0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

1. Молба  до директора на районната ЗК, където е избраното GP. Да се посочат трите имена, адрес и телефон за обратна връзка. Добре е да се опишат приложените документи в точки.

2. Протокол/Епикриза  от оперативна интервенция (лапароскопия, лапаротомия, хистеросалпингография) при запушени или липсващи маточни тръби
ИЛИ принтерни разпечатки за липса на руптура на фоликула за 3 цикъла при ЛУФ синдром
ИЛИ документи за стадия и проведено лечение при ендометриоза

3. Експертно становище за включване в програмата
Издава се от специалист в Инвитро център, посочват се лични данни, кратка епикриза и необходимите лекарства по къс или дълъг протокол.

4.Изследвания
При двамата партньори (поемат се от  ЗК)
   HIV (спин)
   Wass (васерман)
   HBsAg (хепатит В)
   HCV (хепатит С)

При мъжа
   1 спермограма при нормални показатели   ИЛИ
   2 спермограми от различни ембриолози при мъжки фактор

При жената
   Кръвна група+Rh фактор – с код 12.01 би трябвало да се покрива от ЗК, иначе струва около 7 лв.
   ПКК, фибриноген, СУЕ, време кървене+съсирване–с направление от GP
   АСАТ, АЛАТ, урея - с направление от GP
   Кръвна захар - с направление от GP
                Базални серумни хормонални нива (FSH, LH, Estradiol,  Prolactin, Progesteron) – с направление от GP
   Влагалищен секрет за посявка и антибиограма - с направление от GP
   Ехография на малък таз  УЗД, от АГ специалист или от Инвитро центъра

5. “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК”
Получават се от АГ специалист, работещ със ЗК, който нанася в отделни протоколи всяко от лекарствата посочени в т.3.
В протоколите също се посочва номер на рецептурна книжка, която предварително се купува (2 лв.) от книжарницата в РЗОК и се заверява от личния лекар.

6. Декларация за съгласие с изискванията за лечение по програмата
Получава се от Инвитро центъра. Трябва да бъде подписана от лицето кандидатстващо за лечение по програмата.

А. Купува се рецептурна книжка от РЗОК  
Б. Личния лекар я заверява и дава направления за изследванията и за АГ специалист (и/или ендокринолог)
В. С всички изследвания се отива в Инвитро център за получаване на 3. и 6.
Г. Отива се при АГ специалист за получаване на 5.
Д. Всички документи, придружени от молба се подават в РЗОК, която издава талон с входящ номер. В оригинал се подават 1., 3., 5. и 6. На всички останали документи може да подадете копия.

В срок до 5 работни дни документите се изпращат в ЦУ на НЗОК за одобрение. До 3 работни дни след получаване на одобрения протокол, РЗОК уведомява осигуреното лице.

==============================================

До Директора на
РЗОК гр. .............

М О Л Б А

От .........................(трите имена по лична карта)
            Адрес, телефон.............

Уважаеми г-н Директор,

Моля да бъда включена в ин витро програмата за лечение на стерилитет.  Прилагам следните документи:

1. Оперативен протокол/Епикриза No./Дата
2. Експертно становище No./Дата
3. Спермограма/и Дата
4. Изследвания:
   - кръвна група No./Дата
   - хормони Дата
   - клинико-лабораторни No./Дата
   - микробиология No./Дата
   - серология No./Дата
5. Ехография на малък таз Дата
6. “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” –
    обр. МЗ-НЗОК No.1
7. Декларация за съгласие с изискванията за лечение по програмата

Дата ............                 С уважение,
Гр. .......

.................................
                                             / име  фамилия /

ЖЕЛАЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ УСПЕХ !!!
Как да се включим в инвитро програмата на НЗОК
« Отговор #1 -: Март 07, 2005, 10:49:07 am »
Искам да попитам направление за изследване на хормоните личния лекар ли трябва да даде или той дава направление за АГ специалист, който ми дава талон за хрмоните.
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #2 -: Март 08, 2005, 17:10:06 pm »
Цитат на: malinkova
Искам да попитам направление за изследване на хормоните личния лекар ли трябва да даде или той дава направление за АГ специалист, който ми дава талон за хрмоните.

Здравей! Личната лекарка тъкмо започна да ми пише направление за хормоните и аз се сетих, че последното им изследване е от октомври'04 и няма смисъл пак да го повтаряме. Приложих старото изследване към документите за Здравната Каса, приеха го.
Но най-добре ще е да питаш GP-то си.
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #3 -: Март 09, 2005, 09:47:28 am »

Направления за кръвните изследвания дава личния. А за хормоните ги дава гинеколог или ендокринолог. Хепатита (само B), спин, сифилис ги получих от гинеколога. Само личната трабда да даде направления за гинеколог и ендокринолог, за да могат те да пуснат направления за изследванията. И......касата плаща ВСИЧКИ репродуктивни хормони от тази година и част от щитовидната жлеза. Хепатит B, спин, сифилис също се поема от касата. За всички кръвни изследвания, необходими за инвитро, платих само хепатит C.  8)
Успех момичета! Аз чакам да ми се обадят с резултат. :ask:

*

Anonymous

« Отговор #4 -: Март 09, 2005, 11:30:09 am »
Браво на теб Огънче!

На мен GP-то ми каза, че серологичните изследвания са за моя сметка,
същото ми каза и АГ специалистката, при която бях с направление...
Ако можеш влез в първото ми съобщение и го редактирай, та дано повече момичета си спестят излишни разходи!
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #5 -: Март 09, 2005, 12:42:13 pm »
Цитат на: Anonymous
Браво на теб Огънче!

На мен GP-то ми каза, че серологичните изследвания са за моя сметка,
същото ми каза и АГ специалистката, при която бях с направление...
Ако можеш влез в първото ми съобщение и го редактирай, та дано повече момичета си спестят излишни разходи!

Аз не мога да ти го редактирам. Само ти можеш. А личните доктори не ги слушайте, защото са толкова зле осведомени, че ........ядосвам се просто. Аз направих така: Обадих се в лабораторията и ги попитах кои изследвания (които имах да правя)  се поемат от касата. И бях приятно изненадана като разбрах, че почти всичко се поема, а си бях приготвила над 150 лв. А личната ми нищо не знаеше. Те "нямали време да прочетат новия рамков договор". Е????!!!! Аз ли трябва да им го прочета ебати????!!! И така. Заинатих се и до край си търсех правата. Исках направления, търсех ендокринолози и накрая успях де.  :wave:

« Отговор #6 -: Март 09, 2005, 13:07:49 pm »
Благодаря за отговорите ,днес успях да си взема талони за хормоните от гинеколог.А това че нищо не знаят лекарите е вярно ама и на тях не им е лесно с тези простоянни промени.
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #7 -: Март 09, 2005, 13:56:50 pm »
А това че нищо не знаят лекарите е вярно ама и на тях не им е лесно с тези простоянни промени.

Не ги оправдавай. :balk_77:  Това им влиза в работата в крайна сметка. На мен ли ми е работа да го чета, а?

*

Anonymous

« Отговор #8 -: Март 09, 2005, 14:29:13 pm »
Сетих се още нещо! Когато бях при специалиста от инвитро центъра, за да ми напишат експертното становище, ме питаха набързо само откога съм омъжена, още по-набързо прелистиха изследванията ми и ми връчиха становището. Чак като излязох, прочитайки документа на спокойствие, забелязах че Пурегон и Декапептил са изписани, а Прегнила го няма. Като попитах защо, ми отговориха, че е евтин и мога да си го купя - струвал някакви си 10 лв. Стана ми много обидно! Може и 1 лв да струва, след като от ЗК са преценили да го плащат, защо да не ми го изпишат...
*

Anonymous

« Отговор #9 -: Март 09, 2005, 14:38:57 pm »
Цитат на: Anonymous
Сетих се още нещо! Когато бях при специалиста от инвитро центъра, за да ми напишат експертното становище, ме питаха набързо само откога съм омъжена, още по-набързо прелистиха изследванията ми и ми връчиха становището. Чак като излязох, прочитайки документа на спокойствие, забелязах че Пурегон и Декапептил са изписани, а Прегнила го няма. Като попитах защо, ми отговориха, че е евтин и мога да си го купя - струвал някакви си 10 лв. Стана ми много обидно! Може и 1 лв да струва, след като от ЗК са преценили да го плащат, защо да не ми го изпишат...

Ама аз съм Боровинка, защо излязох като Гост?!? :roll:
« Отговор #10 -: Март 09, 2005, 20:45:08 pm »
На мен в лабораторията ми казаха, че само кръвните се поемат от касата, даже без кръвна група. За всичко останало си платих.  :cry: А уж и в лабораторията и при личната лекарка са ми много близки и не вярвам да ме заблуждават.
Огънче, а цитонамазката поема ли се от ЗК?
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #11 -: Март 09, 2005, 21:15:57 pm »
Цитонамазката винаги се е поемала от здравната каса.
*

oganche

• 957
  • Малката ми мацинка
« Отговор #12 -: Март 14, 2005, 18:15:42 pm »
Цитат на: queen_of_wind
На мен в лабораторията ми казаха, че само кръвните се поемат от касата, даже без кръвна група. За всичко останало си платих.  :cry: А уж и в лабораторията и при личната лекарка са ми много близки и не вярвам да ме заблуждават.
Огънче, а цитонамазката поема ли се от ЗК?

Citonamazkata si ia platih, stoto prosto doktora vse oste ne beshe pochnal da raboti s kasata. No...vsichkite reproduktivni hormoni, FT3, spin, hepatit B, sifilis i standartnite kravni NE platih nito lev za tiah. Vervaite mi, niama da vi izlaja. Kravna grupa si imah ot predi.  :balk_177:
PS; Sorrry za latinicata. :balk_133:

*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #13 -: Март 15, 2005, 17:52:17 pm »
Такаа! Тъкмо прочетох приложенията към НРД 2005. И по-точно приложение No.15: хормоните и серологичните изследвания се поемат от касата. Ето и кодовете, които GP-то трябва да посочи в направлението:

10.21   Progesteron
10.22   LH
10.23   FSH
10.24   Prolactin
10.25   Estradiol
10.26   Testosteron
05.05   Хепатит В
05.01   Анти HIV 1/2 антитела
02.07   RPR (или Васерман)
05.06   Хепатит С
12.01   Определяне на кръвни групи  и Rh

Само да уточня, че не съм лекар, горната информация намерих в сайта на Здравната Каса. Най-добре питайте и настоявайте пред личните лекари. Най-лесно им е да откажат, къде от незнание, къде от нежелание. Съжалявам, че не прочетох това приложение по-рано, за да си спестя 120 лв!!!
« Отговор #14 -: Март 17, 2005, 22:22:34 pm »
:help1: По повод включването в програмата имам следните въпроси:

1.Дали трябва да нямам задължения към НЗОК, за да се включа в прогеамата за ин витро, или е достатъчно да съм с непрекъснати здравноосигурителни права?

2. В разяснителната тема прочетох, че към молбата и останалите документи се прилагат копия от изследванията. Понеже докторът, с чиято клиника сключих договор за ин витро, ми беше споменал, че в Здр. каса искат оригиналите на изследванията, се обръщам към тези от вас, които вече са подали молбата си в НЗОК: копия или оригинали на изследванията приемат?

Смятам утре да се пробвам с подаването на документите.
Успех на всички, които са тръгнали по тоя път! :crossfingers:
*
« Отговор #15 -: Март 17, 2005, 22:32:21 pm »
Да уточня, че при критерий мъжки фактор спермограмите трябва са направени в специализирано заведение от тези изредени в Програмата за лечение на безплодие при жената , макар че не съм много сигурна!
Мисля, че при мъжки фактор не е необходима т. 2 от темата на borovinka
Късмет!
*
« Отговор #16 -: Март 18, 2005, 14:23:35 pm »
1. Лицето трябва да е с непрекъснати здравно осигурителни права.

2.Ксерокопия на направените изследвания се заверяват с надпис  "ВЯРНО С ОРИГИНАЛА" ,подписват и  подпечатват с печата на здравното заведение.
Можеш да им изпратиш оригиналите, а  за себе си да оставиш копия, които не са заверени. Твой избор. Аз им изпратих оригиналите. Вече съм одобрена, вчера си взех протоколите. Ако те интересува нещо друго, пиши ми.
Желая ти късмет.
*

borovinka

• *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
« Отговор #17 -: Март 21, 2005, 11:09:50 am »
Задължително трябва да си с непрекъснати здравноосигурителни права. На мен в РЗОК не са ми искали нито договор с инвитро център, нито ксерокопията на изследванията ми да са заверени. А и никъде в програмата на НЗОК не се споменава подобно нещо.

Успех!!!
« Отговор #18 -: Март 25, 2005, 12:59:27 pm »
Аз пък като исках да ми даде талон за хормоните АГ лекарката ми каза - "Ми то никоя лаборатория няма да ви ги направи ,защото касата ги плаща наполовина и лабораториите са на загуба!" - това става в 25 поликлиника!!! Дори и тяхната лаборатория не ги прави с талони хормоните!! Така че не ми даде!!! :dontknow:Но предполагам, че ако вие сте си правили безплатно хормонките, значи просто тая ме е излъгала и следващият път няма да се дам!!!
« Отговор #19 -: Март 25, 2005, 15:14:10 pm »
Не се давай следващият път има лаборатории които вече са подписали договорите с касата.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]