0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лапараоскопия инвитро или…
« -: Август 09, 2006, 11:47:37 am »
Здравейте момичета,
След три годишно ходене по лекари последната ми диагноза е непроходими тръби. Резултата от цветната снимка е – дясна тръба с ампуларна непроходимост с формиран сак. В ляво тръбата е с разширена ампуларна част и пропуска малко количество к.м. периампуларно.
Доктора ми каза, че единственият ми шанс за бебче е Инвитро. Цитирам „Приготви си от 3-5 000 лв. и ела пак да поговорим”. Преди това ми откриха хламидии, чрез кръвен тест и ни лекуваха, докато пробата се оказа отрицателна. Това е единственото ми обяснение за непроходимите тръби въпреки, че този тест не е много точен.
Почти на 33 години съм и съм много отчаяна.
Основната грешка която оценявам е, че непрекъснато се лутам от лекар на лекар. Ходя при един разочаровам се и го сменям с друг. Ужасена съм от безхаберието и некоректността на днешните гинеколози.
От форумите сам чела, че при непроходими тръби се прилага и оперативна лапароскопия.
Какво да правя?
Какви са възможностите ми да си имаме бебче при такава диагноза, към кой лекар да се обърна в София? Чувала съм и за продухване на тръби, но нищо повече.
Сигурна съм във вашата безпристрастност и се надявам да ми дадете съвет. Благодаря ви.

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: Лапараоскопия инвитро или…
« Отговор #1 -: Август 09, 2006, 11:56:56 am »
тук повечето момичета са доволни от стаменов или владимиров. чуй и тяхното мнение преди да решиш (или поне на единия). и двамата са специалисти по стерилитет. не знам защо цели 3 год си си губила времето с квартални гинеколози (или подобни) но ти си знаеш защо. от тези двамата такива приказки няма как да чуеш. време ти е за специалист. успех
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #2 -: Август 09, 2006, 12:22:36 pm »
Здравей!
Дълго време си се лутала...Но не е грешка, че си сменяла лекарите, защото наистина е трудно да намериш ТВОЯ лекар.
При такава диагноза обикновено се прави наистина първо лапароскопия, за да се види дали резултата от снимката ще се потвърди. Ако наистина правят сак тръбите е твърде възможно да има хидросалпингс, който преди инвитро е почти задължително да бъде отстранен.
Лили ти е казала кои са лекарите, които са на почит в София. Аз лично съм пациентка на д-р Владимиров.
За лапароскопия също е важно да попаднеш на добър специалист, защото и в тази област има доста некадърни...хм...лекари. Препоръчвам ти да се обърнеш към д-р Попов в Шейново.
След като се установи какво в действителност е състоянието на тръбите може вече да се чертае план за действие - инвитро или евентуално лечение.
Но да те успокоя - тази диагноза не е чак толкова страшна, защото все пак предлага решение на проблема! Аз съм със запушени тръби и в момента съм бременна след две лапароскопии и инвитро!
Кураж в битката и силна воля!

« Отговор #3 -: Август 09, 2006, 12:41:53 pm »
Dandi, подкрепям момичетата - трябва ти добър специалист по стерилитет. Ето тук има контактите на клиниките по стерилитет http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6

Можеш да се ориентираш и по многото мнения във форума, но е хубаво да се видиш лично с 2-ма или 3-ма доктори и да избереш този, на когото можеш да се довериш.

Относно възможностите да имаш бебе, ако проблемът е единствено в тръбите, всеки лекар би ти казал, че възможностите да имаш бебче са големи - независимо дали ще бъде лапароскопия или ин витро (или пък и 2-те). Има доста други изследвания, които трябва да се направят и които също са много важни за забременяването. Подозирам, че досегашните гинеколози не са ги направили, но всяка една клиника по стрелитет ги прави.

Не се отчайвай, не си в края на пътя, а в началото.  :love:

« Отговор #4 -: Август 10, 2006, 12:23:34 pm »
Благодаря ви момичета
Чувствам се малко по-спокойна. Сега е отпускарски месец, но от м. септември ще направя точно това – ще се консултирам с повече от един от тези които сте ми посочили. Не успях да намеря адреса на д-р Владимиров.
Via, много се радвам за теб, предполагам колко ти е било трудно, но какво представлява хидросалпингс и много ли е лошо?
Всъщност са ми правили всички (или почти всички) изследвания за стерилитет. Когато излезе резултата от цветната снимка ми казаха, че шанса за бебче с Инвитро е не повече от 15-20 %.
« Отговор #5 -: Август 10, 2006, 12:44:35 pm »
Ето информация за хидросалпинкс и ефектът му върху ин витрото:
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=252

Извинявам се, че ще бъда рязка: аман от нищо неразбиращи от стерилитет гинеколози, които се изцепват с подобни изказвания!!! Няма такова нещо за 15-20% шанс. :balk_149: Как пък не разбраха, че вече има достатъчно информация, пациентите се образоват, да спрат да говорят глупости. Ако проблемът е само в тръбите, ако няма хидросалпинкс и всички останали излседвания са Ок (хормони, сперограма, имунологични и т.н.) - шансовете са огромни!!! Това не ти гарантира, че ще стане от 1-ия път, обаче ще стане.

*
« Отговор #6 -: Август 10, 2006, 12:47:43 pm »
Шансът ти за успешна инвитро процедура с наличието на хидросалпинкс е равно на 0, а това което са ти казали за формирането на сак в края на тръбата е точно това  :( Както ти е казала и Виа, решение на проблема има, така че хич не се притеснявай  :) Сега трябва да намериш твоят лекар.
Успех

Прочети това Хидросалпинкс и ин витро
*
« Отговор #7 -: Август 10, 2006, 13:40:29 pm »
Не успях да намеря адреса на д-р Владимиров.
Via, много се радвам за теб, предполагам колко ти е било трудно, но какво представлява хидросалпингс и много ли е лошо?
Всъщност са ми правили всички (или почти всички) изследвания за стерилитет. Когато излезе резултата от цветната снимка ми казаха, че шанса за бебче с Инвитро е не повече от 15-20 %.

Адресът на д-р Владимиров, както и доста информация за центъра, в който работи можеш да намериш в сайта на клиниката: www.ivf.bg
Бул. "Цар Борис III" 54 /сградата на ГУСВ/, тел. е 954-9102.

Миси и КОтаранка са ти дали линкове за хидросалпингса вече.

Ееее, все лекари- все гадатели бе! Аз не съм чула в България като цяло да се води статистика на успешните ин витро процедури, обобщена за всички центрове, за да може някой да каже колко точно или пък приблизително е шансът за успех.
За мен статистиката е една и е много проста: 33% става от първия път; 33% става от втория, третия или поредния път; 33 % -не става и 1 %- друго. Няма как някой да те категоризира в тези проценти въз основа на резултата от снимката.
Това, което можеш да направиш, е да се информираш подробно и да направиш набора от изследвания, които ще имат някакво отношение към забременяването били то естествено или изкуствено. Но пък за да улесниш това, намери лекар, който да "поеме" твоя курс! Ще успееш!

« Отговор #8 -: Август 10, 2006, 17:48:26 pm »
Отново ви благодаря момичета,
та вие сте готови почти дипломирани д-ри. Чудя се, след като са гледали снимката поне 3 д-ри, как не са се сетили за наличие на хидросалпинкс! :x
За себе си имах мнение, че съм средно интелигентна, но……….. как ви звучи следното:
Хидросалпинксът е краен резултат от обструкция на абдоминалния отвор на маточните тръби с последваща дилатация на ампуларния сегмент поради натрупване на бистра, стерилна течност.
Или с думи прости как го разбирате?
А и решението – салпинкектомия, нещо като отстраняване ли е?
Много ви благодаря за съветите и ме извинете, че все питам.
*

Любс

• 418
  • Имам си една мечта....
« Отговор #9 -: Август 11, 2006, 13:59:57 pm »
да, салпинкектомията е точно това - отстраняване на тръба. успех, мила!!!
No body is perfect, i`m NOBODY!!

*
« Отговор #10 -: Август 11, 2006, 15:50:54 pm »
Може и да не се стигне до пълно отстраняване на тръбите. Може да се направи салпингонеостомия - т.нар. пластика.Това пък от своя страна значи, че ако хидросалпингсът е в частта на тръбата към яйчника, то може да бъде изрязана само тази част. Пука се "балона", в който е течността и се реже само мястото, където е бил хидроса. Възможно е след това тръбата да пропусне!
Лекарят е този,който преценя дали си струва да се прави пластика иил да се маха направо цялата тръба.

*

Любс

• 418
  • Имам си една мечта....
« Отговор #11 -: Август 14, 2006, 10:00:07 am »
Може и да не се стигне до пълно отстраняване на тръбите. Може да се направи салпингонеостомия - т.нар. пластика.Това пък от своя страна значи, че ако хидросалпингсът е в частта на тръбата към яйчника, то може да бъде изрязана само тази част. Пука се "балона", в който е течността и се реже само мястото, където е бил хидроса. Възможно е след това тръбата да пропусне!
Лекарят е този,който преценя дали си струва да се прави пластика иил да се маха направо цялата тръба.
да, така е, но вече почти никой не процедира пластика (особено при хидросалпингс), а направо премахат увредената тръба, защото след това много бързо се запушва и шансът 0% за успех и на практика се връщаш на същото място, от където си тръгнала... там където е имало хидросалпингс е добре да се махне цялата тръба, защото се появява пак на същото място.
No body is perfect, i`m NOBODY!!

*
« Отговор #12 -: Август 14, 2006, 10:18:04 am »
да, така е, но вече почти никой не процедира пластика (особено при хидросалпингс), а направо премахат увредената тръба, защото след това много бързо се запушва и шансът 0% за успех и на практика се връщаш на същото място, от където си тръгнала... там където е имало хидросалпингс е добре да се махне цялата тръба, защото се появява пак на същото място.

Lubs, според мен, въпреки всичко е редно да се прави пластика. Ако хидросът е възпален и пълен с течност - дори и да го махнат тогава шансът да се събере отново е голям. Но когато възпалението е туширано и хидросът изглежда като балон от прозрачна кожа - шансът да се появи отново е сравнително малък. Мога да коментирам собствения си опит в тази посока, както и една статия, в която много подробно е обяснено какви са видовете хидроси и как е редно да се процедира, както и последващите шансове за забременяване. В крайна сметка, когато дори половинката тръба пропуска, защо да се маха?
При мен след двустранен хидрос е направена пластика. При втората лапароскопия се оказа, че няма рецидивирал хидрос на нито едната тръба. Лявата се беше оплела в сраствания и затова беше съкратена почти наполовина, като е изрязано мястото, което видимо е било увредено. След това леко е пропуснала КМ. Дясната е без изменения със запазен/?!/ фимбриален апарат /явно пластиката е била по-сериозна първия път, за да се прави чак такъв/ - факт е, че не е пропуснала КМ. Но е и факт, че забременях след първи опит инвитро, със силна стимулация, а хидросите не са се появили! Когато реша да опитам за второ бебоче, мога все пак да разчитам да се случи чудо поне една година - току виж оставената ми лява тръба сработила..... а иначе ако я бяха отрязали, никога нямаше да съм сигурна, че е било взето правилното решение....
С две думи - не може категорично да се каже дали при хидрос е добре да се прави пластика или да се маха направо тръбата. Трябва да се прецени първо какъв е вида на хидроса.

« Отговор #13 -: Август 14, 2006, 10:43:52 am »
Вия, дай тази статия. Тези неща, които ги пишеш не съм ги срещала преди и ми е много интересно.

Данди, добре дошла в "тубарната група". Не си сама. Всички минаваме по този път.
*
« Отговор #14 -: Август 14, 2006, 11:07:04 am »
http://www.gfmer.ch/Presentations_En/Management_tubal_obstruction.htm

Ей този е сайта.
Аз съм започнала да го превеждам и да го качим на сайта на Зачатие, но ми е много трудно, защото не съм чак толкова на "ти" с английския....

« Отговор #15 -: Август 14, 2006, 11:18:17 am »
Ще я погледна, благодаря. Аз съм питала една от топ клиниките в САЩ и те препоръчват премахване на хидрото. Според мен зависи от много други фактори какво решение ще вземеш (възраст, брой опити, и пр.) Това решение е много трудно, наистина. :(
« Отговор #16 -: Август 14, 2006, 11:34:44 am »
Здравейте момичета
Това което чета не ме радва много и ме плаши до смърт.
Вече започнах да си мисля, че след лапарото ще имам по-голям шанс, но ако ми махнат едната тръба, какви ще са ми шансовете за бебче с другата, която е с разширена ампуларна част и е слабо пропускаща? Явно решението ще е единствено с последващо инвитро.
Скъпа Via, ще ти бъда благодарна ако ми изпратиш статията за да се запозная и аз, както и клиниката и доктора който ти е правил всички операции (може на личния или на e-maila). Thanks
Момичета много ви благодарна за съветите
*
« Отговор #17 -: Август 14, 2006, 12:18:26 pm »
Dandi, и да се тревожиш в момента, и да не се тревожиш - все едно. По-добре се заеми с намирането на свестен лекар и прехвърли тези терзания на него, защото не зависи от теб да преценяваш дали да ти оставят или не тръба...Просто който отвори и види какво е - трябва правилно да прецени първо обективното състояние на тръбите ти, а след това и собствените си възможности за справяне с проблема.
Едно е сигурно - шанса ти за успех с тръба или пък с инвитро се увеличава ако първо се махне хидрото. И да не забравяме - не е ясно дали изобщо изобщо имаш хидро!? Изобщо, каквито и мисли да те връхлитат в момента, те са само плод на излишно притеснение, защото не си сигурна дали всичко това за което стана дума те касае пряко и теб. Резултатът от снимката може и да няма нищо общо с действителността!
Линкът към статията го постнах малко по-горе, така и повечко момичета ще могат да го видят, току-виж с общи усилия по-скоро сме го превели 8)
Моите лапароскопии /2/, хистероскопия и цветна снимка са правени при д-р Попов в Шейново. Него бих препоръчала само за лапароскопия!
Ати не се отчайвай - ямаш основание. Със или без тръби - все някак трябва да стане! Успех!

« Отговор #18 -: Август 14, 2006, 12:35:56 pm »
Данди, моята диагноза е същата като твоята. Отстраниха ми тръбата с хидросалпинкса, а сега изглежда, че и другата се е поразбутала. И аз не знам какво точно ще реша.
*
« Отговор #19 -: Август 14, 2006, 16:52:20 pm »
Данди, моята диагноза е същата като твоята. Отстраниха ми тръбата с хидросалпинкса, а сега изглежда, че и другата се е поразбутала. И аз не знам какво точно ще реша.

Ами като се е поразбутала и ако е станала като отстранената, то решението е ясно  :wink: и ти много добре го знаеш какво е