Включвам се с признанията. С Васил имах тежък следродилен период. Осъзнавах го, но нямах финансова възможност за следродилен патронаж и трябваше да се справя сама. Бях изтощена още от раждането, а по това време мъжът ми вече започваше и много сериозно да пие, така че бях абсолютно сама. В деня преди да родя майка ми беше оперирана, а свекърва ми идваше денем и допълнително много ме напрягаше. Тя не помагаше с къпане и с гледане на бебето, а просто се мотаеше из нас, критикуваше ме и сядаше да гледа със зяпнала уста как кърмя. През останалото време трябваше да давам отчет дори ако искам да ида до тоалетната. Имах огромно желание да го кърмя, но като стана време за Криси още ми държеше влага и се чудех как да откажа да я кърмя, за да не се повтори онзи ужас. Дори изпитах облекчение от АБКМ и специалното мляко, защото това ме оправдаваше пред всички и нямаше нужда да се обяснявам, защото "просто съм нямала избор с алергията". Но докато с Васил имах следродилна депресия, то с Криси вече знаех какво правя и какво ме очаква, така че набързо разкарах дразнителите на прилична достанция. И да, отново имах коментари спречквания със свекървата. Дори си е позволявала да ми каже, че ние не можем да си гледаме децата. Обаче децата растат и са щастливи у дома с нас, а това ми дава повод да отвръщам на критиките със самочувствие за правилно взети решения. Но точно преди да вземем някое такова решение, докато отхвърляме всички "за" и "против" и съмненията относно обективната ни преценка съществуват в нашите глави се появява някой дето категорично заявява, че знае по-добре от нас какво искат децата ни.
При всеки причините са различни, при мен депресията беше поради липсата на подкрепа от съпруга ми, при друг от несигурността, при трети от преумората и т.н. Понякога депресията е лека, а друг път може да бъде кошмарна. Но не зная майки, които никога не са имали подобни усещание с поне едно от децата си.