0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Салпингитът може да причини безплодие
« -: Февруари 24, 2005, 14:57:49 pm »
Ето какво открих днес докато се ровех в нета.Ако темата не е на място,моля преметете я.Но мисле,че ще бъде интересна за всички.Статията е от  списание Розали.

Инфекция на маточните (фалопиеви) тръби; известна още и като възпалителна болест на таза.
Салпингитът обикновено се причинява от бактерии или други вредни микроорганизми, които достигат до маточната тръба през влагалището. Обичайно се засягат и двете тръби.
Много рядко инфекцията може да възникне преди започването на полов живот или в резултат на инфекция на друго място (например апендицит или туберкулоза).

Какви са симптомите на болестта
Салпингитът обикновено протича с болка ниско в корема, повишена температура, вагинално течение с неприятна миризма. Обикновено инфекцията се предава по полов път, но може да възникне при поставяне на спирала.
Според специалистите голяма част от случаите са свързани с хламидията или с възпаление на половите пътища, предизвикано от микроорганизми - гонококи.
Маточните тръби се подуват и изпълват с гной, възможно е да се развие хроничен абсцес и тръбата да остане трайно сбръчкана, увредена или дори запушена, предизвиквайки безплодие. Не всички инфекции протичат с болка или температура, като съществуването на салпингит може да се открие по повод на настъпило безплодие.

Какви усложнения могат да възникнат?
Има опасност инфекцията да се предаде и на съседни органи и да предизвика усложнения: перитонит, абсцес на маточните тръби или на яйчниците. Не е изключен рискът от извънматочно забременяване. Прекаран салпингит е причина за безплодие.
Диагнозата на заболяването се поставя след гинекологично изследване и биологични анализи за откриване на причинителя. За съжаление невинаги се хващат конкретните виновници.
Заболяването може да възникне незабелязано и безпричинно.

Лечение
Лечението се основава на разпознаването на инфекцията и установяване на причинителя, след което могат да се назначават подходящи антибиотици.
Лекарите обикновено предписват антибиотици, които се вземат по-продължително време (3 до 6 седмици), в комбинация с противовъзпалителни (кортикостероидни) и болкоуспокояващи медикаменти.
За по-голяма точност на диагнозата може да се извърши лапароскопия, обичайна техника, при която се използва специален оптичен уред за наблюдаване на маточните тръби. При всички случаи се препоръчва едновременно да се лекува и партньорът.
Понякога се налага болнично лечение.
Не се препоръчва ползването на вътрематочни противозачатъчни средства, които могат да поддържат развитието на инфекцията.

Ако изпитате неочаквани коремни болки, бързо покачване на температурата, течение... потърсете лекарски съвет.
Разумът е даден на човек, за да разбере, че не може да се живее само с разум
« Отговор #1 -: Февруари 24, 2005, 18:11:20 pm »
http://ppconsult.atspace.com/index_files/Poms2-bg.htm
ето това намерих като търсих повече информация.
“Хламидиите заемат място между вирусите и бактериите. Те са по-едри от вирусите и по-дребни от бактериите.Подобно на вирусите са облигатни (за разлика от факултативните, които МОЖЕ да причинят болест, облигатните задължително я причиняват) вътреклетъчни паразити. Не се размножават на изкуствени хранителни среди. За размножаването си изискват жива клетка, а за своята репликация използват клетъчния субстрат, клетъчните ензими и клетъчния метаболизъм... Входно огнище са уро-гениталната система на мъжа и жената. Заразяването става чрез coitus с инфектиран партньор. При това инфекциозните елементарни телца чрез пиноцитоза навлизат в цитоплазмата на таргетните епителни клетки на ендоцервикса и уретрата (таргетни- клетки-гостоприемници или прицелни клетки). (Нататък обясненията са пак на клетъчно ниво, пропускам ги.)
Клинична картина. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Различаваме долна и горна хламидиоза.
Долна хламидиоза. Възпалителният процес засяга ендоцервикса и уретрата (съотв. ендоцервит и уретрит). Заболяването протича субклинично (т.е. протичане без ясно изявена клинична картина- именно затова по-горе споменях, че латентния период може да е дълъг). Субективните оплаквания са от засилен генитален флуор (изразява се в течения) и по-рядко- от дизурия (болезнено изхождане). В 30-50% от случаите заболяването може да протича въобще без субективни симптоми. Обективно само при колоскопско изследване се забелязва оток и хиперемия (и т.н.). Тази латентна инфекция може да персистира с месеци и да бъде открита или заподозряна едва по епидемиологични данни- хламидиен уретрит при сексуалния партньор. Редица провокационни моменти обаче (мензес, вътрематочни манипулации, поставяне на спирала и т.н.) могат да предизвикат интраканаликуларно асцедентиране на инфекцията.
Горна хламидиоза (ендометрит, катарален ендосалпингит). Също протича с бедна клинична симптоматика. Ендометритът ... може да се проявява с менорагия (обилно менструално течение), интерменструални кръвотечения или метрорагия (кръвотечение от матката, несвързано с менструалното). Хламидийният салпингит също е беден на симптоми, затова при тазова болка при жени от рискови групи винаги трябва да се мисли и за хламидийна инфекция...
Диагноза. Когато една млада сексуално активна пациентка дава дори дискретни анамнестични данни за:
- тазова болка със или без дизурия;
- засилен флуор;
- ациклични генитални кръвотечения;
- инфертилитет (безплодие),
в диагностичен или в диференциалнодиагностичен план винаги трябва да се мисли за хламидийна инфекция. В епидемиологичната анамнеза трябва да се търсят данни за уретрит при сексуалния партньор."
Източник: Учебник по гинекология за студенти по медицина, изд. “Медицина и физкултура”, София, 1994, под редакцията на проф. д-р И. Карагьозов и доц. д-р Н. Доганов.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #2 -: Април 25, 2005, 14:04:37 pm »
:roll:  :roll:  :roll:
Това с ендоцервита никак не ми харесва, защото днес докторът ми каза, че може би имам такова нещо /взе цито /кръвнах малко/ и микробиология/.
Миналата година правих изследване за хламидия и резултатите са:

Chlamidia Trach-Ig G: 6 АЕ
под 9 - отрицателен, 9 - 11 граничен, над 11 - положителен
Chlamidia Trach-Ig M: 5 AE
до 9 - отрицателен; 9 - 11 гранична зона; над 11 - положителен

Това беше през юни. А през февруари пих Азатрил /Азитромицин/ заради това възпаление и слагах Бетадин.

Update:
Слава Богу, нямам кисти! Десният ми яйчник бил малко по-голям от левия. Показва ми на монитора кое какво ми е: действително матката ми е много назад, но пък била с прекрасна форма :D
« Отговор #3 -: Април 26, 2005, 16:39:22 pm »
Радвам се, че новините при теб са добри.
При мен след 1000 УЗ последния месец преди лапарото двама различни лекари ми казаха, че десния ми яйчник (с дом.фол.) бил назад някак, коментарът на единия беше: случва се често при по-слаби хора. След лапарото питах Доцента, той ми каза "нямаше такова нещо, то те органите са си подвижни".

Успех!
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #4 -: Юни 17, 2005, 13:21:15 pm »
:roll:  :roll:  :roll:
Излезе резултатът от цитонамазката и го преписвам дословно:
РАР 2 група, leuc.
Диагноза: Endocervicit
Нормално, казва, втора група. Даде ми два талона за изследване за хламидии - секрет и кръв.
Умирам вече с тия хламидии ...
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #5 -: Юни 17, 2005, 13:27:17 pm »
Ама хламидите нали не се покриват от касата?
« Отговор #6 -: Юни 17, 2005, 13:42:41 pm »
Цитат на: Lali
Ама хламидите нали не се покриват от касата?

Да де, той ми написа за лаборатория "Бодимед" :roll: