Обяснения защо е така можеш да прочетеш в статията за сокчетата, която е постнала jam за cygnus на една от предните страници тук.
По-добре е да се дават готови плодови пюрета и след това намачкани или настъргани плодове. Едва на по-късен етап можеш да даваш сокчета – половин-един час след хранене, или по друго време, когато пожелаеш.
2. Пак по масовата схема соковете, та дори и плодовите пюрета, не се считат за захранване. Но това не е така – захранване е всичко друго освен кърма или АМ.
Постепенното увеличаване на количеството е като при захранването, ако до този момент съответният плод или зеленчук не е бил опитван от бебето. За по-голяма яснота, ти давам примерна ситуация. Да кажем, си захранила на 5 месеца и решиш да дадеш сок за първи път през 7мия. Ако през двата месеца на захранването си въвела вече ябълка, круша, сливи и искаш да дадеш сок от тези продукти, не е нужно да започваш с малко количество. Но, ако искаш да дадеш сок от боровинки (които до този момент бебето не е опитвало), ще започнеш от една-две ч.л. и ще увеличиш постепенно количеството.
Ако след 4-ия месец часовете ви на хранене останат такива, обедното хранене е 14/15 ч. На нас обедното хранене ни беше даже в 16 ч. в началото. Много е вероятно Тони да започне да огладнява по-рано и сам да си измести съответно по-рано и часовете за хранене.
Не мисля, че режимът на хранене се променя след отминаването на коликите. По скоро се променя с възрастта и израстването на бебето.