0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Момичета, какво става с програмата на НЗОК по нашия проблем с инвитрото? Очевидно има движение, но не мога да намеря информация, затова питам вас. В сайта на НЗОК намерих следния въпрос - от днес:

Бих искала да попитам след като е подписан анекс към националния рамков договор 2006 и са сменени лекарствата по програмата как ще се процедира с пациенти като мен, които вече са подали формуляри за старите медикаменти? на подалите вече формуляри ще бъдат отпуснати старите лекарства, а на новоподаващите -новите лекрства? ще трябва ли да си сменяме формулярите и с колко време това ще удължи чакането ни?

От него съдя, че има движение. Какво знаете?
ПОДПИСАН Е АНЕКС КЪМ НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР 2006
« Отговор #1 -: Август 01, 2006, 12:01:06 pm »


Два са основните моменти, които се въвеждат с този документ:

1. В резултат на проведена процедура по договаряне на лекарства за 2006 г. бе съставен проект на лекарствен списък на НЗОК, съдържащ 882 бр. лекарствени позиции /740 частично заплащани и 142 напълно заплащани/, от които 764 броя, заплащани чрез РЗОК на аптека. В проекта фигурират 154 бр. нови продукти спрямо действащия към момента списък на НЗОК, а 197 бр. отпадат от списъка - основно поради отсъствие на оферти от страна на кандидати (128 бр.).

Наблюдава се динамика в лекарствената номенклатура – около 22% са променените номенклатури лекарствени продукти спрямо действащия лекарствен списък.

Най–голямо намаление на цените бе договорено за лекарствените продукти, включени в програмите за скъпоструващо лечение. Например, размерът на финансовия положителен ефект от прогнозния разход за някои продукти за основно лечение е, както следва:

§       Програма за лечение на безплодие при жената – 680 хил. лв.;

§        Ендометриоза и ранен централен пубертет – 48  хил. лв.;

§         Множествена склероза – 14 хил. лв.;

§         При хронични вирусни хепатити – 156 хил. лв.;

§        Шизофрения – орални форми – 235 хил. лв.;

§         Хипертония – при 3 продукта – 1284 хил. лв.;

§         Паркинсон – основно лечение -  913 хил. лв.

 

В прогнозен годишен план положителният финансов ефект от потреблението на всички лекарствени средства е в размер на близо 20 млн. лв., съответно за НЗОК 16 млн. лв. и за здравноосигурените лица - 4 млн. лв. Като резултат от новия лекарствен списък НЗОК ще заплаща повече лекарствени продукти на повече на брой лица, а пациентите ще заплащат по-малко средства за лечението си с частично платените продукти. Реалният очакван ефект за здравноосигурените лица е значително по-висок от прогнозирания поради факта, че с новия списък е предоставена възможност за осигуряване на алтернативно лечение от страна на НЗОК с лекарствени продукти на по-ниска стойност от досегашните.

Тези суми са формирани при включване на действащата договореност с аптеките за предоставяне на 8% отстъпка, разпределена пропорционално между НЗОК и здравноосигурените, както и при начисляване на половината от нормативно определената надценка за търговия на едро за продукти, заплащани на аптека.

Договорената лекарствена номенклатура покрива всички заболявания, включени в Наредба № 38 на МЗ. Осигурена е широка съвременна алтернатива за лечение на заболяванията, при оптимално възможно ниско заплащане от страна на пациента.

Прогнозните разчети се базират на реализираното потребление за периода на действие на лекарствен списък по НРД 2006 за периода от 1 февруари до 30 юни 2006 г.

Следва да се имат предвид и следните обстоятелства при интерпретиране на данните за финансовия ефект от приложението на новата лекарствена листа-спецификация:

- съгласно утвърдената от УС на НЗОК лекарствена листа-спецификация има променени нива на заплащане за основни разходоопределящи позиции, което ще се отрази основно върху потреблението при новооткрити пациенти – например 100% заплащане на конвенционални депо форми за шизофрения и депресивни състояния; 100% заплащане на лечение за миастения гравис и в голяма степен на масовите състояния, при които се прилагат антидепресанти;

- значимо се обновява и разширява номенклатурата в най-масовите  сърдечно-съдови заболявания и заболявания на нервната система;

- наблюдава се динамика на лекарственото потребление (силно покачване на разходите преди влизане в сила на нов лекарствен списък и рязък спад до три месеца след неговото приемане).

            НЗОК ще продължи да заплаща за лекарства от група IА по програмата за лечение на множествена склероза и по програмата за лечение на хронични вирусни хепатити и цирози за лица над 18-годишна възраст, за които вече има издадени протоколи, но продуктите по тях не фигурират в новия лекарствен списък, до приключване на съответния курс на лечение.

           

*

    Гост

Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #2 -: Август 03, 2006, 14:26:19 pm »
Здравейте, понеже и аз съм от чакащите отговор, та от време на време разглеждам страницата на НЗОК. И днес попаднах на следния въпрос и неговия отговор:
Бих искала да знам кога ще бъде подновем приема на документи по програмата за лечение безплодие на жената?
Отговор от: НЗОК - 2006-08-03 13:33:51 ;
Уважаема г-жо, На основание чл.56 ал.1 от НРД 2006 е достигнат размерът на финансовата обезпеченост за лечение на задължително здравноосигурените лица по “Програма за лечение на безплодие при жената”. Във връзка с чл.56, ал.2 от НРД 2006, районните каси трябва да преустановят приема на документи за първи курс лечение и да върнат постъпилите, ако има такива Евентуално през месец септември, при направен разчет на бюджета и приключване на процедурата по новото договаряне, което се извършва в настоящия момент, ще започне приемът на новите документи. За настъпилите промени следва да се информирате от районната каса по местоживеене.

Това ме притесни.....
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #3 -: Август 03, 2006, 14:30:07 pm »
 :balk_198: Просто думи нямам... :BangHead:
*
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #4 -: Август 03, 2006, 15:47:57 pm »
Ама това е безобразие бе.Как нямат срама да си играят с надеждите на хората.На онези хора от които си взимат заплатите.Как не ги е срам.И защо никаде по медиите не обявяват решенията си?Не стига че чакаме по 4-5 месеца да ни отговорят а и всяка седмица им ходим на крака да питаме за резултати.Нямам думи вече..
*

    minim

  • ***
  • 460
  • Сбъдната мечта !
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #5 -: Август 03, 2006, 21:11:29 pm »
е това вече е прекалено...
а новите изследвания, които правим...и които имат давност 3 месеца...те наистина се подиграват..
веднъж вече изгорях с тях...сега пак ли?
"Ако евентуално имало...."...и кво значи тва...
просто нямам думи...
простотията в таз държава няма край...
ужасно съм възмутена !!!!!!!!!
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #6 -: Август 04, 2006, 09:01:24 am »
Дааа, как да не се вбесиш!

Вчера д-р СТаменов ми каза, че сутринта бил в НЗОК и общо взето се очаква през септември най-вероятно да започне нов прием на документи, но не знам за тези които вече са подали как стоят нещата.. Каза също, че проблемите по осъществяването и продължаването на тази програма идват от Касата...

Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #7 -: Август 08, 2006, 11:22:07 am »
малко инфо от последния час  :)

следващото заседание щяло да е другата седмица и ще одобряват по старите правила на програмата, а за от 01.09. - май и те не знаят още как ще е
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #8 -: Август 08, 2006, 15:34:04 pm »
ейй, браво за всички момичета, които са подали документи! стискам палци.
айде да видим сега ние, дето сме на опашката, какви ще ги вършим, ако е рекъл ... НЗОК
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #9 -: Август 15, 2006, 14:48:47 pm »
Куки, и ние чакаме да подновят приема на документи, д-р Владимиров ми каза при последната ни среща, че се чака да стане през септември, но засега нищо не се знае...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #10 -: Август 15, 2006, 16:25:23 pm »
Имате ли идея кога точно ще е следващото заседание.
Като чета какво пише по - напред ме е страх да се обадя - да не ми върнат документите..........толкова надежда!
*
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #11 -: Август 15, 2006, 16:36:00 pm »
И защо въобще искат да ни връщат документите, на тези които още не са одобрени, ако септември ще отворят приема отново?
Не е ли доста грубо от тяхна страна или своего рода Наказание - затова че си търсехме правата на страницата на Здравната каса?
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #12 -: Август 16, 2006, 09:26:20 am »
заседание е имало в понеделник и доколкото разбрах все още одобряват по старите правила т.е. вече подадените протоколи
*
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #13 -: Август 16, 2006, 10:22:46 am »
на мен ми отговориха,че вече са изчерпани средствата и нов прием на документи няма да има
*
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #14 -: Август 21, 2006, 13:40:31 pm »
"След направените финансови разчети за първото тримесечие на 2006 г. УС на НЗОК реши да продължи отпускането на лекарствени продукти по програмите за лечение на множествена склероза (МС), хронични вирусни хепатити при деца и възрастни, първична билиарна цироза, хронична бъбречна недостатъчност, безплодие при жената, ендометриоза, псориазис, хипопаратиреоидизъм, витамин Д резистентен рахит, ранен централен пубертет, болест на Крон и остеопороза с патологична фрактура."
Това е от сайта на Софийската здравна каса.
Дано всички успеете да се включите.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #15 -: Август 21, 2006, 15:19:24 pm »
на мен ми отговориха,че вече са изчерпани средствата и нов прием на документи няма да има

Дора, ама това официално, или неофициално ти го отговориха? Защото всички казват, че септември би трябвало да се поднови приема ...
Благодаря ти, Бени!







*
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #16 -: Август 21, 2006, 15:27:42 pm »
Бях направила запитване на страницата на НЗОК и това беше отговора който ми дадоха
" УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДРАГИЕВА, По програма за лечение на безплодие при жената е достигнат размера на финансова обезпеченост. В Столична здравноосигурителна каса не е постъпило указание от Национална здравноосигурителна каса по програма за лечение на безплодие при жената. Измененията на програмата за лечение на безплодие при жената ще бъдат публикувани в интернет сайта на НЗОК www.nhif.bg в рубриката “Лекарствена политика”.
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #17 -: Август 21, 2006, 17:07:44 pm »
на мен ми отговориха,че вече са изчерпани средствата и нов прием на документи няма да има

Дора, ама това официално, или неофициално ти го отговориха? Защото всички казват, че септември би трябвало да се поднови приема ...

Фреши, добра новина - днес ми се обадиха от клиниката на Владимиров - да се доокомплектовам за началото на септември - ще отпускат за още 500 двойки средства  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #18 -: Август 22, 2006, 17:11:13 pm »
Ооо Рали, сърдечно благодаря за информацията :D
Благодаря ти, Бени!







*
Re: раздвижване в НЗОК по програмата за инвитро
« Отговор #19 -: Август 23, 2006, 13:23:02 pm »
Цитат
Фреши, добра новина - днес ми се обадиха от клиниката на Владимиров - да се доокомплектовам за началото на септември - ще отпускат за още 500 двойки средства 

И аз съм на същия хал, Рали!
Успех!
 :goodluck: