0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Какво се случва с фоликулите?
« -: Август 30, 2006, 23:14:57 pm »
Здравейте момичета,
Много ми е чудно какво се случва с фоликули, които се виждат на узд, а след три дни изчезват?
Бях на УЗД на 10-ти ден. Резултати: 2 нарастващи фоликула в десен яйчник (няма посочени мм, сигурно са малки), Ендометриум М-фаза - 4 мм. :(
На 14-ти ден  - резултати: Десен яйчник - без фоликули. Ляв - без фоликули. Ендометриум - 8 мм. Няма жълто тяло, без данни за свободна течност :o
Междувременно от 12-ти до 14-ти ден вкл. - тест-лента за овулация - отрицателен.
Моля момичетата с повечко опит във фоликулометрията да се включат, или  ако може някой да ми даде приемливо обяснение на ситуацията, да казва.
Щото док разви едни такива теории...., че започвал да расте наобратно и изчезвал... и вече не го слушах.
Не знам.
Благодарна съм за всяко инфо.
p.s. Днес, ден 16-ти, все още (-) тест за ову.
« Последна редакция: Август 30, 2006, 23:33:28 pm от severina »
Re: Какво се случва с фоликулите?
« Отговор #1 -: Август 30, 2006, 23:57:48 pm »
Ами да точно това се случва претърпява обратно развитие, причините за това може да са доста, ти какви изследвания си правила до сега.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #2 -: Август 31, 2006, 00:07:36 am »
Все още никакви.
Предстоят ми хормонални на 21-ден
« Отговор #3 -: Август 31, 2006, 00:10:17 am »
Ами да точно това се случва претърпява обратно развитие, причините за това може да са доста, ти какви изследвания си правила до сега.
Луничка, какви например?
« Отговор #4 -: Август 31, 2006, 11:25:06 am »
Нямаш какво да правиш на 21 ден след като е нямало овулация.
Ами за начало е добре да пуснеш хормоните.
« Отговор #5 -: Август 31, 2006, 22:09:04 pm »
А ако фоликулите претърпяват обратно развитие, какво става ЛХ?
Продължава ли да се повишава? Питам, защото днес имам + тест за ову.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #6 -: Август 31, 2006, 22:12:49 pm »
ЛХ се повишава с растенето на фоликула /или фоликулите/.
« Отговор #7 -: Август 31, 2006, 22:17:09 pm »
Благодаря ти за светкавичния атговор Лали :D
Посъветвайте ме как да процедирам?
« Отговор #8 -: Септември 02, 2006, 23:33:26 pm »
Здравейте
Прочетох в сайта, че изследване на прогестерон се прави 7-9 дни след овулация.
Предвид гореописаното в моите постинги, ако счетем, че съм имала овулация на 17-ти - 18-ти ден, кога да направя изследването? Бях на лекар на 10-ти ден от цикъла и той ми предписа изследване на прогестерон и пролактин на 21-ви ден, имайки предвид овулация на 14ти - 15ти ден.
*
« Отговор #9 -: Септември 03, 2006, 09:20:35 am »
Ако си сигурна, че овуто е било на 17, тогава трябва да пуснеш прогестерона на 24 ден.
Успех! 
« Отговор #10 -: Септември 03, 2006, 21:25:41 pm »
Северина
Тази история ми се вижда много объркана.
Първо що за доктор е тоя твоя щом като не ти е дал евентуални размери на "нарастващите фоликули"?И дай малко повече подробности-на колко време ти идва,колко ти е дълъг цикъла.
Второ:Като не знае дали е имало ову или фоликулите ти са претърпели обратно ову,къде те праща в "девета глуха" да  си правиш изследвания?
Трето:Засечи си на кой ден от цикъла си имала положителен ову тест.
Примерно ако тоя месец си имала на 16ти ден,следващият месец почни да се тестваш от 14тият.И първият ден в който видиш 2те чертички отново ,отиди и си изследвай естрадиола.Това е най-сигурният начин за доказване че имаш узряла яйцеклетка.Същият ден ако искаш отиди на узи да видят на кой яйчник ти е доминантният фоликул и 2 дена по-късно да потърсят жътото тяло вече.Когато го открият броиш от този ден 6-8 дена и даваш кръв за изследване на прогестерон.
П.С.По мое мнение май ще е по-добре да смениш доктора.Явно тоя не разбира много и те будалка,чудейки се как да те задържи като пациент.
« Отговор #11 -: Септември 03, 2006, 23:49:19 pm »
Здрасти :)
Илианас, сигурно ти се струва объркана историята ми, защото не поясних - докторите са двама. Вината е моя за недоразумението. Нещата стоят така:
Аз съм от провинциален град и тука с доктори и с техника не можем да се похвалим много. Напротив - има само един трансвагинален ехограф (аз поне знам само за един). А на гинеколог в живота си само един път съм ходила в родния си град. Ходя или в Плевен, или в София.
Понеже повече от година правим опити за бебе и нищо не се получава, решихме да отидем при специалист по стерилитет в Плевен. Според проучванията ми докторът е добър. Та при този лекар бах на 10-ти ден и от прегледа се установи, че лигавицата ми е 4 мм и имам два нарастващи фоликура в десен яйчник. Диагноза - хипоплазия на матката и яйчниците. Док ми назначи изследване на пролактин и прогестерон на 21-ви ден предвид на това, че цикълът ми е 28-30 дни и че съм засичала овулацията си до момента с тестове на 13ти - 15ти ден. Реших да проследя развитието на фоликулите и на 14-ти ден отидох в моя град на узд. Там, както вече съм описала, той не видя никакви фоликули и ми каза, че нямало смисъл да си даватам парите за по-нататъшно проследяване, защото нямало какво да се види. И толкоз. Аз обаче не се отказах (хич не им вярвам на нашите доктори), мерих с тестове  нивото на ЛХ. Имах и симптоми, които имам всеки път при положителен тест за ову. Нататък вече знаеш.
Стана вече много дълго и рискувам съвсем да ви объркам. Поздрави и ви благодаря за съветите и помощта ви.
« Последна редакция: Септември 09, 2006, 00:43:45 am от severina »
« Отговор #12 -: Септември 04, 2006, 00:00:29 am »
Тестовете за ову, отчитат повишеното ниво на ЛХ но това не винаги значи че е имало овулация, незнам дали д-р е прав или не, но когато се изследват хормони е добре да се направят в един цикъл ане пролактина и прогестерона в едниния а фсх, лф и другите в следващия цикъл. Поговори си с лекаря си.
« Отговор #13 -: Септември 04, 2006, 00:41:15 am »
Благодаря Луничка.
Тъй като бях изпуснала дните за някои хормони и понеже съм адски притеснена от цялата ситуация - защо не става, какво ми има.... и т.н, док може би затова не ме накара да чакам до другия месец.
Освен това, направихме спермограма. Е, с голямо съжаление мога да кажа, че проблемът е и при двама ни.
Може би не пиша в подходящият подфорум, но какво значение има... мъката ми няма да стане по-малка...
Благодарна съм, че ви има и че винаги подкрепяте всички момичета  в труден момент.

« Последна редакция: Септември 09, 2006, 00:45:03 am от severina »
« Отговор #14 -: Септември 04, 2006, 22:53:21 pm »
Няма защо да се отчайваш щом се открие проблем той се решава, трудно е да се стигне до него. Действай разумно, ние ще помагаме с каквото можем.
« Отговор #15 -: Септември 05, 2006, 10:24:54 am »
Тестовете за ову, отчитат повишеното ниво на ЛХ но това не винаги значи че е имало овулация, незнам дали д-р е прав или не, но когато се изследват хормони е добре да се направят в един цикъл ане пролактина и прогестерона в едниния а фсх, лф и другите в следващия цикъл. Поговори си с лекаря си.
Луничке съгласна съм с тебе.Аз дори като прочетох че ендометриума на матката й бил само 4мм на 10ти ден си ,първото нещо което ми дойде на ума е ,че може би има СПКЯ.Нооо,факта,че си има положителни ову тестове от определен момент нататък(след 14-15ден)отхвърля това мое предположение.
 А ти Северина,изчакай следващият цикъл.И по-добре посещавай само един доктор-този с повече опит и познания.Следващият път го посети когато видиш
положителният ову-тест и :balk_103:
« Отговор #16 -: Септември 09, 2006, 00:54:55 am »
Момичета
благодаря ви много за помощта и съветите.
Аз не бях в града тази седмица и чак сега се включвам.
Междувременно пуснах прогестерон и пролактин на 21-ви ден.
И без това ще ги повторя другият цикъл, та реших да видя как ще са в деня, в който док ми  каза да ги пусна.
Резултатите са следните:
пролактин - 216.01 mIU/L    (29.50 - 514.25)
прогестерон - 6.07 ng/mL  (2.50 - 32.0)
Как ви изглеждат резултатите? Нормални ли са за този ден?
Моля ви помагайте.
« Отговор #17 -: Септември 09, 2006, 10:02:53 am »
И кво доказваш с това изследнване, нищо само си даваш парите на вятъра. Не си го направила 8 дни след положителния си тест дори. Кво да му коментираме.
« Отговор #18 -: Септември 09, 2006, 23:58:52 pm »
И кво доказваш с това изследнване, нищо

Нищо не доказвам. Аз дори не съм сигурна, че след като съм имала положителен тест, наистина съм имала ову.
Мислех си, какво ли щеше да бъде, ако ви нямаше вас, този форум и този сайт. Толкова много неща научих от тук. Аз дори не знаех, кога и при какви условия трябва да се изследват половите хормони. А лекарят  назначава по презумпция.
Колко ли момичета има, на които е пуснат прогестерон, без да е установено има ли ову. И  колко ли момичета са тъпкани с хормонални препарати без нужда, последствията от което предполагам са ужасни. И въобще ... мисля си...
Благодарение на Зачатие, поне знам какво да питам и за какво да настоявам.
Благодарна съм, че ви има, че сте търпеливи и че помагате със знания от опит.
Успех!
« Отговор #19 -: Септември 11, 2006, 18:01:34 pm »
Изследването на прогестерон е един начин да се види дали е имало овулация.
При тази стойност, вероятно не е имало, или пък е била по-късно?
Пролактинът е екстра :D

Не се притеснявай излишно, нормално е жената от време на време да има ановулаторни цикли. Едно проследяване на УЗ нищо не значи. Трябва да направиш фоликулометрия няколко месеца, за да видиш има ли проблем с овулацията. Щом си засичаш с тестове 13-15 ден овулация, сигурно няма проблем. Можеш да пробваш с мерене на базална температура - аз лично така знам със сигурност кога ми е била ову.
Местият лекар може да не е видял добре, може ехографът му да не е добър?
Дано имаш време и средства да направиш няколко месеца фоликулометрия в Плевен или в София.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!