Дони аз ти казах ,но ще напиша и тук.
Първо е хубаво да се проверят резултатие, че съм ти казвала за моите притеснения за лабораторията Лина. Верно пари стурва ,но пък е по добре да се изключи някоя грешка.Само ТАТ и МАТ да провери при Тошкина, ул.Лермонтов № 33, това като съвет. Задължително консултация с д-р Тодорова, макар че по телефона знаеш как е.
Принципно аз пия аспирин Bayer Protect 100 мг, селен 50 мкг. на Walmark и селен 100 мкг. на Cefase, както и Eutyrox 50 мкг, трябваше да е 75, но си го намалих заради силното сърцебение (предполаагм от жегите). Тава пия сега, но перди да забременея още първия път 2004 г., пих единствено Eutyrox от 50 мкг., почти след 20 дневен прием е настъпила овулация и съответно бях забременяла, за нещастие с лош завършек. Тогава ТСХ-то, както и другите хормони бяха в норма, като изключа антителата ТАТ и МАТ, но цикъла ми си беше супер нередовен, предполагам и овулация съм нямала. След спонтанният аборт антителата бяха влязли в норма, но само за известно време. Горе долу година и нещо след това, неможах да забременея отново, както и цикъла ми беше на периоди, ту с норамелна дължина и ову според БТ и тестове, ту невероятно дълги (предполагам ановулаторни). През цялото това време се консултирах с ендокринолог в МЦ Св.София, като всеки месец си пусках ТСХ,ТАТ,МАТ и Пролактин. Оказа се,че след аборта имах завишен Пролактин, котето между другото е нормално, но въпросната ендокриноложка ми назначи да пия Парлодел. Също така и ТАТ беше отново със завишени стойности, но МАТ слава богу беше в норма. Така в продължение на година и няколок месеца пих Парлодел и Еутирокс, но бременност не настъпи.
Наскоро научих от други момичета ,които имат проблем с ТАТ и МАТ, че МАТ влияел и на забременяването ,не както се счиаташе преди на износването.
Мисля че най добре е преди да започне сестра ти да пие аспирин, да говори с д-р Тодорова, чела съм че аспирин е добре да се пие след овулация, понякога от аспирина се прецаква овулацията. Това трябва да прецени док., аз аспирин започнах да пия след овулацията, която доц.Маркова установи и за мое щастия до сега го пия.
Знам също така, че щом има завишени стойности на щитовидните антитела, то по всяка вероятност е възможно да има, но не и задължително антифосфолипидни антитела, а от там тези нарушения може да имат генетични корени.
Така да резюмирам аспирн е най удачно да пие след овулация, а селена може и веднага да го почне поне 150 мкг. на ден, вече за тироксина трябва ендокринолог да каже.
Антитела се повлияват много бавно за съжаление, минимум след 6 месечна терапия. Ако питаш мен най добре ще е да се консултира сестра ти и с доц.Конова, освен с д-р Тодорова за терапия преди забременяване.
Хубаво е да си следи всеки месец ТСХ-то и ФТ4, защото сега наближава зимния сезон и организма ще започне да изпитва по голяма нужда от този хормон.
Принципно ТСХ-то и Т3,Т4 се изследват два пъти в годината. Един път през лятото и един път през зимата.
Тъй като те познавам, мисля че ще напарвите и имунологичните а според резултатите им ,вече да мислите за генетични.
Малко набързо го написах, дано поне съм го написала разбираемо.